Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Κοτζιάς, ο Ιερώνυμος και άλλες συριζαϊκές ιστορίες


Της Νίκης Ζορμπά

Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από την Κυβέρνηση ( κατά άλλους "αποπομπή" και κατά ορισμένους και πλησίον του Αλέξη Τσίπρα "μπλόφα" που του γύρισε μπούμερανγκ αφού ο πρωθυπουργός του είπε "τα βλέπω"), συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις, σε δόσεις και συνέχειες, οι οποίες δεν αφήνουν το Μαξίμου να ησυχάσει.

Την Παρασκευή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά για όσα ειπώθηκαν σε εκείνο το μοιραίο για την κυβερνητική του τύχη, υπουργικό συμβούλιο από τον Πάνο Καμμένο καθώς και για δημοσιεύματα που αφήνουν ερωτήματα για σκιές στο υπουργείο επί των ημερών του, σχετικά με διαγωνισμό για υπηρεσίες έκδοσης βίζας.

Όλα τα συμπεριέλαβε στην αναφορά του ο κ. Κοτζιάς, συνοδεύοντάς τα από διαρροές ( τις δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Εστία) κατά του Μεγάρου Μαξίμου, "κύκλους" τους οποίους εγκαλεί για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του.

( Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου. Σημειώνεται πως αμέσως μετά σχεδόν από την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς είχε αφήσει ξανά αιχμές εναντίον του Μαξίμου, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει "πολιτικά ακατανόητη" την παραίτησή του).

Ο επικεφαλής της κίνησης "Πράττω" δεν εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, προφανώς εν είδει μηνύματος δυσαρέσκειας και αποστασιοποίησης για την τροπή που πήρε η ...υπόθεσή του.


Από τα "κεντρικά" του Μεγάρου Μαξίμου, δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχόλιο ούτε για τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο Ν. Κοτζιάς ( και προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) ούτε για τις επιθετικές προς το Μαξίμου διαρροές του.

Επιχειρούν αντιθέτως να υποβαθμίσουν το πολιτικό ζήτημα ενώ κατά πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα για τον διεθνή διαγωνισμό στο ΥΠΕΞ σχετικά με την έκδοση βίζας, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να τον είχε παροτρύνει ( προ της παραιτήσεώς του) να κινηθεί δικαστικά και να "μην αφήσει το θέμα έτσι".

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πρώην ΥΠΕΞ δεν φαίνεται να "καταλαγιάζει" με το πέρας των ημερών ενώ αντιθέτως ακολουθεί ...μοναχική και επιθετική πορεία που δυσκολεύει - σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον προς ώρας) την κυβέρνηση.

Τσίπρας υπό "διαπραγμάτευση" με Ιερώνυμο

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους (και ειδικότερα στην ερμηνευτική δήλωση του περιβόητου άρθρου 3) δεν εξέπληξε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατά δήλωσή του, ωστόσο χρειάζεται ...διευκρινίσεις.

"Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολύ αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολύ προχειρότητα" ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο κ. Ιερώνυμος , προσθέτοντας πως:

"Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος. Ο Πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί" είπε, "δείχνοντας" στην κατεύθυνση μιας συνεννόησης που εκκρεμεί (ή βρίσκεται σε εξέλιξη) μεταξύ του ιδίου και του κ. Τσίπρα.

Το βέβαιον είναι ότι παρά την "μέση οδό" που διάλεξε ο πρωθυπουργός στο θέμα των διακριτών ρόλων Εκκλησίας- Κράτους, αφενός για να μην προκαλέσει τη μήνη της Εκκλησίας και αφετέρου να ισορροπήσει με τις φωνές εντός του κόμματός του που ζητούσαν την κατάργηση του άρθρου 3 περί επικρατούσας θρησκείας, δεν έχει "δώσει" ακόμη τα χέρια με τον κ. Ιερώνυμο.

Εν αναμονή πορισμάτων και Eurogroup

Κατά τα λοιπά, ΣΥΡΙΖΑ και Κυβέρνησης κινούνται (έως και τις γιορτές τουλάχιστον) στον αστερισμό "σκανδάλων" και αποφάσεων του Eurogroup για την περιβόητη διαπραγμάτευση περί μη εφαρμογής του μέτρου περικοπής των Συντάξεων, τον Ιανουάριο.

Το πρώτο πόρισμα από την εξεταστική για την Υγεία που αφορά στο Ερρίκος Ντυνάν δόθηκε χθες στη δημοσιότητα (προκαλώντας την έκρηξη της Ν.Δ περί βιομηχανίας λάσπης) ενώ ακολουθούν ακόμη τρία , τα οποία θα δοθούν στάγδην, με χρονικό ορίζοντα την 20η Νοεμβρίου.

Για το "μέτωπο" των συντάξεων, όπως προέκυψε από το χθεσινό Eurogroup, απόφαση για το "αίτημα" της ελληνικής πλευράς να μην εφαρμοστούν οι συμφωνηθείσες περικοπές, αναμένεται να ληφθεί σε έκτακτη Σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, στις 19 Νοεμβρίου.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]