Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και "δώρα" από την ΕΕ, η ατζέντα του Ερντογάν στη Βάρνα


Αποφασισμένος να τεντώσει το σχοινί με τις Βρυξέλλες παρουσιάζεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταβαίνει στη Βάρνα για την ευρωτουρκική συνάντηση, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

Δεν κάνει πίσω ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, από τις διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που όπως πληροφορείται ο "Φ", αναμένεται να μεταφέρει σε "αυστηρή γλώσσα", για λόγους τακτικής αλλά και ουσίας, προς τους συνομιλητές του, Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μπόικο Μπορίσοφ, αύριο βράδυ, στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να απαντήσει "σε υψηλούς τόνους" στη θέση της Ε.Ε., όπως αυτή καταγράφηκε στα ισχυρά Συμπεράσματα, διά των οποίων τα 28 κράτη-μέλη "καταδίκασαν έντονα" τις "παράνομες δραστηριότητες" της Τουρκίας και έθεσαν τη χώρα υπό το μικροσκόπιο της Ε.Ε., στο πλαίσιο διαρκούς παρακολούθησης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μεγάλο ωστόσο ζητούμενο για τον κ. Ερντογάν είναι η εξασφάλιση νέων "δώρων" από την Ε.Ε., κάτι που όπως πληροφορούμαστε, οδήγησε το τουρκικό ΥΠΕΞ να ετοιμάσει έγγραφο με "τέσσερις" δήθεν "ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις" της Ε.Ε. προς την Άγκυρα, κάτι που αναμένεται να αξιοποιήσει ο Τούρκος Πρόεδρος προσδοκώντας να εξασφαλίσει οδικό χάρτη υλοποίησής τους...

Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο "Φ", ο κ. Ερντογάν θα είναι "εφοδιασμένος" στη Βάρνα με τις θέσεις που καταθέτει η Τουρκία ενώπιον της Ε.Ε., εδώ και 7 χρόνια, προβάλλοντας δήθεν "νόμιμες διεκδικήσεις" στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου, ενώ θα έχει στη διάθεσή του και συντεταγμένες που αναφέρονται "στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16'18 "E", απέναντι δηλαδή από την Πάφο, πλησίον του Ακάμα (σ.σ. οικόπεδο 6).

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να ισχυριστεί ότι οι ενέργειες της χώρας του, πέραν των δήθεν "νομίμων διεκδικήσεων", στοχεύουν και στη διασφάλιση των συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επί του προκειμένου, αναμένεται να επικαλεστεί την πάγια τουρκική θέση, ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε δύο πολιτικά ισότιμες πλευρές και ότι "οι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της νήσου, είναι μονομερείς".

Συγκλίνουσες πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι βασική επιδίωξη του κ. Ερντογάν, στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας, είναι να εξασφαλίσει "απτές δεσμεύσεις" για προώθηση όλων των στοιχείων που αφορούν στις "υποχρεώσεις" που ανέλαβαν τα 28 κράτη-μέλη έναντι της Άγκυρας, στο πλαίσιο της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου 2016. Μοχλός πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αποτελέσει για μιαν ακόμη φορά το προσφυγικό και οι επαναλαμβανόμενες απειλές Ερντογάν, ότι θα αφήσει τους πρόσφυγες να κατακλύσουν την ευρωπαϊκή επικράτεια, εάν δεν υλοποιηθούν οι "αναληφθείσες υποχρεώσεις" της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της τακτικής αυτής, το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει "ξεσκονίσει" κυριολεκτικά την εν λόγω Δήλωση του 2016, στη βάση της οποίας ετοίμασε έγγραφο εργασίας που προβάλλει ισχυρισμούς περί των εξής "τεσσάρων" δήθεν "ανεκπλήρωτων ευρωπαϊκών δεσμεύσεων" έναντι της Τουρκίας:

1.Το σημείωμα του τουρκικού ΥΠΕΞ υποδεικνύει ότι η Ε.Ε. δεσμεύτηκε έναντι της Άγκυρας, στις 18 Μαρτίου 2016, "να επανενεργοποιήσει" την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κάτι που συνεπάγεται το άνοιγμα/ξεπάγωμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Υπενθυμίζει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέστειλε επιστολή-δέσμευση προς την τουρκική Κυβέρνηση ότι θα προωθήσει έξι συγκεκριμένα διαπραγματευτικά κεφάλαια που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία ωστόσο δύο χρόνια αργότερα εξακολουθούν να είναι παγωμένα, καθώς η Λευκωσία δεν έχει άρει το βέτο της. Η Άγκυρα επιθυμεί υλοποίηση της εν λόγω "δέσμευσης"...

