Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοτζιάς: Θέλουμε λύση, αλλά θα ζήσουμε και χωρίς αυτή


Η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, προκειμένου να αφαιρεθούν -τουλάχιστον ως προ το τμήμα αυτό- οι αλυτρωτικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας, παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, αν και υπάρχει διάσταση απόψεων και στο θέμα της ονομασίας. Οι συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο όποια λύση.

Ο Νίκος Κοτζιάς, μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια, μετέβη (το Σάββατο) στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματά της.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι «υπάρχει θετικό κλίμα», αλλά τα Σκόπια πρέπει να κάνουν πολλά βήματα ακόμη προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Συναντήσεις

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και αμέσως μετά συνάντησε διαδοχικά τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στα γραφεία του VMRO.

«Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό» είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «θέλουμε λύση που δεν θα αναπαράγει προβλήματα στο μέλλον, που δεν θα προκαλεί νέες τριβές», υπονοώντας σαφώς ότι θα πρέπει τα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, καθώς, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι υπεράνω διακρατικών συνθηκών και διμερών συμφωνιών.

Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε: «Δεν είναι μια υπαρξιακή υπόθεση. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση»!
Η διαπραγμάτευση για την επίλυση του Σκοπιανού μεταφέρεται πλέον στη Βιένη (στις 29 και τις 30 Μαρτίου), όπου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Οχι» Ντιμιτρόφ σε αμετάφραστη ονομασία

Απέρριψε το όνομα «Gorna Macedonija» και κάθε άλλο όνομα που δεν θα περιέχει καθαρά τον όρο «Μακεδονία» ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, επιβεβαιώνοντας έτσι το ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε τη διαφωνία του στην προοπτική της ενιαίας και αμετάφραστης ονομασίας για την ΠΓΔΜ. «Είναι δύσκολο» είπε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στα Σκόπια, και πρόσθεσε ότι «επιχειρούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη», αλλά «είναι δύσκολο να ξεπεραστεί και να επιλυθεί η διαφορά γύρω από το όνομα». Χαρακτήρισε δε τις ισορροπίες γύρω από αυτό το ζήτημα πολύ ευαίσθητες όσον αφορά την κοινή γνώμη και των δύο χωρών με τις υπάρχουσες προκαταλήψεις.

«Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε εκ νέου το ζήτημα με τον διαμεσολαβητή και θα έχουμε πολύ περισσότερα, διότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά αυτό το ζήτημα και, αν υπάρξει ανάγκη, θα συνεννοηθούμε να ξαναϊδωθούμε περισσότερες φορές, αν χρειαστεί, έως ότου βρούμε κάποιον τρόπο για να προωθήσουμε τα πράγματα» είπε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Την ίδια στιγμή, με ύπουλο τρόπο οι Σκοπιανοί θέλησαν να σφραγίσουν την πρώτη επίσκεψη (αεροπορικώς) Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, εν προκειμένω του Νίκου Κοτζιά, βάζοντας στο πρόγραμμα την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η ελληνική αντιπροσωπία αντιλήφθηκε ωστόσο την παγίδα, αντέδρασε άμεσα και ζήτησε να διορθωθεί, κάτι που έγινε, σημειώνοντας στο νέο πρόγραμμα ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει τη χώρα ως FYROM».

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Και να ζησεις χωρις λυση ,ρε μπουγατσοφαγε, απο την στιγμη που εκφραζεις

    εσυ και τα υπολοιπα ανδρεικελα την ανιστορητη αποψη οτι ΚΑΙ οι Σκοπιανοι

    εχουν το δικαιωμα της χρησης του ορου "Μακεδονια",τους δινεις δικαιωμα

    για να διεκδικουν θεσεις και αξιωσεις που δεν εχουν καμια σχεση με αυτο

    το κρατιδιο-εκτρωμα, υπονομευοντας την δικη μας Ιστορια και εθνικη μας

    αξιοπρεπεια!

    ΚΡΕΤΙΝΕ!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν ολίσθημα του Τσίπρα ή το είπε επίτηδες για να δεί τις αντιδράσεις των Σκοπιανών;οι δικές μας τους αφήνουν αδιάφορους, λόγω αλαζονείας και σκυψίματος στην Μέρκελ. Ήθελα να ήξερα τι εννοούν όταν αναφέρονται σε "έντιμο συμβιβασμό";να κάνουμε εμείς πάντα πίσω; δυστυχώς οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι ανύπαρκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα ...νασαι καλα ρε Αρμονια ...με εκανες και γελασα .
      Δεν υπαρχει αντιπολιτευση αγαπητη μου . Οπως και δεν υπαρχει κυβερνηση και κοινοβουλιο . Μια εικονικη πραγματικοτητα ειναι ΟΛΟΙ τους και ΟΛΟΙ μαζι και οι 300 + τον παλιατσο που παριστανει τον προεδρο της ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑΣ υπακουουν σαν δουλικα το ΙΔΙΟ αφεντικο .
      Ασε που δεν ειναι Ελληνες , αλλα ελληνοφωνοι που τους ετοιμασαν για να διαλυσουν τα παντα γυρω μας και να μας αντικαταστησουν συμφωνα με το σχεδιο με καθε λογης διποδο που ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να φερνουν .
      Αυτοι ΔΕΝ λενε τιποτα απο μονοι τους , ειδικα αυτο αεργο και αμορφωτο ελληνοφωνο ΚΑΘΗΚΙ που στις μερες μας παριστανει τον πρωθυπουργο . Τους τα γραφουν και λενε ΑΚΡΙΒΩΣ αυτα που διαβαζουν .
      Εδωσαν το μισο Αιγαιο , την Θρακη μας , την Μακεδονια , την περιουσια μας δημοσια και ιδιωτικη ( οσοι εχουν διαβασει το μνημονιο γνωριζουν . ΕΝΑ ειναι το μνημονιο , αυτο που υπογραψαν οι πρασινες χολερες και οι υπολοιποι κυνοβουλευτικοι συμμοριτες τον βουλωσαν ) , και τωρα ειμαστε στην φαση της αντικαταστασης μας .
      θα τα καταφερουν ΜΟΝΟΝ οσοι εχουν προετημαστει για ανορθοδοξες πρωτογνωρες καταστασεις , οι υπολοιποι που νομιζουν οτι υπαρχει Ελληνικο κρατος κτλ κτλ , απλως θα χαθουν με επωδυνο και φοβερο τροπο .
      Καλη σου δυναμη και καλη λευτερια .

      Διαγραφή
  3. Καλή δύναμη και σε εσένα και ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. Δυστυχώς μπλέξαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]