Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με το βλέμμα στα… Σκόπια οι ΥΠΕΞ της ΕΕ


Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο, θα συμμετάσχει τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Οι συνομιλίες των 28 υπουργών θα εστιάσουν στις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αποτελεσμάτων του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και των εκλογών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη αλλά και των χθεσινών εκλογών στη Βαυβαρία που ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές σε ορισμένες Γερμανικές πολιτικές..

Στην ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνονται, επιπλέον, το ζήτημα της μετανάστευσης και η κατάσταση στη Λιβύη.

Για την πΓΔΜ ειδικό ενδιαφερον

Ωστόσο το ειδικό ενδιαφέρον της συνάντησης των υπουργών απασχολεί το μέλλον της πΓΔΜ καθώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει μπορέσει ν συγκεντρώσει τους 80 ψήφους αν και βρίσκεται πολύ πλησιέστερα απ’ ότι την επομένη του αποτυχημένου δημοψηφίσματος.

«Μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Federica Mogherini . Τόνισε ότι οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Zoran Zaev έδειξαν πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα, υπευθυνότητα και εργάστηκαν ακούραστα για να γεφυρώσουν τις διαφορές, να ξεπεράσουν παλιές δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν αυτήν την ιστορική συμφωνία που χαιρέτισε ολόκληρη η Ευρώπη.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΜΠΕ, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ την ερχόμενη Τρίτη, η κ. Mogherini, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια ευκαιρία προς το συμφέρον όλων που «μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα».

Επιπλέον ανέφερε πως η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να συμβάλει στη μεταμόρφωση ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σημείωσε ότι έχει ήδη αποδειχθεί πηγή έμπνευσης για το διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Όπως δήλωσε η κ. Mogherini, είναι σε εξέλιξη οι εθνικές διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας και στις δύο χώρες, οι οποίες πρέπει να προστατευθούν και να γίνουν σεβαστές.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί. Είναι μια μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που είναι στο συμφέρον, επίσης, της Ελλάδας, μια ευκαιρία που μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα», υπογράμμισε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]