2.Το σημείωμα του τουρκικού ΥΠΕΞ υποδεικνύει ακόμη ότι η Άγκυρα έχει υποβάλει προς την Ε.Ε. συγκεκριμένες προτάσεις για εφαρμογή των 7 ανεκπλήρωτων προαπαιτουμένων κριτηρίων (σ.σ. από σύνολο 72 κριτηρίων), προκειμένου να αρθούν οι διατυπώσεις έκδοσης ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων και κατά συνέπεια, οι Τούρκοι πολίτες (σ.σ. 80 εκατομμύρια) να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Επί του προκειμένου, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να εκφράσει τη δυσφορία της Άγκυρας για το γεγονός ότι "η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη απαντήσει επί των τουρκικών προτάσεων" (σ.σ. υποβλήθηκαν πριν από περίπου δύο μήνες). Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα ζητήσει όπως η Ε.Ε. προχωρήσει στην ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων μέχρι τον Φεβρουάριο 2019 και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, επιχειρώντας να επιβάλει χρονοδιάγραμμα προς την Ε.Ε. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι επί του προκειμένου η ευρωπαϊκή πλευρά αναμένεται να αναφέρει ότι θα αποστείλει ομάδα τεχνοκρατών στην Άγκυρα, προκειμένου να διευκρινισθούν κάποιες πτυχές των τουρκικών προτάσεων.

3.Για την προώθηση της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν, ο οποίος θα πλαισιώνεται και από τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ της χώρας του, αναμένεται να επισημάνει ότι η δρομολόγηση μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές καθώς θα εκτινάξει τον όγκο ευρωτουρκικών εμπορικών συναλλαγών, "από 140 δισεκατομμύρια ευρώ, σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως". Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να επιδιώξει να εξασφαλίσει και στην περίπτωση αυτή χρονοδιάγραμμα έναρξης διαβουλεύσεων προς αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δεσμευτεί ότι οι συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα ξεκινούσαν στα τέλη του 2017 (σ.σ. η δέσμευση Γιούνκερ δεν υλοποιήθηκε καθώς ο Πρόεδρος της Κομισιόν ενήργησε αυθαίρετα, χωρίς να έχει τη συγκατάθεση των 28 κρατών-μελών).

4.Όπως προκύπτει από το έγγραφο εργασίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κ. Ερντογάν θα διατυπώσει παράπονα και για τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, του δεύτερου πακέτου βοήθειας της Ε.Ε. προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες, επί του οποίου έχουν πολιτικά δεσμευθεί τα 28 κράτη-μέλη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών εκταμίευσης των κονδυλίων και "μεγαλύτερη ελαστικότητα" αναφορικά με την εμπλοκή της Άγκυρας στη διαδικασία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να απαιτήσει και άλλα πακέτα βοήθειας από την Ε.Ε., όσο διαρκεί η "φιλοξενία" των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Η Άγκυρα επιρρίπτει ευθύνη σε Λευκωσία - Αθήνα

Τουρκικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμιά διάθεση να θέσει το Κυπριακό στη Βάρνα, αλλά "εάν αυτό εγερθεί, τότε θα υποδείξει ότι η Ε.Ε. γνωρίζει ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Αθήνα, που οδήγησαν σε ναυάγιο τις συζητήσεις στο Κραν Μοντάνα". Δεν είναι τυχαίο ότι ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, που θα συνοδεύει τον κ. Ερντογάν στη Βάρνα, φρόντισε να επισημάνει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι "είναι πολύ ατυχές, αυτοί που μας έλεγαν ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες ευθύνονται για την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα για τη λύση του Κυπριακού, να υιοθετούν τέτοιες δηλώσεις", καρφώνοντας την Ε.Ε. για τα επικριτικά Συμπεράσματα που υιοθέτησε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν υπεύθυνες τη Λευκωσία και την Αθήνα για το αδιέξοδο που προκλήθηκε στο ελβετικό θέρετρο.

