Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αμερικανική Δικαιοσύνη “άγγιξε” τον Ερντογάν


Ο ανακριτής Μιούλερ ψάχνει τον Σουλτάνο

Ένα άλλο σχέδιο απάτης που επεκτείνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ενοχοποιήσει τον διεφθαρμένο Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτό που θεωρείται δυνητικά καταστροφικό πλήγμα για την εδραιωμένη πολιτική μηχανή που δημιουργήθηκε και υποστηρίχθηκε από τον αυταρχικό ηγέτη του Ισλάμ που κυβερνά ένα έθνος 80 εκατομμυρίων με σιδερένια λαβή.

Το καταστρεπτικό για τον Ερντογάν ρεπορτάζ υπογράφει ο γνωστός Τούρκος εξόριστος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt στην ιστοσελίδα Stockholmcf.org, ο οποίος κυριολεκτικά τινάζει τον πρόεδρο της Τουρκίας στον αέρα.

Οι αποκαλύψεις τοποθετούν τον Ερντογάν στο κέντρο της έρευνας του Ειδικού Ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ με διασυνδέσεις με ένα διεθνές δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος. Ο Μιούλερ έχει πλέον στοιχεία που συνδέουν άμεσα τον Τούρκο πρόεδρο και άλλους Τούρκους αξιωματούχους, με το σχέδιο απαγωγής του Ιμάμη Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν εντοπίστηκε ήδη σε ένα σχέδιο παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν σε μία ομοσπονδιακή υπόθεση που ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη με την καταδίκη του ανώτερου Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Ατίλα, ο οποίος είχε εργαστεί για την τουρκική τράπεζα Halkbank, και θεωρείται ένας από τους «ταμίες» της οικογένειας του προέδρου της Τουρκίας.

Τώρα, μια ομοσπονδιακή επιτροπή στη Γιούτα επέστρεψε ένα σφραγισμένο κατηγορητήριο την 1η Αυγούστου 2018, ονομάζοντας τον Ερντογάν ως ηγέτη μιας ξένης χώρας, ο οποίος συναντήθηκε με ιδιαίτερα αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες στην Καλιφόρνια και τη Γιούτα σε αυτό που ισχυρίστηκαν ότι είναι ένα σημαντικό ξέπλυμα χρήματος και φόρο-απάτης.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε στις 24 Αυγούστου 2018, ο επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής Jacob Ortell Kingston και ο Isaiah Kingston, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Washakie Renewable Energy (WRE), εξαπάτησαν την αμερικανική εφορία (IRS) με την υποβολή ψευδών δηλώσεων για φορολογικές πιστώσεις και έλαβαν πάνω από 511 εκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις φόρου ανανεώσιμων καυσίμων που σχεδιάστηκαν για να αυξήσουν την ποσότητα ανανεώσιμων καυσίμων που χρησιμοποιούνται και παράγονται στις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος υπήκοος Lev Aslan Dermen (γνωστός και ως Levon Termendzhyan), ιδιοκτήτης της εταιρείας καυσίμων NOIL Energy με έδρα την Καλιφόρνια, με συνδέσμους σε μια διεθνή εγκληματική επιχείρηση, αναγνωρίζεται επίσης ως εταίρος σε αυτό το μεγάλο σχέδιο. Από το 2010 έως το 2016, κατασκευάζουν έγγραφα και περιστρεφόμενα προϊόντα εντός των ΗΠΑ και στο εξωτερικό για να φανεί ότι συμμετέχουν σε πραγματικό εμπόριο για να τύχουν των φορολογικών πιστώσεων.

Το κατηγορητήριο αναφέρει λεπτομερώς τους δεσμούς των αδελφών Kingston με την Τουρκία και τον τρόπο με τον οποίο κατατίθενται κεφάλαια στις τράπεζες εκεί, ως μέρος του συστήματος απάτης.

Αρκετοί μάρτυρες κατέθεσαν σε Αμερικανούς ομοσπονδιακούς ανακριτές ότι οι Kingstons τους είπαν ότι θα έβρισκαν καταφύγιο στην Τουρκία εάν αντιμετώπιζαν δίωξη στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Jacob Kingston συνελήφθη στις 23 Αυγούστου 2018, καθ ‘οδόν προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Salt Lake City, με προορισμό την Τουρκία μέσω μιας πτήσης με ανταπόκριση στο Άμστερνταμ, αφού πληροφορήθηκε για το κατηγορητήριο.

Οι Kingstons είχαν ήδη αγοράσει ένα πολυτελές αρχοντικό σε μια παραθαλάσσια πόλη στην Τουρκία σύμφωνα με μια μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό της WRE στον λογαριασμό του Termendzhyan στην τράπεζα Garanti της Τουρκίας στις 5 Μαρτίου 2014. Περισσότερες κατηγορίες για τραπεζικά εμβάσματα στην Τουρκία περιλήφθηκαν στο κατηγορητήριο.

