Το θαύμα με τη χριστιανή που γλίτωσε την εκτέλεση
Ελεύθερη η Πακιστανή Ασια Μπίμπι έπειτα από οκτώ χρόνια, ενώ οι φανατικοί ζητούν να πεθάνουν οι τρεις δικαστές
Από την Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου
Ύστερα από οκτώ χρόνια και αμέτρητες προσφυγές το ανώτατο δικαστήριο του Πακιστάν ανέτρεψε χθες την καταδίκη σε θάνατο της Πακιστανής χριστιανής Ασια Μπίμπι και διέταξε την άμεση αποφυλάκισή της.
Η Ασια Μπίμπι είχε συλληφθεί το 2010, όταν κατηγορήθηκε για «προσβολή του προφήτη Μωάμεθ», μια κατηγορία η οποία στην ασιατική χώρα επισύρει τη θανατική ποινή. Η 47χρονη σήμερα αγρότισσα και μητέρα πέντε παιδιών μάζευε φρούτα τον Ιούνιο του 2009, όταν ενεπλάκη σε έναν τσακωμό με άλλες γυναίκες, οι οποίες αντέδρασαν όταν εκείνη πήρε λίγο νερό από έναν κουβά, υποστηρίζοντας ότι ως μη μουσουλμάνα δεν είχε δικαίωμα να αγγίξει το δικό τους νερό!
Οι γυναίκες στη συνέχεια μετέφεραν το συμβάν σε έναν κληρικό της περιοχής και, προτού καλά καλά καταλάβει τι είχε συμβεί, η Μπίμπι βρέθηκε κατηγορούμενη για «βλασφημία του προφήτη», μια κατηγορία την οποία αρνείται ως σήμερα. Η δίκη της έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, καταδικάστηκε σε θάνατο δι' απαγχονισμού και μεταφέρθηκε στις φυλακές, όπου παρέμενε μέχρι χθες έγκλειστη σε κελί απομόνωσης!
Η καταδίκη της Μπίμπι προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, διαμαρτυρίες από χριστιανικές χώρες, ενώ πυροδότησε διχασμό και βίαια επεισόδια στο ίδιο το Πακιστάν, όπου δύο πολιτικοί οι οποίοι προσπάθησαν να τη βοηθήσουν δολοφονήθηκαν. Ολα αυτά τα χρόνια η Μπίμπι έδωσε άπειρες μάχες στα δικαστήρια, τα οποία απέρριπταν τις εφέσεις της. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο χθες τη δικαίωσε, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να αποδείξουν την ενοχή της «πέραν πάσης αμφιβολίας».
Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, χιλιάδες Πακιστανοί βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, ενώ την ίδια ώρα το σκληροπυρηνικό κόμμα Τεχρίκ-ε-Λαμπάικ (TLP) ζήτησε τον θάνατο των τριών δικαστών που απελευθέρωσαν την Μπίμπι.
Στο μεταξύ άναυδη έμεινε η 47χρονη χριστιανή όταν έμαθε την απόφαση.
Δεν πίστευε στ' αυτιά της
«Δεν το πιστεύω αυτό που ακούω. Θα βγω; Πραγματικά θα με αφήσουν;» ήταν η πρώτη αντίδραση όταν έμαθε ότι θα αφεθεί ελεύθερη. Την ίδια ώρα αρκετές χώρες έχουν σπεύσει να προσφέρουν άσυλο σε εκείνη και την οικογένειά της, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι στο Πακιστάν κινδυνεύει η ζωή της.
Δημοκρατία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...