Ψηλοί τόνοι για εξασφάλιση "δώρων"

Τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όσο και η Κομισιόν θεωρούν ότι η ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας "δεν θα είναι εύκολη". Κοινοτικές πηγές επισημαίνουν μάλιστα ότι η τακτική των υψηλών τόνων, που αναμένεται ότι θα υιοθετήσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, στοχεύει στην εκμαίευση ανταλλαγμάτων. Οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Ερντογάν δεν ικανοποιείται μόνο με το νέο πακέτο στήριξης των 3 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε τουρκικό έδαφος και θεωρούν ότι θα επιστρατεύσει υψηλούς τόνους προκειμένου να εξασφαλίσει δεσμευτικό οδικό χάρτη επί των τεσσάρων "ανεκπλήρωτων ευρωπαϊκών υποχρεώσεων" που αποδίδει η Άγκυρα στην Ε.Ε.

Δηλαδή, την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες, την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, την επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, κάτι που προϋποθέτει το άνοιγμα/ξεπάγωμα κεφαλαίων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για εξασφάλιση κι άλλων κονδυλίων από την Ε.Ε., όσο διαρκεί η "φιλοξενία" των προσφύγων από την Τουρκία.

ΟΚ τα 3 δισ. ευρώ

Δεδομένη είναι η πολιτική δέσμευση και κατά συνέπεια η πολιτική βούληση των "28" να παραχωρήσουν νέο πακέτο οικονομικής στήριξης προς την Τουρκία, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε τουρκικό έδαφος. Αυτό θα αποτελέσει το βασικό δώρο της Ε.Ε., επισήμως, στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας.

Η μοναδική διαφωνία που υπάρχει στους κόλπους της Ε.Ε. αφορά στον τρόπο κατανομής των κονδυλίων, καθώς έξι τουλάχιστον κράτη-μέλη, με πρωτοστάτη τη Γερμανία, ζητούν από την Κομισιόν να διαθέσει το σύνολο των 3 δισ. ευρώ από τον υφιστάμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, κάτι που η ομάδα Γιούνκερ θεωρεί αδύνατο, καθώς επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν τόσο υψηλά διαθέσιμα υπόλοιπα. Όπως πληροφορείται ο "Φ", η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής, όπως ποσό 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ παραχωρηθεί από τον υφιστάμενο κοινοτικό προϋπολογισμό και ποσό 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, εισήγηση η οποία φέρεται να κερδίζει έδαφος. Σημειώνεται ότι στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση της Κομισιόν για αναλογία 1 δισ. ευρώ (κοινοτικός προϋπολογισμός) και 2 δισ. ευρώ (εθνικοί προϋπολογισμοί), η οποία όμως δεν βρίσκει σύμφωνα αρκετά κράτη-μέλη. Σε κάθε περίπτωση, η Άγκυρα θα λάβει το συνολικό ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανεξαρτήτως από ποια τσέπη προέρχονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, η δική της εθνική συμβολή θα διατεθεί για τους πρόσφυγες στην Ιορδανία και τον Λίβανο, αποφεύγοντας δηλαδή να συνεισφέρει προς την Τουρκία, άμεσα, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, δεν θα μπορέσει να αποφύγει να συμβάλει στη στήριξη της Τουρκίας μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, στον οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν αναλογικά όλα τα κράτη-μέλη.

150μελής αντιπροσωπεία

Τρεις υπουργοί, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ και ο Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ (γαμβρός του Ερντογάν), αναμένεται να πλαισιώνουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο δείπνο της Βάρνας.

Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να συνοδεύεται από 150μελή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες, δημοσιογράφοι και αστυνομικοί της προσωπικής τους ασφαλείας. Όπως πληροφορούμαστε, πρόσωπα της προσωπικής φρουράς του Τούρκου Προέδρου βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή, στο παραλιακό θέρετρο της Βουλγαρίας.

Θα τα πει ο Τουσκ, αλλά...

Αποφασισμένος να θέσει καθηκόντως το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, κατ’ εντολή και των πρόσφατων Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πολωνός κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι θα εγείρει το ζήτημα προς τον κ. Ερντογάν, θέτοντας θέμα τερματισμού των έκνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουν τη στάση που τηρεί ο Τούρκος Πρόεδρος έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της έρευνας και της εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]