Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ολοταχώς προς διπλή ονομασία


Πάμε να χάσουμε το erga omnes
και το ζήτημα του μακεδονικού έθνους

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Οι διάλογοι που είχα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην EΡΤ1 μού έδωσαν την ευκαιρία να ολοκληρώσω την εικόνα για τη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση θέλει να δείχνει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Μακεδονικό, εξ ου και η αποκάλυψη ότι αυτή γράφει το κείμενο της συμφωνίας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, διαπραγματεύεται με την πλάτη στον τοίχο - υπό απειλή. Αν τα Σκόπια δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα ακολουθήσει κύμα μαζικών αναγνωρίσεων με το συνταγματικό όνομά τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, οφείλει να δείχνει ότι επιδιώκει τη λύση ως επισπεύδουσα. Ποιο είναι, όμως, το περίγραμμα της λύσης; Ποια η αρχιτεκτονική της; Η Ελλάς καλείται να «κερδίσει» δύο από τα ζητήματα που θέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά ταυτόχρονα καλείται να χάσει άλλα δύο.

Αυτό που μας «δίνει» ο Νίμιτς είναι το όνομα, ενιαίο και αμετάφραστο, σε σλαβική διάλεκτο. Αυτό το οποίο μας «παραχωρείται», επίσης, είναι η κατάργηση του αλυτρωτισμού - πλατείες, αγάλματα, σχολικά βιβλία κ.ά. Το βασικό αίτημά μας για αλλαγή των τριών άρθρων του Συντάγματος, με κυρίαρχο το ζήτημα της αλλαγής συνταγματικής ονομασίας, δύσκολα βλέπω να επιβάλλεται. Για τα μάτια του κόσμου μόνο θα περιληφθεί στο σύμφωνο χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης του Συντάγματος. Αν όμως τα Σκόπια εισέλθουν στο ΝΑΤΟ πριν από την αναθεώρηση, ζήσε, Μάη μου...

Τα δύο «θετικά» της συμφωνίας είναι, λοιπόν, το όνομα στα σλαβικά και ο περιορισμός του αλυτρωτισμού. Τι θα χάσουμε; Το θέμα «ταυτότητα - γλώσσα» και το εύρος χρήσης. Δεν θα υιοθετηθεί μία ονομασία για κάθε χρήση, αλλά δύο. Οταν τα Σκόπια θα εισέρχονται στο ΝΑΤΟ, θα ισχύει η συνταγματική ονομασία τους, ενώ η διεθνής χρήση, κατά τα φαινόμενα, θα περιοριστεί στον ΟΗΕ. Δεν θα είναι ευρεία.

Τα αυτά ισχύουν για τη «μακεδονική ταυτότητα - γλώσσα». Ο υπουργός έδωσε την εντύπωση ότι θεωρεί χαμένες αυτές τις μάχες. Για τη γλώσσα ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνει απαραίτητα στο τέλος αυτό που προτείνουμε εμείς». Για τη «μακεδονική εθνικότητα» απέφυγε να απαντήσει. Εν κατακλείδι: Πάμε να «κερδίσουμε» αλυτρωτισμό και όνομα σλαβικό για τις διμερείς σχέσεις μας στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ. Πάμε να χάσουμε το erga omnes και το ζήτημα του μακεδονικού έθνους.

Εφόσον διαπραγματευόμαστε με την πλάτη στον τοίχο, η κυβέρνηση θα υπογράψει συμφωνία.
Είναι, όμως, λίαν αμφίβολο αν θα περάσει από τη Βουλή και από τον λαό.
Εάν υπάρξει πολιτική δύναμη που μπορεί να τη «σηκώσει»...
Η Μακεδονία δεν είναι Μνημόνιο...

"Δημοκρατία"



 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Κοττάκη την Πατρίδα μας δεν την βάζουμε στις ζυγαριές της "λογικής" σου, ούτε κανενός άλλου .
    Δεν αποδεχόμαστε διπλή ονομασία. Τελεία και παύλα. Γιατί αυτή μετ' ου πολύ θα φέρει και όλα τα άλλα, τα επικίνδυνα και ζοφερά για την Ελλάδα.
    Ο τίτλος του άρθρου σου είναι προβοκατόρικος. Δεν ενθαρρύνει τον Ελληνικό λαό.
    "Όπισθεν ολοταχώς η κυβέρνηση στο θέμα της διπλής ονομασίας, μετά τα συλλαλλητήρια". Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτήν την πραγματικότητα έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Αν την αγνοήσει, απλά θα καταστραφεί.Η ορμή του λαού θα την πνίξει . ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΊ ούτε καν θα "συμφωνηθεί".
    Να το θυμάσαι Κοττάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Αν τα Σκόπια δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα ακολουθήσει κύμα μαζικών αναγνωρίσεων με το συνταγματικό όνομά τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ."

    Διαπραγματευση υπο απειλη δεν υπαρχει κ.Κοττακη!

    Η απειλη πρεπει να καταγγελεται και η διαπραγματευση να τερματιζεται!

