Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ΔΕΗ, τα Σκόπια και το timing


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Η υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας EDS στα Σκόπια από τη ΔΕΗ έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και σχολίων. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη επενδυτική απόφαση της ΔΕΗ προκάλεσε εντυπώσεις, καθώς καλώς ή κακώς η χρονική σύμπτωση της ολοκλήρωσής της είναι... από σατανική έως εγείρουσα ηθικά ερωτήματα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν μιλάμε για μια συμφωνία που αφορά σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, η οποία μαζί με την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν τους "επισπεύδοντες" της συμφωνίας για το ονοματολογικό. Για όσους δεν το γνωρίζουν, στις 12 Ιουνίου υπεγράφη μεταξύ του προέδρου της ΔΕΗ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων η σύμβαση αγοραπωλησίας της εταιρείας και τέσσερις μέρες μετά, στις 17 Ιουνίου, υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών!

Και ενώ η κυβέρνηση δεν έφερε στη Βουλή, όταν της ζητήθηκε από την αντιπολίτευση, τα έγγραφα που αφορούν τη συναλλαγή (σύμβαση, εισηγήσεις, αποτίμηση), τελικά η δημοσιογραφική αποκάλυψη των στοιχείων του ισολογισμού της σκοπιανής εταιρείας έβγαλε λαβράκια και έδειξε ότι πρόκειται για μια εταιρεία με τρύπιο ισολογισμό και μικρές έως ανύπαρκτες προοπτικές.


Οι αποκαλύψεις επέτειναν τους προβληματισμούς γύρω από τη σκοπιμότητα της συναλλαγής στην οποία εμπλέκεται η ΔΕΗ. Και το ερώτημα παραμένει: Δεν γνώριζαν στην κυβέρνηση ότι θα δημιουργηθούν εύλογοι συνειρμοί; Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν την πρόταση για την εξαγορά δεν την έκαναν υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΗ, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής στην Αλβανία, ένα στέλεχος έμπιστο στην κυβέρνηση, όπως δείχνει και η προηγούμενη θητεία του επί ΣΥΡΙΖΑ στην κρατική Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εκ νέου με αφορμή την εξαγορά στα Σκόπια, για το τι είναι έντιμο και το τι είναι ηθικό, ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Άλλωστε, στην ελληνική πολιτική σκηνή το συγκεκριμένο δίλημμα περί νόμιμου και ηθικού αποδεικνύεται... διαχρονικό. Θα περίμενε, όμως, κανείς από μια κυβέρνηση η οποία ανέβηκε στην εξουσία έχοντας κάνει σημαία της το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα, να είναι πιο προσεκτική σε τόσο λεπτά θέματα...

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]