Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσική παρέμβαση για Πατριαρχείο, σιωπή Αθήνας, ενδιαφέρον ΗΠΑ!


Επιστολή της Ρωσικής Εκκλησίας παρέδωσε σήμερα στον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Andrei Maslov. που αφορούσε τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, με τον Maslov να ζητεί την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανησυχία της ρωσικής πλευράς περί επικίνδυνων συνεπειών στην Ουκρανία.

Από διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό όμως ότι ο κ. Μπόλαρης επιχείρησε να αποφύγει την υπεράσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ζήτημα αυτό και παρά το γεγονός ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ, στηρίζουν το δικαίωμα του πρωτόθρονου Πατριαρχείου να αποφασίζει σχετικά, όσο και από το γεγονός ότι μια εκκλησιαστικού χαρακτήρα απόφαση δεν δημιουργεί πιο επικίνδυνες συνθήκες στην Ουκρανία από αυτές που δημιούργησε η Ρωσία αποσπώντας στρατιωτικά την Κριμαία και στηρίζοντας τον ένοπλο αγώνα των αυτονομιστών του Ντόνεσκ..

Παράλληλα, οι κ.κ. Μπόλαρης και Maslov αναφέρθηκαν στις επιτυχημένες πρωτοβουλίες Ελλάδας-Ρωσίας τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της συνεργασίας τους στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, ξεχνώντας, τουλάχιστον επισήμως, τις προσπάθειες της Μόσχας να επηρεάσει αρνητικά τη «Συμφωνία των Πρεσπών».


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την αγαστή συνεργασία των δυο χωρών απέδειξε το Κοινό Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016 που κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στην Ελλάδα, ενώ το 2018 ως έτος τουρισμού, συμπίπτει με την επέτειο των 190 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπλέον, με αφορμή την πρόσφατη πρόταση του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, στο πλαίσιο Ημερίδας της Βουλής των Ελλήνων για το Ελληνό-Ρωσικό έτος τουρισμού, ο κ. Maslov πρότεινε, εν όψει και της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, Μόσχα, να εξετασθεί η δυνατότητα υλοποίησης νέας πρωτοβουλίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε έναν ακόμη τομέα, όπως ο πολιτισμός ή η εκπαίδευση.

Ο Μάρκος Μπόλαρης, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόταση του Ρώσου πρέσβη, τον διαβεβαίωσε ότι θα διερευνήσει, με τις συναρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών, πρόσφορες θεματικές για την ανάληψη νέας, από κοινού πρωτοβουλίας με τη Ρωσία, άμεσα υλοποιήσιμης σε συνεργασία με τυχόν συναρμόδια υπουργεία, ενημερώνοντας σχετικά τον Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών.

Αμερικανικό ενδιαφέρον

Επίκαιρα θέματα του χαρτοφυλακίου του, και ιδιαίτερα πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά ζητήματα, συζήτησε στο γραφείο του ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Jeffrey Pyatt, μετά τη συνάντηση του υφυπουργού με τον Ρώσο πρέσβη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόθεση των ΗΠΑ να διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στην οποία ήταν τιμώμενη χώρα. Επίσης, όπως σημειώνεται, επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση για συνεχή συνεργασία στους τομείς του χαρτοφυλακίου του υφυπουργού Εξωτερικών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]