Ο Jacob Kingston, ο οποίος ταξίδευε συχνά στην Τουρκία για να συναντηθεί με κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν, συχνά τον υποδέχονταν στην αίθουσα των VIP στο τουρκικό αεροδρόμιο, του παρείχαν αστυνομική συνοδεία και δεν χρησιμοποιούσε ούτε το διαβατήριό του για να εισέλθει στην Τουρκία σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο.

Τα παραπάνω ταιριάζουν απόλυτα με το πρότυπο που έχουμε δει στην κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία χρησιμοποίησε παρόμοιες παράνομες πρακτικές για άλλους ύποπτους υψηλού κινδύνου οι οποίοι συνωμότησαν με τον Τούρκο πρόεδρο σε άλλες υποθέσεις διαφθοράς.

Για παράδειγμα, ο Reza Zarrab, ένας Ιρανός έμπορος χρυσού, ο οποίος βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις με τη βοήθεια του Ερντογάν και του Yasin al-Qadi, ενός υπηκόου της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος αναφερόταν ως χρηματιστής της Αλ Κάιντα από τον ΟΗΕ και το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, έλαβαν επίσης ασφάλεια από τον Ερντογάν με παρόμοιο τρόπο. Ο Αλ Κάϊντ είχε λάβει άδεια να εισέλθει στην Τουρκία πολλές φορές παράνομα από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης με τον προσωπικό φύλακα του Ερντογάν να τον συνοδεύει, ενώ στον Ζαράμπ, ο οποίος δωροδόκησε ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης χορηγήθηκε ειδική αστυνομική συνοδεία για την παράκαμψη των σημείων κυκλοφορίας. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Jacob Kingston και οι συνεργάτες του απολάμβαναν παρόμοια περιποίηση από τον Ερντογάν κατά παράβαση των τουρκικών νόμων.

Ο Τζέικομπ Κίνγκστον συναντήθηκε με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017, όταν ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει την 72η τακτική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η συνάντηση του Ερντογάν με τον Kingston ήρθε μετά την επιδρομή του FBI στις ιδιοκτησίες του ομίλου Kingston στις 10 Φεβρουαρίου του 2016 και οι αποκαλύψεις της απάτης στον φόρο καυσίμων είχαν ήδη καταγραφεί στους πρωτοσέλιδους τίτλους στη Γιούτα. Ο όμιλος Kingston, μέρος μιας πολυγαμικής αίρεσης των Μορμόνων, είναι μια αρκετά αμφιλεγόμενη ομάδα που περιγράφηκε από τους ανακριτές ως οικογένεια οργανωμένου εγκλήματος. Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν είδε κανένα λόγο να απομακρύνει την κυβέρνησή του από αυτούς τους ανθρώπους.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2017, ο Τζέικομπ πήγε στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσλαβε τον Sezgin Baran Korkmaz, τον πρόεδρο της SBK Holding LLC, ως τον κύριο συνεργάτη στην Τουρκία, ενώ διατηρούσε μια ξεχωριστή επιχείρηση επενδύσεων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, την Mega Varlık Yönetim A.Ş., η οποία ιδρύθηκε με κεφάλαια ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Ο Termendzhyan έχει επίσης μια εταιρεία με την επωνυμία SBK Holdings USA, η οποία είναι θυγατρική εταιρεία στην SBK Holding LLC του Korkmaz στην Τουρκία. Ο Korkmaz ανέφερε στον τουρκικό Τύπο ότι η συνεργασία της με την WRE είχε ως αποτέλεσμα μια επένδυση αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για προσωπική διευκόλυνση των επιχειρηματικών συμφωνιών. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δημοσίευσε στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 ο Οργανισμός Ενέργειας και Προώθησης των Επενδύσεων (ISPAT) της Τουρκικής κυβέρνησης, οι WRE, Noil Energy Group και SBK Holding LLC πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία και σχεδίαζαν να κάνουν περισσότερα. Η συνεργασία με την SBK Holding ξεκίνησε το 2013 με την Noil Energy να κάνει την πρώτη παρτίδα επενδύσεων σε ακίνητα. Οι κατασκευαστικές εταιρείες και η ακινητη περιουσία αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για το μαζικό πλούτο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ερντογάν. Η συνολική επένδυση έφθασε τα 500 εκατομμύρια δολάρια με άλλα τόσα εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για ένα ταμείο συγχώνευσης και εξαγοράς για επιχειρήσεις στην Τουρκία.

