Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «made in USA» όνειρο του Ζάεφ


Του Γαβριήλ Χ. Σερέτη

Στα μέσα Ιουλίου όλα τα ελληνικά ΜΜΕ γέμισαν με τις selfies που ανέβαζε ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια του «πάρτι» που στήθηκε σε 15 πόλεις της γείτονος προκειμένου να γιορταστεί, με χορούς και πανηγύρια, η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ και εμμέσως στην Ε.Ε., που είχαν δρομολογηθεί στις αντίστοιχες συνόδους κορυφής λίγες ώρες νωρίτερα στις Βρυξέλλες, παρουσία των Α. Τσίπρα και Π. Καμμένου, οι οποίοι, έχοντας παραδώσει το διαβατήριο της «Μακεδονίας», άκουγαν, ανερυθρίαστα, τον Σκοπιανό να διατυμπανίζει τα περί εθνότητας και γλώσσας erga omnes.

Αυτό που ελάχιστοι πρόσεξαν, στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι μια «παράπλευρη» εκδήλωση που έλαβε χώρα στη δεύτερη ελεύθερη ζώνη εμπορίου, λίγο έξω από τα Σκόπια. Στην... απελευθερωμένη, δηλαδή, από χρονοβόρες διαδικασίες και δυσχέρειες περιοχή, αυτές που προκαλούν στο εμπόριο οι περίπλοκες τελωνειακές και άλλες γραφειοκρατικές διατυπώσεις, στη ζώνη που, με άλλα λόγια, διέπεται από ένα ιδιαίτερο νομικό και φορολογικό καθεστώς, ως κίνητρο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Εκεί, λοιπόν, με κάθε επισημότητα, όπως είναι φυσικό, ο Ζόραν Ζάεφ, ο άνθρωπος που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναρριχήθηκε στην εξουσία και χάρη στα αποκαλυπτικά στοιχεία για το κύκλωμα παρακολουθήσεων που είχε στήσει η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, στοιχεία που του ενεχείρισαν πολύ καλά πληροφορημένες δυτικές-υπερατλαντικές πηγές, οι οποίες, προηγουμένως, είχαν πιέσει ασφυκτικά τα αλβανικά κόμματα να συμμαχήσουν μαζί του, φορώντας ένα από τα ακριβά Armani κοστούμια του και μια βαθύ μπλε γραβάτα, με φόντο τους απαραίτητους, επικοινωνιακά, εκσκαφείς, έβαλε τον θεμέλιο λίθο στις εγκαταστάσεις μιας επένδυσης 18 εκατομμυρίων ευρώ. Ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου 16.000 τετραγωνικών μέτρων που όταν ολοκληρωθεί, το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με τους υφιστάμενους υπολογισμούς, θα απασχολεί πάνω από 500 άτομα, σε πρώτη φάση.


Η εταιρεία Dura

Μιας επένδυσης με προέλευση τις ΗΠΑ. Μιας επένδυσης που, εδώ και καιρό, αποφάσισε και υλοποίησε, προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα της στην ευρωπαϊκή αγορά, από την οποία προέρχεται το ήμισυ του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της, η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία Dura που εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή έξυπνων, καινοτόμων λύσεων που αφορούν στην αυτοκίνηση. Λύσεων που δημιουργούνται στα δεκατέσσερα εργοστάσιά της ανά τον κόσμο, στα οποία απασχολούνται περίπου 9.500 άτομα. Λύσεων που επιτυγχάνονται μέσα από τον συνδυασμό Μηχανολογίας, Ηλεκτρονικής και Πληροφορικής. Αυτό που κάποιοι αποκαλούν τεχνική κυβερνητική και άλλοι ηλεκτρομηχανικούς αυτοματισμούς. Αφού, περιλαμβάνουν συστήματα κίνησης και ελέγχου χωρίς καλωδίωση, ελαφρά συστήματα δόμησης σκελετών και περιφερειακών, εσωτερικών και εξωτερικών, εξαρτημάτων των τετράτροχων οδικών μας συντρόφων, όπως και άλλων προϊόντων που, καθημερινά πλέον, αποτελούν τις εκ των ων ουκ άνευ επιλογές των καταναλωτών. Προϊόντων που προηγουμένως έχουν εμπιστευθεί οι μεγαλύτεροι «παίχτες» της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Audi και η Volkswagen.

Μιας επένδυσης -της ένατης αμερικανικής τα τελευταία χρόνια στην πΓΔΜ, στις οποίες απασχολούνται περί τα 10.000 άτομα- που βρίσκεται δίπλα σε αυτή της τουρκικής εταιρείας Murat Ticaret, η οποία, επίσης, εξειδικεύεται στην κατασκευή ιμάντων ασφαλείας και καλωδιώσεων για αυτοκίνητα. Τουρκικής επένδυσης που καταλαμβάνει, ήδη, 6.000 τετραγωνικά μέτρα- με προοπτική επέκτασης στα 18.000 τ.μ.- όπου απασχολούνται, επίσης, 500 άτομα. Επένδυσης, η οποία, πέρα από το πολιτικό σκέλος και τις στρατηγικές στοχεύσεις της Άγκυρας, προχώρησε επειδή «η "Μακεδονία", εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, του εργατικού της δυναμικού και των ευνοϊκών για τις ξένες επενδύσεις μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, αποτελεί ιδανική λύση για τις εισαγωγές στην Ευρώπη», όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σαχάν Γκόρα.

Ανάλογα... προτερήματα βρήκε στη γείτονα και η εταιρεία Dura, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού πυλώνα της, Μάικ Μπέκετ, ο οποίος στις δηλώσεις του εστίασε κυρίως στην ισχυρή υποστήριξη και συνεργασία που βρήκε στην κυβέρνηση της «Μακεδονίας», με αποτέλεσμα «τη δημιουργία υπεραξίας στο διεθνές μας δίκτυο».

«Πιλότος» η Εσθονία

Στη διάρκεια της λαμπρής τελετής τονίστηκε, προς πάσα κατεύθυνση, το παράδειγμα της Εσθονίας και της Βουλγαρίας, οι οποίες διπλασίασαν το ποσοστό των ξένων επενδύσεων επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους, μετά την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ. Και ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανεβασμένος στο πόντιουμ όπου, φαρδύ πλατύ, δέσποζε το «Μακεδονία», είχε κάθε λόγο να «φορά» το γνωστό του «αφελές», αλλά ταυτόχρονα υπέρμετρα φιλόδοξο χαμόγελο. Αυτή τη φορά, εξάλλου, ουδείς μπορούσε να τον κατηγορήσει για θολές οικονομικές δοσοληψίες και για δωροδοκίες, όπως αυτές που, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, έχουν σημαδέψει την πορεία του. Ουδείς σχολίαζε τα φτωχά αγγλικά του. Δίπλα στα προσωπικά του «άσετ», με πρώτο και καλύτερο την κόρη του, που συνηθίζει να ποζάρει με πανάκριβα ρούχα δυτικών οίκων, αλλά και τη βίλα της Χαλκιδικής, που αγοράστηκε πολύ κάτω από την αντικειμενική της αξία, ο σημερινός πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος, στο γεύμα με τους ξένους επενδυτές, εκτός από ντομάτες, μελιτζάνες και κόκκινες γλυκές πιπεριές από τις προσωπικές του επιχειρήσεις με τους εκατοντάδες υπαλλήλους, μπορούσε πλέον να «φιλέψει» και γιατί όχι να «τζιράρει» τα αποτελέσματα της πολυπόθητης συμφωνίας με τον Αλέξη.

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο
Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]