Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μυρίζει το πράγμα...


Το καλοκαίρι του 2014, όταν οι δανειστές είδαν ότι ο Σαμαράς έχασε τις ευρωεκλογές με τέσσερις μονάδες διαφορά και για να... διορθώσει την κατάσταση πρόσθεσε κάτι λαϊκιστές δευτέρας κατηγορίας στο υπουργικό του συμβούλιο, πήραν την απόφαση: αφού κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση αυτή φτάνει προς το τέλος της και δεν πρόκειται να χρησιμεύσει σε τίποτα, δεν μπορεί να περάσει ούτε καν ένα σχετικά εύκολο πακέτο μέτρων σε σχέση με τα προηγούμενα -το περίφημο email Χαρδούβελη-, την αποτελείωσαν μια ώρα αρχύτερα.

Ναρκοθέτησαν κάθε βήμα της για ένα εξάμηνο και στο τέλος, λίγο πριν την ώρα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, φρόντισαν να κάνουν γνωστό και ορατό διά γυμνού οφθαλμού παντού ότι τη θεωρούν τελειωμένη.

Σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα δεν βρίσκεται ακριβώς στην ίδια μοίρα με αυτήν του κ. Σαμαρά, αλλά... το πράγμα μυρίζει από μακριά το τέλος της.

Οι δανειστές γνωρίζουν ότι ο χρόνος για την κυβέρνηση μετράει αντίστροφα, αφού το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορεί να μείνει στην εξουσία είναι έως τον Μάιο του 2019 και αυτό με το ζόρι. Πιο μετά αδύνατον αφού θα έχει χάσει πανηγυρικά τις ευρωεκλογές και θα πηγαίνει για... double score απ’ ό,τι έχασε στις εθνικές. Έτσι έπαθε και ο Σαμαράς άλλωστε. Έχασε με τέσσερις μονάδες διαφορά στις ευρωεκλογές και με οκτώ στις εθνικές.

Αλλά και μέχρι τον Μάιο του 2019 υπάρχουν ουκ ολίγες μεγάλες δυσκολίες, όπως η μείωση των συντάξεων από τον Δεκέμβριο του 2018, ίσως και η μείωση του αφορολόγητου ορίου αν επικρατήσει η λογική του ΔΝΤ.

Πάντως σίγουρα το πιο μεγάλο κακό για την κυβέρνηση -αν θέλει να το πάει μέχρι τον Μάιο του 2019- είναι ότι από τον Αύγουστο του 2018 θα έχει υπογράψει ένα αυστηρό πρόγραμμα εποπτείας δίχως παροχές και έως τις εκλογές οι πολίτες δεν θα έχουν δει κάποια σοβαρή βελτίωση στην τσέπη τους. Επομένως το μυθιστόρημα της καθαρής εξόδου και των καλύτερων ημερών θα πάει στράφι.

Οι δανειστές βλέπουν επίσης τα σημάδια της φθοράς και εκείνα της εντατικής προετοιμασίας για εκλογές. Η φθορά φαίνεται στις δημοσκοπήσεις και φυσικά από τη σχέση με τους ΑΝ.ΕΛ., που ο Καμμένος τούς έχει μετατρέψει κυριολεκτικά σε τσίρκο. Λίγο πολιτικό φιλότιμο αν διέθετε ο κ. Τσίπρας, θα είχε ξεκαθαρίσει την κατάσταση, έστω και διακινδυνεύοντας την πρόωρη πτώση του. Υπάρχει όριο; Αλλά και η προετοιμασία είναι εμφανής, με δεκάδες χιλιάδες ρουσφέτια και διορισμούς, με επιδοτήσεις και επιδόματα του κομματικού στρατού.

Δεν υπάρχει -για μένα- καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά θα εξαγγείλει ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», έστω ολίγον παραλλαγμένο, αλλά σε πλήρη αναντιστοιχία με τις δεσμεύσεις και τα μνημόνια που ανέλαβε και υλοποίησε από τον Αύγουστο του 2015 και μετά.

Όλο θα είναι ψεύτικο προκειμένου να πάει σε εκλογές και οι δανειστές θα τρίβουν τα μάτια τους για το... πόσα ψέματα μπορεί να ξαναπούν οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφισαν τα πιο δραστικά μνημονιακά μέτρα (πολλά εξ αυτών πολύ σωστά). Αυτό ξέρουν και αυτό θα κάνουν, χωρίς βέβαια πολλές πιθανότητες να τους πιστέψουν περισσότεροι Έλληνες από όσους τους ακολουθούν σήμερα, δηλαδή περίπου το 20%-22% των ψηφοφόρων, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Τάσος Καραμήτσος
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]