Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε κίνδυνο η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια


Για την πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η εύθραυστη, όπως την χαρακτηρίζει, πλειοψηφία των 2/3 στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα, κάνει λόγο το Balkan Insight, καθώς δύο μικρά αλβανικά κόμματα ζητούν πρόσθετες συνταγματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τoν ιστότοπο Balkan Insight, η ιδιαίτερα εύθραυστη πλειοψηφία των 2/3 στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα πιθανότατα να τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας της απαίτησης δύο μικρών αλβανικών κομμάτων ώστε η Αλβανική να καταστεί επίσημη γλώσσα σε εθνικό επίπεδο και συνταγματικά.

Τα δύο μικρά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το κίνημα BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς, επιμένουν ότι η αλλαγή του συντάγματος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για πρόσθετες αλλαγές που θα βελτίωναν το καθεστώς των Αλβανών στη γείτονα χώρα και εξαρτούν τις ψήφους που διαθέτουν από την αλλαγή αυτή.

Από κοινού αυτά τα δύο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τέσσερις βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών, οι οποίοι μπορεί να αποβούν καθοριστικοί κατά την τελική ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται και πάλι 80 ψήφοι.
«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να συμπεριληφθούν ορισμένα από αυτά τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς στη συζήτηση και φυσικά να εγκριθούν έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να τα επιλύσουμε»
σχολίασε ο βουλευτής Φαντίλ Ζεντέλι του BESA.


Διευκρίνισε ότι το BESA έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τη Συμμαχία Αλβανών σχετικά με τις πρόσθετες τροπολογίες που σχεδιάζουν να υποβάλουν στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Ζιαντίν Σέλα, έχει επίσης δηλώσει ότι το κόμμα του επιθυμεί αλλαγές στο προοίμιο του συντάγματος, με τις οποίες θα καθίσταται σαφές ότι οι Αλβανοί, καθώς και οι «Μακεδόνες», είναι οι «συνταγματικοί λαοί της χώρας».

Πάντως, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στο κοινοβούλιο Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), και κυβερνητικός εταίρος του Ζόραν Ζάεφ, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας για το όνομα με πρόσθετες απαιτήσεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]