Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η (μεγάλη) φαντασία στην 4η εξουσία


Αυτό είναι ελλαδίτικη, «προχώ» δημοσιογραφία: Η γυάλινη σφαίρα την οποία χαζεύεις και μεταδίδεις τα μελλούμενα, λες και γίνονται τώρα!

Η ένταξη στην Αριστερά είναι υποχρεωτική επιβίβαση σε χρονομηχανή που δεν σταματά να δουλεύει. Μπρος πίσω, πίσω μπρος, βίρα μάινα, όλο τρέλα μανιβέλα. Οι άνθρωποι ζουν στη Ρωσία του 1917, όπου ξεκίνησε με επαναστατικό τρόπο μια λίαν επιτυχημένη δίαιτα (για τον μισό πλανήτη, όπου κυριάρχησε). Γουστάρουν παρελθόν, αλλά πάνε και στο μέλλον: Αμεσο και μακρινό - και αδιανόητα μακρινό.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών», η σημαντικότερη εφημερίδα της Αριστεράς που κυκλοφορεί, αποτελεί μια απόδειξη της δυνατότητας αυτής της παράταξης να αρμενίζει στα πέλαγα του χρόνου. Προχθές, την 11η Σεπτεμβρίου του μνημονιακού έτους 2018, την ίδια ώρα που μιλούσε ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο, στη φτωχή Ελλαδίτσα, που τον ψήφισε και καμαρώνει για τις επιδόσεις του αλλά και για την αντικειμενικότητα των ΜΜΕ τα οποία τον στηρίζουν, κυκλοφορούσε το φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» (στην έντυπη έκδοση, όχι στα ιντερνέτια) που είχε φαρδύ πλατύ στο πρωτοσέλιδό της το εξής: «Το όραμα μιας κοινωνικής και δίκαιης ενωμένης Ευρώπης ανέπτυξε στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός, καταδικάζοντας τον λαϊκισμό και την άνοδο της Ακροδεξιάς».

Οχι, μην απορείτε με τον αόριστο «ανέπτυξε» της εφημερίδος για την ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία γινόταν το πρωί της Τρίτης, ενώ είχε ήδη τυπωθεί το φύλλο. Ισχύει, γαρ, στο ακέραιο η κάρτα απεριορίστων διαδρομών που εκδόθηκε στα μοσχοβίτικα γκισέ το 1917.


Εδώ που τα λέμε, το περιστατικό θυμίζει το θρυλικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», όπου φιλοξενούνταν ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ για τη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης. Ο Ερντογάν την τελευταία στιγμή ακύρωσε την έλευσή του στην Αθήνα, το «Βήμα» έμεινε με το δημοσίευμα παραμάσχαλα και με τον τότε πανίσχυρο Σταύρο Ψυχάρη να υποχρεώνεται να υπογράψει ένα απολογητικό δημοσίευμα-λεκτικό μπιζού, που καταδιασκέδασαν Αθήνα, περίχωρα, περιφέρεια και ομογένεια.
Η περίπτωση της «ΕΦ.ΣΥΝ.» είναι, βέβαια, ηπιότερη εκείνης του «Βήματος». Η ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε, ενώ η συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν δεν έγινε.

Παναγιώτης Λιάκος
Δημοκρατία



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]