Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συμπόρευση με αστερίσκους


Με την επισημοποίηση της διαφωνίας επί των κεντρικών κυβερνητικών χειρισμών στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έληξε η τελευταία κρίση στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Οι κ. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη για να διαψεύσουν τα περί κρίσης στις μεταξύ τους σχέσεις. Ο κ. Καμμένος, εξερχόμενος από το Μαξίμου, κατέστησε σαφές ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να στηρίξουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Αυτό τη στιγμή που η διαπραγμάτευση αφορά μόνο προτάσεις που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία».

Μπορεί να συνεχισθεί η κυβερνητική συμπόρευση με δεδομένη αυτή την καίρια διαφωνία; Φαίνεται ότι η συνέχιση της κοινής πορείας, που αποφάσισαν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος, έχει αστερίσκους. Κατ’ αρχάς, από την πλευρά των ΑΝΕΛ εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας, καθώς θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα ικανοποιηθεί ο όρος για τροποποίηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Οπότε, θα ήταν μάλλον πρόωρο να αποφασίσουν να κλιμακώσουν τις ενστάσεις τους ενόσω η διαπραγμάτευση ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατάληξή της δεν είναι δεδομένη. Φαίνεται ότι στην παρούσα συγκυρία αυτό που ενόχλησε περισσότερο τον μικρό κυβερνητικό εταίρο και τα στελέχη του κόμματος των ΑΝΕΛ ήταν η αφωνία στην οποία εμφανίζονταν να έχουν υποχρεωθεί, προκειμένου να μην προκαλέσουν ζημιά στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων. Παράλληλα, ασφαλώς και υπήρξε ενόχληση για την ανακίνηση συζήτησης περί αναζήτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ εναλλακτικών εταίρων, με τους οποίους θα μπορούσαν να αντικατασταθούν οι ΑΝΕΛ. Η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη ερμηνεύθηκε ως μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση. Είτε γιατί οι διερευνητικές κρούσεις που υπήρξαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα είτε γιατί ο κ. Τσίπρας θεωρεί εξαιρετικά βολικό το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος δεν αναμειγνύεται ιδιαίτερα στα ζητήματα διακυβέρνησης, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο με κάποιο άλλο σχήμα, από την πλευρά της κυβερνητικής ηγεσίας εκτιμήθηκε ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να προχωρήσει μια τέτοια επιλογή.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, επιπλέον, η επίγνωση που έχουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι της υψηλής πιθανότητας τυχόν μεταξύ τους ρήξη να διαμορφώσει ένα εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον, με ανταλλαγή ιδιαίτερα αρνητικών σχολίων, κάτι που η σύμπλευση εμποδίζει για την ώρα. Πάντως, η σε όλους τους τόνους διατύπωση της διαφωνίας των ΑΝΕΛ έναντι μιας λύσης σύνθετης ονομασίας δείχνει να αποφορτίζει την ένταση μεταξύ των εταίρων που αναγκαστικά θα προκύψει σε μια τέτοια περίπτωση, αν και δεν μπορεί με βεβαιότητα να προεξοφληθεί ότι δεν θα ανέβουν οι τόνοι.

Αναπάντητο ερώτημα

Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι αν ο κ. Τσίπρας, στην περίπτωση συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, αποφασίσει να τη φέρει στη Βουλή επιδιώκοντας την κύρωσή της με απλή πλειοψηφία ή αν θα ζητήσει την ειδική πλειοψηφία 180 βουλευτών. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο με επίκληση της βαρύτητας του θέματος ως εθνικής σημασίας. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν, ωστόσο, ότι δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις, καθώς όλα είναι συνάρτηση της συγκυρίας και των συνθηκών που θα επικρατούν τη δεδομένη στιγμή.

Δώρα Αντωνίου
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]