Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νίμιτς: H ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την ταυτότητα του λαού της πΓΔΜ


Δυναμιτίζει τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, καθώς αναφερόμενος στο θέμα της ταυτότητας των Σκοπιανών, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν αμφισβητεί την ταυτότητα του λαού της πΓΔΜ.

«Δεν θα υπάρξει καμία λύση εάν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι αλλαγή στην εθνική μας ταυτότητα και τη γλώσσα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nikola Dimitrov, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Matthew Nimetz, στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον Dimitrov, αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες της πΓΔΜ. «Έχουμε πλήρη κατανόηση σε αυτό το θέμα. Θέλουμε αυτό το ζήτημα να επιλυθεί με τρόπο που θεωρείται αξιοπρεπής και στις δύο χώρες.

Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο κ. Dimitrov, «κατανοούμε τους πολίτες της Ελλάδας που αναγνωρίζουν του εαυτούς του ως Μακεδόνες, όμως τόσο οι έλληνες γείτονές μας αλλά και κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, η οποία είναι μέρος της σλαβικής ομάδας γλωσσών».

Η διαδικασία προχωράει, υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές. Το θετικό momentum πρέπει να αξιοποιηθεί. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να φτάσουμε σε λύση έτσι ώστε επιτέλους η περιοχή να προχωρήσει, με τις δύο χώρες να αποκαθιστούν τη συνεργασία και τη φιλία τους, τόνισε από την πλευρά του, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Dimitrov.

Σε ερώτηση για το αν οι προτάσεις του περιλαμβάνουν αλλαγές στην ταυτότητα εκτός από το όνομα, ο Nimetz δήλωσε ότι δεν έχει μέχρι στιγμής ακούσει τίποτα από την ελληνική πλευρά που να αμφισβητεί την ταυτότητα του λαού της πΓΔΜ. «Πιστεύω ότι η λύση, η οποία είναι πιθανή, είναι σταθερή. Υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, αλλά είμαι αισιόδοξος», τόνισε ο Nimetz.

«Πιστεύω ότι οι πολίτες της χώρας δεν θα έπρεπε να ανησυχούν για το αν η κυβέρνησή τους ασχολείται με το θέμα της ταυτότητάς τους. Αυτά είναι θέματα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως ο καθορισμός της γλώσσας, των ορισμών που θα χρησιμοποιούνται διεθνώς. Ορισμένα από αυτά τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι. Πιστεύω ότι η ταυτότητα των εθνών παγκοσμίως καθορίζεται από τα ίδια τα έθνη», σημείωσε ο Nimetz.

Ο Nimetz σημείωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και πρόσθεσε πως ήρθε πλέον ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «είναι θέμα μερικών εβδομάδων, ή λίγων μηνών και πρέπει να κινηθούμε εμπρός, καθώς στις δύο χώρες υπάρχουν αποφασιστικές κυβερνήσεις που θέλουν να βρεθεί λύση». Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Dimitrov τόνισε ότι η στήριξη του Nimetz ήταν σημαντική, υπογραμμίζοντας πως όσο γίνεται δημόσια κουβέντα για κόκκινες γραμμές, τόσο μειώνονται τα περιθώρια για διαπραγματεύσεις και οι ευκαιρίες για μία κοινά αποδεκτή λύση.

«Υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά μας, ελπίζουμε το ίδιο και για την άλλη πλευρά. Αν υπάρχει τρόπος που θα σέβεται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, θα τον βρούμε. Ίσως και να μην υπάρχει, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να τον ψάξουμε», πρόσθεσε ο Dimitrov.

«Το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί αν η μία πλευρά νιώθει ηττημένη. Η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, όμως ελπίζουμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον, σημείωσε ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας.

«Από τη στιγμή που θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ θα είμαστε σύμμαχοι με τους Έλληνες φίλους μας. Για μένα, αυτή η διαδικασία είναι μία κοινή διαδικασία ανάπτυξης και ωρίμανσης. Και κατανοώ όσους αντιτίθενται στην επίτευξη λύσης. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα. Η Μακεδονία δεν μπορεί να είναι μόνο δική μας, γιατί ένα μέρος της βρίσκεται στην Ελλάδα, όμως δεν μπορεί να είναι μόνο ελληνική. Ένα μέρος της βρίσκεται σε άλλο, τρίτο κράτος», είπε.

Κανείς δεν μπορεί να έχει το μονοπώλιο ή την αποκλειστικότητα του όρου Μακεδονία. Καταλαβαίνουμε διαφορετικά πράγματα όταν λέμε ότι είμαι Μακεδόνας», κατέληξε ο Dimitrov.



 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Το θεμα ειναι οτι η ελληνικη κυβερνηση δεν εχει ταυτοτητα.

    Απο εκει ξεκινανε τα προβληματα!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Νίμιτς δεν θα έπρεπε να είναι ποτέ μεσολαβητής. Είναι δηλωμένος φίλος των Σκοπίων και υπάλληλος του Σόρος.
    Η Ελλάδα έπρεπε να είχε ζητήσει την απομάκρυσή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]