Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γι' αυτό «έφαγαν» τον Χριστόδουλο


«Πρόβλημα ο Χριστόδουλος»

• Οι ΗΠΑ ομολογούσαν κυνικά ότι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν εμπόδιο στα σχέδιά τους για το Σκοπιανό

• Παρακολουθούσαν βήμα βήμα την άνιση μάχη του με τον καρκίνο και έδιναν αναφορές

• Έψαχναν βολικό διάδοχο και «αξιολογούσαν» τους βασικούς υποψηφίους


Το τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ που διέρρευσε μέσω WikiLeaks δείχνει πως οι Αμερικανοί έβλεπαν τον Αρχιεπίσκοπο ως εμπόδιο στα σχέδιά τους για τα Σκόπια

Την ενόχληση που προκαλούσε στον ξένο παράγοντα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος «σφραγίζει» το αμερικανικό εμπιστευτικό τηλεγράφημα που έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας τα WikiLeaks, με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου 2007, το οποίο υπογράφει ο Τόμας Μ. Κάουντριμαν, τότε επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Εκείνη την περίοδο ο μακαριστός Χριστόδουλος ετοιμαζόταν να επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια μεταμόσχευσης ήπατος στο νοσοκομείο Memorial. Στο τηλεγράφημα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για το ποιος θα διαδεχθεί τον Χριστόδουλο, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Σκοπιανό.

«Η εκλογή ενός νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος της Μακεδονίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Προφανώς, ο αμερικανικός παράγοντας έβλεπε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόπουλο ως εμπόδιο στις επιδιώξεις για μια λύση στο ζήτημα του Μακεδονικού. Και είναι αλήθεια ότι ο Χριστόδουλος δεν θα είχε επιτρέψει ποτέ να υλοποιηθεί η συμφωνία προδοσίας των Πρεσπών.

Οι ΗΠΑ, λοιπόν, ήθελαν να επηρεάσουν τη διαδοχή Χριστοδούλου, ώστε να μη βρεθεί άλλος Αρχιεπίσκοπος που να δημιουργήσει εμπόδια στο Σκοπιανό! Τελικά, ο Χριστόδουλος εκοιμήθη νωρίτερα από ό,τι είχαν «προβλέψει» οι Αμερικανοί, στις 28 Ιανουαρίου του 2008. Στο αμερικανικό τηλεγράφημα φαίνεται ότι η πρεσβεία παρακολουθούσε στενά την κατάσταση της υγείας του μακαριστού.
Και, φυσικά, ύστερα από όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το ερώτημα παραμένει και πλέον είναι πιο επίκαιρο από ποτέ:
Ήθελαν κάποιοι ξένοι παράγοντες να φύγει από τη μέση ο Χριστόδουλος, καθώς τους χαλούσε τα σχέδια;
Δέχτηκε ο μακαριστός πιέσεις που ενδεχομένως επιβάρυναν την υγεία του;
Ή μήπως τελικά εξοντώθηκε με κάποιον άλλον τρόπο, καθώς οι ηγετικές ικανότητές του ενοχλούσαν;
Μήπως τελικά η ανατροπή της γραμμής που είχε χαράξει ο Χριστόδουλος από τον διάδοχό του Ιερώνυμο σε μια σειρά θεμάτων είχε σχέση με τις επιλογές των ΗΠΑ;

Όπως και να έχει, το συγκεκριμένο τηλεγράφημα δεν είναι απλώς... λέξεις. Είναι η θέληση μιας υπερδύναμης, των Ηνωμένων Πολιτειών, και ως εκ τούτου έχει βαρύνουσα σημασία.


Παρακολουθούσαν βήμα βήμα και τη μάχη του με τον καρκίνο

«Καθώς ο ασθενής Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος προετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα από το Νοσοκομείο Jackson Memorial στο Μαϊάμι, οι πιθανοί διάδοχοί του έχουν αρχίσει να τοποθετούνται για τον πιθανό θάνατό του μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου φέρει την τεράστια δυνατότητα να επηρεάσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Η διαδικασία της διαδοχής κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει την πολιτική συζήτηση, κυρίως στο ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας» αναφέρει στον πρόλογό του το αμερικανικό τηλεγράφημα που έφεραν στο φως τα WikiLeaks.

Στη συνέχεια αφιερώνει μια παράγραφο στην ασθένεια του Χριστόδουλου, το χειρουργείο στο παχύ έντερο, τη διάγνωση με καρκίνο και το ταξίδι στο Μαϊάμι σε αναζήτηση συμβατού ηπατικού μοσχεύματος και στην απόπειρα μεταμόσχευσης που δεν ολοκληρώθηκε, όταν διαπιστώθηκε ότι ο καρκίνος είχε επεκταθεί σε όλη την κοιλιακή χώρα.