    Αν καποιος θελησει να αναγνωρισει τα Σκοπια ως "Μακεδονια", θα πρεπει να

    το τεκμηριωσει και ιστορικα!

    Που δεν τεκμηριωνεται!!

    Η απορια ομως βρισκεται αλλου ,κ.Κοττακη!!

    Αφου θα υπαρξουν μαζικες "αναγνωρισεις",προς οφελος των σκοπιανων, γιατι

    βιαζεται τοσο πολυ ο νιμιτς και οι "γειτονες" προς επιλυση της ονομασιας,

    αφου σε περιπτωση μη λυσης, θα αναγνωριστουν σ'ολο τον κοσμο με την

    συνταγματικη τους ονομασια;

    Γιατι τους καιει να αναγνωριστουν απο την Ελλαδα;

    Και προς γνωση σας 140 χωρες τους εχουν αναγνωρισει ηδη ως "Μακεδονια".

    Και λοιπον;

    Αν το παιδι σας δεν το αναγνωριζε ο κοσμος,αυτο σημαινει πως δεν θα το

    αναγνωριζατε κι εσεις;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Αν τα Σκόπια δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα ακολουθήσει κύμα μαζικών αναγνωρίσεων με το συνταγματικό όνομά τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ."

    Kκαι να γίνει εαν δεν τα αναγνωρίσουμε εμείς ως Μακεδονία δεν μας ενδιαφέρει. Δεν θα μπορεί: 1) Να λειτουργήσει στη χώρα μας η ανιστόρητη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας. Η Ελλάδα κατέχει το ιστορικό τμήμα της Μακεδονίας. Θα Ξεφτιλιστούν όσο δεν πάει πολύ περισσότερο από τώρα όλοι οι διεθνείς οργανισμοί με κάποια βεβιασμένη κίνηση να παρακάμψουν την Ελλάδα και την πλέον αρμόδια ιστορικά χώρα συνδεμένη με την ιστορία της Μακεδονίας. 2) Η αναγνώριση, ή οι δραστηριότητες δήθεν ψευδομακεδονικών μειονοτήτων (ολιγομελών συλλόγων βουλγαρόφωνων δίγλωσσων ατόμων) δεν θα γίνει ποτέ. 3) Σε ακραία περίπτωση εάν θέλουν να συγχωνεύσουν την Ελληνική Μακεδονία με τα Σκόπια, δηλαδή με πόλεμο από κάποια άλλη προφανώς αιτία διότι εαν δοθεί το όνομα θα έρθουν τα χειρότερα σε άμεση σχέση με τα Σκόπια, εμείς δεν αναγνωρίζουμε μακεδονικό προσδιορισμό ούτε θα υπάρχει τετελεσμένο μέσω ψήφισης νόμου στη χώρα μας, οπότε όποιοι και να το επιδιώξουν θα καταστούν εξωφρενικοί εγκληματίες πολέμου σε βαθμό βέβαια που το γνωρίζουν και δεν γίνεται να φτάσουν εκεί εάν δεν υπάρχουν κάποια "τετελεσμένα".

    Όμως εάν η Ελλάδα αναγνωρίσει τον εθνοτικό μακεδονισμό δίνεται άλλοθι για το αντίθετο και άρα την αποσταθεροποίηση και τη συγκάλυψη επέμβασης υπερ σκοπίων στο όνομα των δικαιωμάτων δήθεν μακεδόνων, δήθεν κληρονομικών δικαιωμάτων μακεδόνων μέσω τετελεσμένων και συγκεχυμένης κατάστασης.
    Οι αυτοπροσδιορισμοί εσωτερικώς της Ελλάδος τους ενδιαφέρουν για να μην θεωρηθούν προδότες, αλλά "μακεδόνες που κοιτάνε οι καήμενοι τα δικαιωμάτα τους στη μακεδονία του αιγαίου". Προσέξτε είναι λεπτό νομικό θέμα γι΄αυτό περιμένουν εμας.

    Οποιος θέλει να αποσχιστεί η μακεδονία για να ενταχθεί σε διζωνική ομοσπονδία με όποιο πρόσχημα, θα έχει να κάνει με την ποινή του θανάτου. Αύτο πάνε να προσπεράσουν και να δημιουργήσουν συγκεχυμένη κατάσταση "μειονοτήτων" και εθνοτικών αναγνωρίσεων για συνενώσουν χονδροειδώς εδάφη. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλιστα κοιτάνε οι άθλιοι να δημιουργήσουν διμερώς ομοσπονδία και αποκατάσταση δήθεν"μακεδονικών" μειονοτήτων(Στην Ελλάδα) και ενιαίου μακεδονικού εθνοτισμού στα Σκόπια με erga omnes, ενώ έπρεπε διμερώς και τριμερώς και τετραμερώς να διαλυθούν τα Σκόπια για τις αντίστοιχες εσωτερικές κοινότητες που με τη βία προσπαθούν να τις "εκμακεδονίσουν" για να περισώσουν το ψευδοκράτος!!.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]