Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τσίπρας ήρθε για να φύγει


Του Σάκη Μουμτζή

Διαβάζω και ακούω την άποψη πως ο «Τσίπρας ήρθε για να μείνει», διατυπωμένη με τρόπο αφοριστικό, σχεδόν αξιωματικό. Μάλιστα την διακινούν σχολιαστές που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο, δημιουργώντας ένα πρόσθετο κλίμα ηττοπάθειας που ενυπάρχει σε αυτόν τον χώρο, λόγω των τεσσάρων διαδοχικών εκλογικών ηττών που υπέστη.

Να διευκρινίσω πως ο εξοστρακισμός έπαψε να υπάρχει εδώ και είκοσι πέντε αιώνες. Οι πολιτικοί που ηττώνται μπορεί να ζήσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με την σιωπή τους, την περισυλλογή τους, την αυτοκριτική τους, και να επανέλθουν εν ευθέτω χρόνω, αν βοηθήσουν και οι συγκυρίες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Συνεπώς, και για τον Α. Τσίπρα αυτό που προέχει είναι η διαχείριση της αναμενόμενης ήττας του.

Αν αυτή θα αγγίζει τα όρια της συντριβής ή αν θα είναι αξιοπρεπής. Στην πρώτη περίπτωση θα τεθεί στο περιθώριο από τους ίδιους τους συντρόφους του και θα βαδίσει την έρημο του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει χωρίς τον Τσίπρα. Στην δεύτερη περίπτωση θα επιβιώσει πολιτικά και θα ηγηθεί του άλλου πόλου απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, με προοπτική επανόδου στην εξουσία.

Ας δούμε προς τα πού γέρνει η ζυγαριά σήμερα.

Ως γνωστόν ο Α. Τσίπρας έχει ανάγει τους τακτικισμούς σε στρατηγική. Αδυνατεί να δει την μεγάλη εικόνα. Ο προγραμματισμός του είναι βραχυπρόθεσμος, με σκοπό να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Και οι δημοσκοπήσεις εδώ και πολύ καιρό δείχνουν πως αποτυγχάνει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως καμιά δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου, δεν δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό άνω του 19%. Σε όλες κινείται στο 16-19%. Μόνον με την αναγωγή υπερβαίνει το 20%. Ως γνωστόν όμως, τις περισσότερες φορές, η αναλογική κατανομή των δημοσκοπικά αναπόφασιστων δεν λειτουργεί στην κάλπη. Αυτοί στρέφονται μαζικά προς τον διαφαινόμενο νικητή, ανατρέποντας το προσδοκώμενο εύρος της διαφοράς μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος.

Επί πλέον, σε όλες τις δημοσκοπήσεις η δημοτικότητα του πρωθυπουργού βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, κάτι πρωτοφανές για έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό. Με απλά λόγια ο Α.Τσίπρας αποτελεί βαρίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι το αντίστροφο, όπως συνέβαινε στην τραυματική σχέση Σημίτη-ΠΑΣΟΚ.

Ο Α.Τσίπρας με την πολιτική του διέρρηξε την σχέση του με την κοινωνική βάση του κόμματος του. Όλοι αυτοί που πίστεψαν στο σκίσιμο των μνημονίων, χρεώνουν στον Τσίπρα την εξαπάτηση τους και μετρούν τις πληγές τους από την μνημονιακή του μετάλλαξη. Μένουν, όπως φαίνεται, αδιάφοροι στην προσπάθεια του να αποκαταστήσει εν μέρει τις ζημίες που ο ίδιος τους προκάλεσε.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός πως η δημοτικότητα του βρίσκεται οριακά πάνω από αυτήν της Ζ.Κωνσταντοπούλου, στην έκτη θέση.

Από πού λοιπόν προκύπτει η βεβαιότητα πως ο Α.Τσίπρας ήρθε για να μείνει; Ίσως από την αδυναμία της Κεντροαριστεράς να συγκροτήσει έναν σοβαρό τρίτο πόλο.

Όμως από τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, θα λείψει η συγκολλητική ουσία της εξουσίας. Θα λείψει η νομή του Κράτους. Και το κυριότερο, ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, θα περάσει στην αντιπολίτευση με υπονομευμένο τον αντιπολιτευτικό του λόγο, εξαιτίας των κυβερνητικών πεπραγμένων του και χωρίς κόσμο πρόθυμο να ακολουθήσει τις κινηματικές πρακτικές του. Το 2014 πέρασε ανεπιστρεπτί.

