Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολεμικές… ιαχές Ερντογάν, ανησυχούν ΗΠΑ και Ε.Ε.

Η Τουρκία απειλεί Ρωσία και Κούρδους, αμερικανοί και Ευρωπαίοι ζητούν εκτόνωση
  • Παρά τις απειλές του, ο Ερντογάν μάλλον δεν θα αποτολμήσει εισβολή στη Συρία χωρίς τη στήριξη των Αμερικάνων, άλλωστε, οι Τούρκοι στρατηγοί φέρονται να του έχουν διαμηνύσει ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αυτοκτονία. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει τη φωνή της λογικής…
Γράφει ο Γιώργος Παυλόπουλος

Κλιμακώνονται διαρκώς και επικίνδυνα οι συγκρούσεις στη Συρία, με την κατάσταση να κινδυνεύει πλέον ανά πάσα στιγμή να περάσει το σημείο μη επιστροφής, με άλλα λόγια, να κάνει πράξει τον εφιάλτη μίας πολεμικής σύρραξης παγκοσμίων διαστάσεων, για την οποία άλλωστε έκανε ευθέως λόγο την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Το θερμόμετρο έχει χτυπήσει «κόκκινο» ειδικά στις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα, καθώς η στρατιωτική επέμβαση της πρώτης έχει αλλάξει ριζικά τους συσχετισμούς στα πεδία των μαχών, δημιουργώντας δεδομένα που αντιμετωπίζονται ως ζωτική απειλή από την πλευρά της δεύτερης, πρωτίστως όσον αφορά το Κουρδικό.

Δεν θα ήταν υπερβολή, μάλιστα, ο ισχυρισμός ότι στην Τουρκία επικρατούν συνθήκες νευρικού κλονισμού, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται πλέον δημοσίως η ρήξη με τον πιο σημαντικό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα. Ακόμα χειρότερα, καθώς οι Αμερικανοί ενισχύουν με όπλα τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει ευθέως συμμάχους στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Τουρκία τους βομβαρδίζει ανηλεώς εδώ και μερικά 24ωρα από την άλλη πλευρά των συνόρων, κάνοντας λόγο για τρομοκράτες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άτυπος… πόλεμος ανάμεσα σε δύο θεωρητικά σύμμαχες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη διάψευση στην οποία προχώρησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η Τουρκία ετοιμάζει χερσαία εισβολή στη Συρία –σε συνεργασία με τους Σαουδάραβες οι οποίοι μεταφέρουν μαχητικά τους στη βάση του Ιντσιρλίκ- ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους να καταλάβουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Αζάζ, κάτι που θα τους άνοιγε τον δρόμο για «έξοδο» στη Μεσόγειο και θα προωθούσε αποφασιστικά στα σχέδιά τους να ιδρύσουν ένα αυτόνομο ημι-κρατικό μόρφωμα. Εάν το επιχειρήσουν, «θα λάβουν την πιο σκληρή απάντηση», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός. Με δεδομένο όμως ότι οι επιτυχίες που έχουν σημειώσει οι Κούρδοι μαχητές (χθες το βράδυ φέρονται να εισήλθαν σε άλλη μία πόλη, ανάμεσα σε Χαλέπι και Αζάζ) οφείλονται στα όπλα και την αεροπορική στήριξη από ΗΠΑ και Ρωσία, θα είναι πολύ δύσκολο για την Άγκυρα να τους ανακόψει χωρίς στρατό επί του εδάφους.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση της Τουρκίας ανησυχεί ιδιαιτέρως Αμερικανούς και Ευρωπαίους, οι οποίοι έσπευσαν να βάλουν… φρένο στον πολεμικό οίστρο του Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τόσο τις οργανώσεις των Κούρδων όσο και την κυβέρνηση της Άγκυρας να πάψουν να συγκρούονται και να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά του ISIS, προκαλώντας οργισμένη απάντηση του τούρκου συναδέλφου του, ο οποίος δήλωσε «σοκαρισμένος» από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τους βάζουν στην ίδια μοίρα.
Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάιμαγερ, ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Μαργκαρίτα Μογκερίνι, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κλίμα ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία», παραπέμποντας στην πρόσφατη (και αμφιλεγόμενη) συμφωνία του Μονάχου για εκεχειρία, η οποία θεωρητικά πρέπει να τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή…

Πηγή εφημ. «Ημερησία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]