Δημοφιλής

«Χριστόδουλος, ο οπαδός των παραδόσεων» έτσι χαρακτηρίζει το τηλεγράφημα την προσωπικότητα του Χριστόδουλου, προτού προχωρήσει σε μια ανασκόπηση της αρχιεπισκοπίας του. «Ο Χριστόδουλος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος στις 28 Απριλίου του 1998, σε ηλικία 59 ετών. Ο υψηλής μόρφωσης, πολύγλωσσος δικηγόρος και θεολόγος θεωρήθηκε κοινωνικός ακτιβιστής με προωθημένες ιδέες. Η θητεία του, ωστόσο, πιθανότατα θα μείνει στη μνήμη περισσότερο για τη μεγάλη αντίσταση σε μια σειρά κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Ο Χριστόδουλος, ο οποίος εξακολουθεί να κατατάσσεται ως πρώτος ή δεύτερος σε δημοφιλία ηγέτης στην Ελλάδα, ξεπερνώντας ουσιαστικά όλους τους πολιτικούς, περιστασιακά προκαλούσε την οργή των πολιτικών επειδή θεωρούσαν ανεπιθύμητη την παρέμβασή του σε πολιτικά θέματα».

«Στα εσωτερικά ζητήματα, ο Χριστόδουλος ηγήθηκε (τελικά ανεπιτυχώς) της προσπάθειας της Ορθόδοξης Εκκλησίας να διατηρήσει την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Επίσης, ηγήθηκε της αποτυχημένης προσπάθειας να μην περάσει νόμος που επιτρέπει στους αντιρρησίες συνείδησης να υπηρετήσουν εναλλακτική θητεία, υποστηρίζοντας ότι η μη εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας έδειχνε έλλειψη σεβασμού στις ηθικές αρχές του έθνους. Ο Χριστόδουλος αντέκρουσε σταθερά τις εκκλήσεις για διαχωρισμό της Εκκλησίας και του Κράτους και οδήγησε με επιτυχία την εκστρατεία για την κατασκευή ενός νέου μουσουλμανικού τεμένους αντί ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου στην Παιανία, περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο. Ισχυρίστηκε ότι η εικόνα ενός τζαμιού στην πύλη εισόδου της Ελλάδας θα προκαλούσε σύγχυση. Μια χωριστή τοποθεσία επιλέχθηκε τελικά για το τζαμί, το οποίο απομένει να χτιστεί. Ο Χριστόδουλος σχολίαζε συχνά εθνικά θέματα.

Ο Χριστόδουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ (“Μακεδονία”), χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως “μόνιμη αιτία αντιπαράθεσης, αφού αποκρύβει εδαφικές διεκδικήσεις όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες”. Ο Χριστόδουλος πίστευε, επίσης, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς στην οθωμανική κατοχή. Έλεγε στα παιδιά του σχολείου να αγνοούν τα βιβλία τους αν αμφισβητούσαν αυτή την αρχή και άσκησε έντονη πίεση στην κυβέρνηση, οδηγώντας στην ανάκληση ενός ιστορικού εγχειριδίου (σ.σ.: το βιβλίο της Ρεπούση). Ζητούσε, επίσης, από τους πολίτες να αντισταθούν στην “αποχριστιανοποίηση” της Ευρώπης μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά ήταν και ο Χριστόδουλος ο οποίος θα μείνει αξέχαστος (αν και κακοποιήθηκε από μερικούς) για την πρόσκλησή του στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' να επισκεφθεί την Ελλάδα, τον πρώτο Ποντίφικα που πραγματοποίησε αυτό το ταξίδι ύστερα από σχεδόν 1.300 χρόνια».

Ακολούθως, το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρεται στη δημόσια συζήτηση και την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της ασθένειας, αλλά και των σεναρίων διαδοχής, ενώ εκτενής ήταν η αναφορά στα πρόσωπα των πιθανών διαδόχων, με ονομαστική αναφορά στον τότε Ζακύνθου Χρυσόστομο, στον τότε Θηβών Ιερώνυμο, που τελικά τον διαδέχθηκε, και τους Θεσσαλονίκης Άνθιμο, Σπάρτης Ευστάθιο, Μεσογαίας Νικόλαο, Σύρου Δωρόθεο και Δημητριάδος Ιγνάτιο.

Ως κατακλείδα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα εκτιμά ότι «η εκλογή ενός νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την εσωτερική συζήτηση για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος της Μακεδονίας. Καθώς οι πιθανοί διάδοχοι αρχίζουν να τοποθετούνται ως διάδοχοι του Χριστόδουλου, θα κληθούν να σχολιάσουν τις ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να ενισχύσουν τα ηγετικά διαπιστευτήριά τους. Σε βασικά θέματα, όπως η ΠΓΔΜ, θα αφήσουν στην αδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. ακόμη λιγότερα περιθώρια ευελιξίας».

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ-ΙΝΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΗΤΑΝ ΗΓΕΤΗΣ ΜΕ ΦΛΟΓΕΡΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΤΑ ΠΛΗΘΗ. ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΘΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ . ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ .ΤΩΡΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]