Με την πολιτική υποστήριξη και κάλυψη του Ερντογάν, η SBK Holding έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε διάφορους τομείς, όπως ενέργεια, ακίνητα, άμυνα, εξόρυξη, βιομηχανία, τουρισμός, τεχνολογία και εφοδιαστική. Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία μέσω της επενδυτικής τραπεζικής, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και της χρηματοδότησης των πρώτων υλών. Έχει επίσης σημαντικά συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας που καλύπτουν τόσο τις αμερικανικές όσο και τις ρωσικές αγορές.

Ο Ερντογάν δεν ενοχλήθηκε καθόλου από το γεγονός ότι ο Termendzhyan είχε ήδη εμπλακεί σε μια σημαντική έρευνα που διεξήγαγε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και κλεμμένο πετρέλαιο. Ο Edgar Sargsyan, πρώην πρόεδρος και πρώην νομικός σύμβουλος της SBK Holdings USA, δήλωσε την κατάθεσή του στο δικαστήριο στις 14 Ιουλίου 2017 ότι ο Termendzhyan, που είναι Ρώσος, είναι επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι συνελήφθη το 1993 για απάτη για φόρο αερίου στις ΗΠΑ, όπου η ρωσική μαφία ήταν γνωστό ότι συμμετείχε ενεργά σε παρόμοιες απάτες στη δεκαετία του ’80 και του ’90. Κατηγορήθηκε επίσης για φορολογική απάτη και ένοπλη επίθεση κατά το παρελθόν και καταδικάστηκε το 2013.

Εδώ είναι το ενδιαφέρον στην ιστορία, όμως. Ο Korkmaz φαίνεται να είναι ο κύριος αγωγός που συνδέει τους Kingstons και τον Termendzhyan με τον επιχειρηματία Ekim Alptekin, ένα φίλο του Ερντογάν, του οποίου η ολλανδική εταιρεία Shell Inovo BV προσέλαβε τον πρώην σύμβουλο της εταιρείας Flynn Intel Group, τον Μαικ Φλιν, πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ για να διεξαγάγει μια καμπάνια και να απειλήσει τον Ιμάμη Γκιουλέν, ένα κληρικό που αναδείχθηκε ως ο κύριος κριτής του καθεστώτος του Ερντογάν. Ο Φλιν επέλεξε τον πρώην διευθυντή της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ για να πραγματοποιήσει τη δουλειά εναντίον του Γκιουλέν σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Korkmaz στην Καλιφόρνια τον Αύγουστο του 2016. Ο Γούλσεϊ και η σύζυγός του συναντήθηκαν με τον Korkmaz και τον Alptekin στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου 2016 για να συζητήσουν την πρόταση.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, ο Φλιν συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλο και τον γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός, για να συζητήσει μια άλλη πρόταση για να απαχθεί ο Γκιουλέν και να μεταφερθεί από το αμερικανικό έδαφος στην Τουρκία. Δύο μήνες αργότερα, στις 8 Νοεμβρίου 2016, ο Φλιν δημοσίευσε ένα κακογραμμένο και υποτιμητικό σχόλιο στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του The Hill σχετικά με τον Γκιουλέν, κάτι που πολλοί υποψιάζονταν ότι το έγραψαν Τούρκοι και όχι ο Φλιν. Ο τελευταίος παραδέχτηκε αργότερα ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του του γεγονότος ότι οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επέβλεπαν και διεύθυναν τα γραφόμενά του. Επίσης, είπε ψέματα για το λόμπιγκ που έκανε για την κυβέρνηση του Ερντογάν και για το επίμαχο άρθρο που δημοσίευσε στο δικτυακό τόπο The Hill.

Ο Alptekin μετακόμισε στην Τουρκία όταν κατάλαβε πως είχε μπλέξει μετά την κατάθεσή του στην ανακριτική ομάδα του Μιούλερ τον Μάιο του 2017 και απέφυγε την κλήτευση που αργότερα εκδόθηκε γι ‘αυτόν αφού οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε πει ψέματα.

Ο Κorkmaz κλήθηκε επίσης να καταθέσει ενώπιον μιας μεγάλης ανακριτικής επιτροπής στην Ουάσινγκτον στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, σχετικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις των ομοσπονδιακών ποινικών νόμων, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για την εγγραφή ξένων πρακτόρων (FARA). Επίσης, δεν συμμορφώθηκε με την κλήτευση. Πιστεύεται ότι χρήματα ύψους περίπου 450.000 δολαρίων που η ολλανδική εταιρία κέλυφος του Alptekin κατέβαλε στον Φλιν, στην πραγματικότητα, προέρχονταν από τον Korkmaz. Το κατηγορητήριο της Γιούτα αποκαλύπτει ότι ο Termendzhyan έφυγε στην Τουρκία τον Αύγουστο του 2017, κατά την ημέρα εκτέλεσης ενταλμάτων έρευνας στο σπίτι και το γραφείο του.

