Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θα είναι βαρόμετρο το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό;


Της Νίκης Ζορμπά

Ευτυχής προφανώς και δεν είναι η Κυβέρνηση για το συλλαλητήριο της Κυριακής για το ονοματολογικό, το οποίο εκτιμάται πως θα είναι ογκώδες και οι φόβοι για έκτροπα είναι πανταχού παρόντες στις συνεννοήσεις μεταξύ αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων.

Θα ήταν άλλωστε παράλογο για οποιαδήποτε Κυβέρνηση να στέκει χαρωπή να κοιτά χιλιάδες κόσμου να διαδηλώνει κόντρα στις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις της.

Το γεγονός πάντως, ότι το συλλαλητήριο αυτό, τείνει να λάβει ευρύτερα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά και με "ποικιλία" αιτημάτων για όποιων αποφασίζει να συμμετάσχει, προβληματίζει εντόνως το Μαξίμου, το οποίο προσπαθεί να μη ρίξει λάδι στη φωτιά των αντιδράσεων.

Κι αν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν κατά τι "μουδιασμένα" για τη στάση που θα τηρούσαν, στο επικείμενο της Κυριακής, Ν.Δ αλλά και βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ακόμη και όσοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δηλώσουν παρόντες, αποφεύγουν ( στην καλύτερη περίπτωση), να το "αποκηρύξουν".

Αντιθέτως, η ερμηνεία που δίδεται από τη Ν.Δ (και όχι μόνον) για το πλήθος κόσμου που αναμένεται να συρρεύσει, είναι πως το συλλαλητήριο αυτό, έχει ξεφύγει από τον αρχικό σκοπό του, το "Μακεδονικό", έχοντας προσλάβει χαρακτηριστικά ευρύτερης αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας.

Όχι σε επίθεση

Στρατηγική επιλογή του Μαξίμου πάντως, είναι να μην "ερεθίσουν" με δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της Κυβέρνησης τα "πατριωτικά" ανακλαστικά όσων θα παρευρεθούν ή (εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρευρεθούν), καταρχήν για να μην πυροδοτηθούν πράγματι αντικυβερνητικά αισθήματα εφ όλης της πολιτικής ύλης.

Ο κ. Τσίπρας άλλωστε, σχετικά πρόσφατα είχε δηλώσει έμπλεος ικανοποίησης ότι δεν υπάρχει καμία κοινωνική αντίδραση αφού κανείς δεν βγαίνει στον δρόμο ( Μάλλον πρόκειται για εκτίμηση που θα δοκιμαστεί σφόδρα αυτό το Σαββατοκύριακο).

Παράλληλα ωστόσο και η Κυβέρνηση ( όπως άλλωστε η Ν.Δ και το Κίνημα Αλλαγής), θεωρούν κρίσιμο να μην "παραχωρήσουν" στην ακροδεξιά και τους χρυσαυγίτες όσους διακρίνονται από ισχυρή "ευαισθησία" για το Μακεδονικό ζήτημα.

Όπως διακρίνεται και στις δημοσκοπήσεις εξάλλου, υπάρχουν και στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, Πολίτες που έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για το ονοματολογικό καθώς και ισχυρή άρνηση για την χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία των γειτόνων.

Προχωράμε...

Παραλλήλως με όλα τούτα πάντως, στην Κυβέρνηση ο σχεδιασμός της προσπάθειας επίλυσης του θέματος, προχωρά ...ακάθεκτος.

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε χθες στο Reuters ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας ( σε αντίθεση με τις προάλλες όταν διαμήνυε πως η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ θα είναι μακρά και ίσως συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ).

Τα πρώτα "τζαρτζαρίσματα" στις διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων άρχισαν να εμφανίζονται μετά τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, ο οποίος κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Μάθιου Νίμιτς που επισκέφθηκε τα Σκόπια, είπε ότι κανείς δεν μπορεί να τους απαγορεύσει να λέγονται Μακεδόνες και να τους στερήσει τη γλώσσα και το έθνος.

Και ενώ τις δηλώσεις Ντιμιτρόφ τις αντιμετώπισε η ελληνική πλευρά ψύχραιμα δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου ( έχουν εξάλλου και οι σκοπιανοί εσωτερικό ακροατήριο δεν έχει μόνο ο ...Πάνος Καμμένος), μια αναφορά του κ. Νίμιτς, προκάλεσε την αντίδραση του Ν. Κοτζιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νίμιτς δήλωσε από τα Σκόπια ερωτηθείς σχετικά, ότι δεν έχει ακούσει από την ελληνική πλευρά κάτι που σημαίνει αμφισβήτηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.

Το ΥΠΕΞ φανερώνοντας την ενόχλησή του, σχολίασε απευθυνόμενο στον κ. Νίμιτς: "έχουμε διατυπώσει σαφώς τη θέση μας. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς, ούτε ο κ. Νίμιτς μας ερμηνεύει".

Capital



 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]