Συνεπώς όσοι προεξοφλούν, με τρόπο αφοριστικό, πως ο Α.Τσίπρας ήρθε για να μείνει, μάλλον εκφράζουν τις επιθυμίες τους. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν το αποδεικνύουν.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Τι συγκρίνεις τώρα, τον Καραμανλή που δέχθηκε αήθεις επιθέσεις και μεγάλο πόλεμο από ξένα και Ελληνικά συμφέροντα με τον Τσίπρα που υπέγραψε την προδοτική συμφωνία; ο πρώτος δεν έχει υπογράψει τίποτα και το μόνο λάθος που του αναγνωρίζουμε είναι το "ναι σε όλα". Καλύτερα να μην είχε ξαναπολιτευτεί, τώρα θα επανερχόταν θριαμβευτής. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τους λόγους που τον ανάγκασαν, αλλά καταλαβαίνουμε ότι από πίσω είναι οι Αμερικανοί που μας έστειλαν τον Παπανδρέου του ΔΝΤ με το "λεφτά υπάρχουν". Τα μεγέθη δεν συγκρίνονται, ο ένας ήταν κάποτε (ΚΑΠΟΤΕ) πατριώτης και ο άλλος προδότης. Τώρα έχουμε τον έτερο της παρέας που θα τον βαραίνει η προδοτική συμφωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ρε Αρμονια και σε ειχα για αφυπνισμενη Ελληνιδα ...
      Ρε συ , ΟΛΟΙ εκει μεσα ειναι το ΙΔΙΟ ακριβως.
      Οποιος πιστευει αληθεια οτι η πλουσιοτερη χωρα του Πλανητη φτωχευσε επειδη εκαναν λαθη τα ελληνοφωνα σκουπιδια ειναι μακρυα νυχτωμενος .
      Οι προηγουμενοι ΟΛΟΙ τους ανοιξαν τον ταφο μας και τα σημερινα σκουπιδια , ( με την βοηθεια των υπολοιπων κυνο-βουλευτικων ) βαζουν την ταφοπετρα .
      Γιατι δεν θελετε να δειτε την Α-ληθεια ; Γιατι αραγε στηριζετε αεργους και τιποταδες ;Ο καρα-αλης πχ εχει παρει εκατονταδες χιλιαδες ( τα φανερα ) για να ψηφιζει ο ελεηνος ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ! Εαν ηταν ετσι οι πατριωτες ....Οι προγονοι μας ηταν πολυ ΜΕΓΑΛΟΙ λαλακες που εχυσαν το αιμα τους και καταστραφηκαν οικονομικα ( και οχι μονον ) για να μας δωσουν ελευθερη Πατριδα .


      Τελικα ειναι αληθεια οτι τα μυαλα των νεοραγιαδων εχουν γινει μαρμελαδες !

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμε, μάλλον δεν έχεις διαβάσει τα προηγούμενα σχόλια μου. Μεταξύ των δυο δηλ. Καραμανλή και Παπανδρέου κάνω την σύγκριση και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν του επιρρίπτω ευθύνες για το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Το μόνο που τονίζω είναι ότι από την μια η προσέγγιση με την Ρωσία με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και από την άλλη το ΒΕΤΟ στο Βουκουρέστι ήταν πατριωτικές κινήσεις που δεν ολοκληρώθηκαν.
    Δεν διάβασες καλά τι γράφω, δηλ. ήταν (ΗΤΑΝ) κάποτε πατριώτης..ήταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρμονια ΧΑΙΡΕ !
      Αυτο σου λεω , οτι ΠΟΤΕ δεν υπηρξαν πατριωτες τα κυνο-βουλευτικα σκυβαλα . Οι καρα-αληδες ειδικα απο τον ξευτιλισμενο θειο του τωρινου χοντρομαλακα , εχουν σκαψει πολυ βαθυα ...
      Αλλωστε δεν μπορεις να συγκρινεις τα σκατα ματαξυ τους ....
      Με συγχωρεις που ημουν λιγο αυστηρος , ομως εχω βαρεθει να βλεπω τους νεκροθαφτες των παιδιων μου να καμαρωνουν σαν γυφτικα σκεπαρνια και εμεις οι προδομενοι να λεμε ναι μεν ..αλλα...
      Καλη σου δυναμη και οποιος πραγματι αξιζει θα δει την Πατριδα μας λευτερη . Οι αλλοι ΟΛΟΙ θα θερισουν τους διαβολους που εσπερναν .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]