Οι Korkmaz, Alptekin, Termendzhyan και οι αδελφοί Kingston πραγματοποίησαν σειρά εξαγορών και επενδύσεων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της τοπικής τουρκικής αεροπορικής εταιρίας Borajet, η οποία είχε αξία αγοράς 377 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016. Παρεμπιπτόντως, όταν ο Termendzhyan έφυγε στην Τουρκία το 2017, χρησιμοποίησε αεροπλάνο της Borajet.

Η αεροπορική εταιρεία αγοράστηκε από τoν Korkmaz τον Δεκέμβριο του 2016 με αναφερόμενη τιμή πώλησης 250 εκατομμυρίων δολαρίων από τον πρώην ιδιοκτήτη της Yalçın Ayaslı. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας την επιρροή του στην τουρκική κυβέρνηση, ο Korkmaz κατέθεσε αγωγή εναντίον του Ayaslı και κατάφερε να εκδώσει ένα ένταλμα κράτησης και να διατάξει το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.

Σε απάντηση, ο Ayasli υπέβαλε ποινική καταγγελία εναντίον του Korkmaz, του Alptekin, του Jacob Ortell Kingston, του Levon Termendzhyan και του Fatih Akol, του διευθυντή του Borajet, για απάτη, ψευδαισθήσεις, απειλές και προσπάθειες να επηρεάσουν τη δικαστική εξουσία. Στην καταγγελία, τόσο η SBK Holding LLC όσο και η Mega Varlik κατηγορήθηκαν για παράνομη ανάληψη της εταιρείας. Η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί, αλλά δεν θα οδηγήσει πιθανώς στην υπέρ του Ayaslı, δεδομένου ότι η δικαιοσύνη υποτάσσεται στις επιθυμίες του Ερντογάν.

Ο Korkmaz είναι γνωστός για την αγορά επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και για την αγορά επιχειρήσεων που κατασχέθηκαν από την κυβέρνηση Εντογάν. Πάνω από 1.000 επιχειρήσεις αξίας τουλάχιστον 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανήκουν και λειτουργούν από τους ανθρώπους του Ερντογάν, έχουν κατασχεθεί παράνομα από την κυβέρνηση από το 2016. Ο Korkmaz αγόρασε 27 τέτοιες επιχειρήσεις και πούλησε 13 από αυτές με μεγάλη κερδοφορία.

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν και ο Korkmaz, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν μαζί ενώ είχαν ιδιωτική ομιλία, έχουν ωφεληθεί και οι δύο από αυτό το πρωτοφανές σχέδιο κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων στην Τουρκία με την κατάφωρη κατάχρηση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Έχοντας μεγαλώσει στο μικρό, φτωχό χωριό Bacalı στην βορειοανατολική επαρχία Kars της Τουρκίας και έχοντας δουλέψει ως μπογιατζής παπουτσιών, η γρήγορη άνοδος του Korkmaz στην εξουσία και τον πλούτο εγείρει πολλές ερωτήσεις. Αυτός και ο Alptekin είχαν ιδιωτική συνάντηση με τον Ερντογάν τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ο Τούρκος πρόεδρος πήγε στη Νέα Υόρκη για τις συνεδριάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Συναντήθηκαν επίσης με τον Ερντογάν και στην Τουρκία.

Είναι ενδιαφέρον ότι μετά από το σφράγισμα του κατηγορητηρίου στη Γιούτα, οι λογαριασμοί troll που διαχειρίζονταν οι συνεργάτες του Ερντογάν ξεκίνησαν μια συντονισμένη εκστρατεία με στόχο τον Ayaslı, αποκαλώντας τον προδότη του έθνους. Το hashtag # VatanHainiAyaslı τον ονόμασε ως το πρόσωπο που ήταν πίσω από αυτό που ο Ερντογάν χαρακτήρισε έναν οικονομικό πόλεμο ενάντια στην Τουρκία μπροστά στην ταχύτατη διακύμανση της αξίας της τουρκικής λίρας.

Δεν υπήρχε κάλυψη στο Ayaslı εκείνη την περίοδο. ωστόσο, η εκστρατεία που ξεκίνησε από τα trolls του Ερντογάν στο Twitter σκόπευε προφανώς να δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα του για να διαμορφώσει την τουρκική κοινή γνώμη. Ίσως ήταν μια κίνηση πανικού από τον Ερντογάν, ο οποίος ανησυχεί πολύ για την αποκάλυψη λαθραίων του συναλλαγών του στο αμερικανικό έδαφος.

Stockholmcf.org
HellasJournal

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]