Συνοριακή Ασφάλεια ΕΕ: Επικαιροποίηση Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν
Τρεις κανονισμούς για την επικαιροποίηση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), σχετικά με τη διαχείριση της ασφάλειας και των συνόρων στην Ευρώπη, ενέκριναν οι ευρωβουλευτές κατά την τρέχουσα Σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Οι κύριες καινοτομίες του ενισχυμένου SIS, που αποτελεί βασικό πυλώνα της συνεργασίας των κρατών μελών στα θέματα ασφάλειας και έχουν μεταξύ άλλων ως στόχο την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας είναι:
– νέες προειδοποιήσεις σχετικά με άγνωστα άτομα που αναζητούνται σχετικά με τρομοκρατία ή σοβαρά εγκλήματα
– υποχρέωση των εθνικών αρχών να μοιράζονται τα στοιχεία μιας τρομοκρατικής επίθεσης με όλα τα άλλα κράτη μέλη
– προληπτικές προειδοποιήσεις για τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο απαγωγής, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής από γονείς και πρόσθετες προειδοποιήσεις για τα ευάλωτα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο
– ειδοποιήσεις σχετικά με αποφάσεις επιστροφής, προκειμένου να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να επιβάλουν αποφάσεις για επιστροφή στη χώρα προέλευσης των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών στην ΕΕ.
Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου έχουν ήδη συμφωνήσει για τους νέους κανόνες τον Ιούνιο, αλλά δεν έχουν ακόμη λάβει την επίσημη έγκριση του Συμβουλίου.
The Schengen Information System will make it easier to:— European Parliament (@Europarl_EN) 24 Οκτωβρίου 2018
☑ detect terrorist offences
☑ trace criminals
☑ enforce return decisions
☑ protect children at risk of abduction
Read the details → https://t.co/ytDysUwzie pic.twitter.com/DkYeNv9wXl
Σημειώνεται ότι το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) δημιουργήθηκε το 1995 μετά την κατάργηση των εσωτερικών συνόρων στον χώρο Σένγκεν. Μια πιο προηγμένη έκδοση (γνωστή ως SIS II) εισήχθη το 2006 και άρχισε να λειτουργεί από το 2013 και χρησιμοποιείται σε 30 ευρωπαϊκές χώρες.
Μέχρι σήμερα πρόσβαση στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν έχουν οι αρχές συνοριακής, αστυνομικής, τελωνειακής και δικαστικής μετανάστευσης. Με τη μεταρρύθμιση, η Ευρωπόλ θα έχει επίσης πρόσβαση σε όλες τις προειδοποιήσεις του συστήματος, ενώ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής θα έχει πρόσβαση στις ειδοποιήσεις σχετικά με τις αποστολές της.
Ο εισηγητής Κ. Κοέλιο από την ευρωομάδα του ΕΛΚ, δήλωσε ότι το σύστημα Σένγκεν αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ανταλλαγής πληροφοριών στην Ευρώπη για τους συνοριοφύλακες και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
«Αυτή η μεταρρύθμιση θα προετοιμάσει το σύστημα του μέλλοντος, θα βελτιώσει την ασφάλεια και θα εγγυηθεί την ελεύθερη κυκλοφορία. Το Σύστημα Σένγκεν είναι και θα παραμείνει η μεγαλύτερη, πιο διαδεδομένη και αποδοτικότερη βάση δεδομένων στην Ευρώπη και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες μας», είπε.
Η εισηγήτρια Γ. Λέναερς, επίσης από την ευρωομάδα του ΕΛΚ, δήλωσε ότι λόγω της έλλειψης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, ένας υπήκοος τρίτης χώρας που υποχρεούται να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του μπορεί εύκολα να αποφύγει αυτή την υποχρέωση, ταξιδεύοντας σε άλλο κράτος μέλος.
«Οι πολιτικές επιστροφής πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές ή θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την υποδοχή των αιτούντων άσυλο που χρειάζονται τη βοήθειά μας» είπε.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...