Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε ξέφρενη αντιδυτική πορεία ο Ερντογάν την ώρα που συναντά Τουσκ- Γιούνκερ


Της Νίκης Ζορμπά

Σήμερα πραγματοποιείται η περιβόητη ευρωτουρκική Σύνοδος στην Βάρνα, όπου η Ε.Ε δια των Γιούνκερ και Τουσκ , συναντά τον αφηνιασμένο Ταγίπ Ερντογάν στην Βάρνα.

Και αν οι μεν πρώτοι, προσέρχονται στον διάλογο με την Άγκυρα, κραδαίνοντας 3 δισ ευρώ "ενίσχυση" στην Τουρκία για το Προσφυγικό και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των 28, με τα οποία καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν, προσέρχεται έχοντας ναρκοθετήσει εκ των προτέρων το κλίμα της συνάντησης με δηλώσεις ότι δεν δέχεται μαθήματα από τη Δύση.

Παρά τους υψηλούς τόνους εναντίον της Τουρκίας που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες της Ε.Ε, η Ένωση εξακολουθεί και θεωρεί τη συνεργασία με την Άγκυρα κρίσιμη ( μεταξύ άλλων και για την προστασία της συμφωνίας ΕΕ.-Τουρκίας για το Προσφυγικό), επιμένοντας στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Άγκυρας- "28" και η παραμονή Ερντογάν σε "ευρωπαική" πορεία.

Αυτό υποστήριξε άλλωστε και ο έλληνας πρωθυπουργός κατά τις παρεμβάσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, παρά την εμφανή δυσκολία να "εκμαιεύσει" η Ελλάδα από τους "28" την αυστηρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.

Οι πληροφορίες μάλιστα για το παρασκήνιο της Συνόδου που έφτασαν από ελληνικές πηγές, κάνουν λόγο για χοντρό "πόκερ" μεταξύ Αθήνας και ουκ ολίγων χωρών της Ε.Ε, οι οποίες ήταν απρόθυμες να τραβήξουν δυνατά το αυτί του τούρκου προέδρου (μεταξύ αυτών ήταν και η βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι).

Η ατζέντα της Βάρνας

Η μείζων προτεραιότητα της ευρωπαικής πλευράς είναι η διασφάλιση και ανανέωση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το Προσφυγικό. Τούτου δοθέντος, Τουσκ- Γιούνκερ μεταβαίνουν στη βουλγαρική πόλη με 3 δισ ευρώ στις αποσκευές τους και την "πρόθεση" να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης των χρημάτων προς την Τουρκία.

Η ελληνική πλευρά πάντως, στρέφει το βλέμμα της στην Βάρνα παρακολουθώντας και την εξέλιξη της δέσμευσης που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από Τουσκ- Γιούνκερ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος ωστόσο, θεωρώντας αυτονόητη έως και ήσσονος οικονομικής σημασίας την οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε, αναμένεται να ανοίξει τη βεντάλια των απαιτήσεών του προς την Ε.Ε, θέτοντας μεταξύ άλλων, ζήτημα "νόμιμων" τουρκικών διεκδικήσεων της Άγκυρας, στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Το "παζάρι" στο οποίο επιδίδεται με απειλές ο Ταγίπ Ερντογάν άλλωστε, οδήγησε τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη χθες, να δηλώσει πως: "Στη Σύνοδο της Βάρνας θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας στις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Η τριμερής συνάντηση στην Βάρνα, μεταξύ των Τουσκ- Γιούνκερ και Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί βάσει προγράμματος στις 19.00 το απόγευμα και αναμένεται μετά την ολοκλήρωσή της να ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών αξιωματούχων.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]