Public Issue: Τον Στρατό, την Αστυνομία και τα σχολεία εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες
Την αλλαγή της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στα θεσμικά όργανα της χώρας αποτυπώνει νέα έρευνα της Public Issue, η οποία επίσης δείχνει τις μεταβολές στα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς μεταξύ 2015 και 2018.
Στον Στρατό δείχνουν οι Έλληνες την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη με το 89% των ερωτηθέντων να απαντά ότι εμπιστεύεται τον τρόπο λειτουργίας του. Η αστυνομία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 72% των ερωτηθέντων να απαντούν θετικά και τα σχολεία στην Τρίτη με 66% των πολιτών να βλέπει θετικά τον τρόπο λειτουργίας τους.
Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (62%), ο λαός (62%), τα πανεπιστήμια (60%) και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν η Εκκλησία και το ραδιόφωνο.
Στις τελευταίες θέσεις της λίστας, βρίσκονται τα κόμματα, με μόνο το 12% των ερωτηθέντων να απαντούν θετικά, οι ΜΚΟ, οι οποίες σημειώνουν πτώση της τάξης του 43% στη εμπιστοσύνη που τους δείχνουν οι πολίτες σε σχέση με το 2015.
Χαμηλά στην κατάταξη είναι και η τηλεόραση (22%), οι εφημερίδες (24%), οι τράπεζες (28%) και η Βουλή (30%).
Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΣΕΒ, η τηλεόραση και η Δικαιοσύνη σημείωσαν την μεγαλύτερη πρόοδο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους την τριετία που πέρασε.
Αντίθετως, μαζί με τις ΜΚΟ, ο τρόπος λειτουργίας των πανεπιστημίων και των σχολείων, αλλά και των κοινωνικών κινημάτων φαίνεται, μέσα απο τα αποτελέσματα της έρευνας, να είχε την μεγαλύτερη επίπτωση στα επίπεδα εμπιστοσύνης τους σε σχέση με τρία χρόνια πριν.
Η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσω τηλεφώνου, χωρίς κάλπη σε δείγμα 1000 ατόμων, άνω των 17 ετών, που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, το διάστημα 6-16/11/2018.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...