Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι έγινε η αναφορά Τσίπρα στην "ανάγκη διευθέτησης των συνόρων";


Είναι πιθανόν η κυβέρνηση να αιφνιδιάστηκε από την δυναμική του πατριωτικού κινήματος που απαιτεί ακύρωση της Συμφωνίας με τους Σκοπιανούς

Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός του Ν. Κοτζιά να ολοκληρώσει και με τους Αλβανούς, Συμφωνία Καλής Γειτονίας στο τέλος του Ιουνίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρώτα θα πέσουν οι υπογραφές και μετά θα πάει για διακοπές.

Το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε και υπάρχουν ως αιτιολόγηση δύο εκδοχές. Η πρώτη αναφέρεται σε απόφαση του Έντι Ράμα, ο οποίος έπαυσε να βιάζεται λόγω της αδυναμίας να πάρει η Αλβανία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε. Η υπογραφή Συμφωνίας με την Ελλάδα εθεωρείτο από τους Αλβανούς ως διαβατήριο για την Ε.Ε., η οποία όμως προσάπτει πολλά εις βάρος της δημόσιας διοίκησης της Αλβανίας, που δεν επιτρέπουν επίσπευση των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Αλβανίας

Είναι όμως πιθανόν και οι Α.Τσίπρας και Ν. Κοτζιάς, αιφνιδιασθέντες από την δυναμική του πατριωτικού κινήματος που απαιτεί ακύρωση της Συμφωνίας με τους Σκοπιανούς, να καθυστερούν την σύναψη με την Αλβανία, επειδή το αναμενόμενο δεύτερο εθνικό έγκλημα, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει τους Έλληνες πατριώτες σε πιο δυναμικές ενέργειες από την οργάνωση συλλαλητηρίων.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση διενέργεια έκτακτων εκλογών, προκειμένου να μη επιβαρυνθεί επί πλέον, όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση, και δεν μπορεί να τα αναιρέσει.

Στην αναβολή, αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Είπε ότι η διαδικασία απαιτεί χρόνο για να περατωθεί, και πρόσθεσε ότι με την Ελλάδα, η Αλβανία έχει τρεις συμφωνίες για να κλείσει.


Χαρακτηριστικό είναι, ότι και ο Μπουσάτι δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για αλλαγή των συνόρων, αλλά μια τεχνική διαδικασία για τη συντήρηση των πυραμίδων (συνοριακών σημείων) που υπάρχουν επί της μεθοριακής γραμμής. Έδωσε μάλιστα και μια απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, που υπεστήριξε πως η Αλβανία παραχωρεί έδαφος την Ελλάδα:
«Ο μόνος που κάνει, σαν να μην καταλαβαίνει, είναι ο Μπερίσα. Δεν πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων. Πρόκειται για διεθνείς πράξεις, είναι μια τεχνική διαδικασία για τη συντήρηση των πυραμίδων. Έχουμε παρόμοια συμφωνία και με άλλες χώρες που συνορεύουμε».
Το ζήτημα είναι, γιατί τόσο ο Επίτροπος Χαν, όσο και Α. Τσίπρας μίλησαν για την "ανάγκη διευθέτησης των συνόρων" και όχι για συντήρηση ή επουσιώδη μετατόπιση των πυραμίδων, όπως μετά τον προκληθέντα θόρυβο υποχρεώθηκαν να "διευκρινίσουν";

Το κακό είναι, ότι η απουσία της Ελλάδας από την Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Παρίσι -θεωρείται ότι παρεμποδίστηκε σκοπίμως από την Μ. Βρετανία, με την οργάνωση του εμφυλίου, για να μη της παραχωρηθεί η Βόρειος Ήπειρος, την οποία για δεύτερη φορά απελευθέρωσε- είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Στη Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη των Παρισίων, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Τσαλδάρης είχε δηλώσει ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τα ελληνοαλβανικά σύνορα μέχρις ότου το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα ρυθμιζόταν κατά τρόπο δίκαιο. Η Βουλή των Ελλήνων είχε επικυρώσει το τελικό κείμενο της Συνθήκης Ειρήνης για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη ρητή επιφύλαξη ότι θεωρεί «εξακολουθητικά ανοιχτό το ζήτημα των αλβανικών συνόρων».

Η επιφύλαξη αυτή δεν έχει ακόμη αρθεί, κάτι που ισχύει και για το καθεστώς εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας που ισχύει από το 1939!

Οι δε περιβόητες πυραμίδες, είναι τσιμεντένιες κυρίως κατασκευές, που έχουν τοποθετηθεί στην οριογραμμή ως ορόσημα, ύψους περίπου 2 μέτρων, που τοποθετήθηκαν μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων, από έναν Έλληνα αξιωματικό και έναν Αλβανό, παρουσία διεθνούς παρατηρητή.

Όπου δεν υπήρχε κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν αυτές οι πέτρινες αρχικά, τσιμεντένιες μετέπειτα κατασκευές, που στη μία πλευρά τους έχουν το γράμμα «Ε» για την Ελλάδα και από την άλλη το γράμμα «Α» για την Αλβανία.
Στις δύο άλλες πλευρές φέρουν αρίθμηση.
Οι περιοχές στις οποίες έχουν τοποθετηθεί κανονικά πρέπει να αποψιλώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να γίνονται αντιληπτά τα νοητά σύνορα. Αλλά ούτε αυτό γίνεται συστηματικά. Αν πρόκειται για τέτοιου είδους συντήρηση, ή ακόμη και για μικρή μετατόπιση, δεν είναι θέμα.

Όμως, δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται γίνεται Επίτροπος και Πρωθυπουργός να υπέπεσαν απλώς σε γλωσσικό ολίσθημα, επί αντικειμένου το οποίο υποτίθεται ότι είναι ανύπαρκτο. Δύσκολα γίνεται πιστευτό.

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]