Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο πόλεμος των Κούρδων σε αστικό έδαφος

Στις 9 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη με τη συμμετοχή κορυφαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Hulusi Akar, ο υπουργός Εσωτερικών Efkan Ala και ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) Hakan Fidan. Πηγές από την Προεδρία ανέφεραν ότι αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν «οι εξελίξεις στην περιοχή και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δηλαδή η τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και οι επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας που τελούν υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Εσωτερικών Efkan Ala ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο İdil της επαρχίας Şırnak, το Nusaybin της επαρχίας Mardin και τη Yüksekova της επαρχίας Hakkari. Η εξέλιξη αυτή είχε κατ΄ουσίαν προαναγγελθεί όταν οι 1.200 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις εν λόγω περιοχές ενημερώθηκαν με γραπτά μηνύματα (sms) από το Υπουργείο Παιδείας να μεταβούν άμεσα στην Κωνσταντινούπολη «για εκπαιδευτικά σεμινάρια», πρακτική που είχε ακολουθηθεί λίγους μήνες νωρίτερα και στις πόλεις που σήμερα έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί: τη Cizre και τη Silopi της επαρχίας Şırnak και το Sur, την παλαιά πόλη του Diyarbakir, όπου τουλάχιστον 200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 100.000 έχουν εκτοπιστεί. Ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις στις προαναφερθείσες πόλεις βρίσκονται κοντά στη λήξη τους. Μία ημέρα αργότερα, και ενώ καταγράφηκαν 9 απώλειες στρατιωτικών και αστυνομικών εντός 24 ωρών μεταξύ 9 και 10 Φεβρουαρίου, ο Ala ανακοίνωσε τον τερματισμό των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» στη Cizre.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναζωπύρωση των συγκρούσεων αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της πολιτειακής ηγεσίας της Τουρκίας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου 2015, όταν το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) όχι απλώς δεν κατάφερε να ελέγξει τα 2/3 της νέας βουλής αλλά απώλεσε και το 8,96% των ψήφων του ενώ παράλληλα το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατάφερε να εισέλθει στη βουλή, καταγράφοντας μεγάλα ποσοστά στις νοτιοανατολικές κουρδικές περιοχές της χώρας σε βάρος του ΑΚΡ. Είχε προηγηθεί η de fecto κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κουρδικού από την στάση ανοχής που επέδειξε η Άγκυρα στην πολιορκία της πόλης Kobane και η δυναμική εμφάνιση πυρήνων του Πατριωτικού Επαναστατικού Κινήματος Νεολαίας (YPG-H) στις κουρδικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και τα αστικά κέντρα των νοτιοανατολικών επαρχιών.

Μέλη των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPS) σε οδόφραγμα στο Nusaybin στις 30 Ιανουαρίου 2016. Ο μέσος όρος ηλικίας τους δεν ξεπερνά τα 20 χρόνια

Nέα στρατηγική του Κουρδικού αντάρτικου;


Πώς κλιμακώθηκαν όμως οι συγκρούσεις στο τουρκικό Κουρδιστάν και γιατί διεξήχθησαν για πρώτη φορά και σε αστικό έδαφος; Kατά την επίσημη τουρκική εκδοχή, «το ΡΚΚ εκμεταλλεύτηκε την κατάπαυση πυρός προ τριετίας προκειμένου να συγκροτήσει ένοπλα τμήματα με την ονομασία YDG-H και να οργανώσει παράλληλες κρατικές δομές στις αστικές περιοχές, οι οποίες θα ανακηρύσσονταν αυτόνομες σε βάθος χρόνου». Η ανάλυση αυτή αγνοεί όμως το γεγονός ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών, το ΡΚΚ έστηνε οδοφράγματα και ασκούσε πλήρη κυριαρχία σε περιοχές εντός και εκτός του αστικού ιστού χωρίς να διστάζει να συγκρουστεί όταν αντιλαμβανόταν πως διακυβεύεται ο έλεγχος που ασκεί στα εδάφη του. Mε άλλα λόγια, το ΡΚΚ είχε κάθε συμφέρον να κρατήσει τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μακρυά από τις κουρδικές πόλεις ή συνοικίες που ελέγχει. Στο γεγονός αυτό αποδίδουν άλλωστε οι τουρκικές αρχές ασφαλείας την πρωτόγνωρη αύξηση στη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (Improvised Explosive Devices: IED) από το ΡΚΚ. [1] Ακόμα όμως κι αν αυτό δε συνέβαινε, η λογική εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν η συνέχιση του ορεινού αγώνα, τομέα στον οποίο οι αντάρτες του κουρδικού κινήματος έχουν τριακονταετή εμπειρία, κι όχι η επιλογή επέκτασης της σύγκρουσης και σε αστικό έδαφος. [2]

Διαταγή της 172ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του Τουρκικού Στρατού με διαβάθμιση «ειδικού χειρισμού» και ημερομηνία 30 Ιουλίου 2015, με την οποία ενθαρρύνεται το προσωπικό να κάνει χρήση πυρών χωρίς το φόβο άσκησης ποινικών διώξεων, διαφορετικά τίθεται σε «κίνδυνο η επιβίωση του κράτους» και ενισχύονται οι «προδότες του έθνους»

Από 7 Ιουλίου έως 8 Σεπτεμβρίου 2015 σημειώθηκαν 110 απώλειες Τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών για τις οποίες το 53% οφείλεται σε επιθέσεις με IEDs. Η δραματική αύξηση στη χρήση IEDs από το ΡΚΚ αποδίδεται στην προσπάθεια αποφόρτισης της πίεσης που δέχθηκαν τα αντάρτικα τμήματα στα αστικά κέντρα

Το αποτέλεσμα πυροδότησης IED από αντάρτες του ΡΚΚ κατά τη διέλευση τεθωρακισμένου οχήματος Cobra στον οδικό άξονα Siirt-Pervari στις 19 Αυγούστου 2015. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν και οι 8 επιβαίνοντες στρατιωτικοί

Η μεταβολή της στρατηγικής του ΡΚΚ οφείλεται κυρίως σε 4 λόγους:

1. Η αναβάθμιση των δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το πρόγραμμα κατασκευής 402 φυλακίων υψηλής ασφάλειας κατά μήκος της τουρκο-ιρακινής μεθορίου και η αναπροσαρμογή της τουρκικής επιχειρησιακής τακτικής με αυξανόμενη εμπλοκή αμιγώς επαγγελματικού προσωπικού περιόρισε την ευελιξία των Κούρδων ανταρτών.

2. Το αστικό έδαφος προσφέρει ιδανική σχέση κόστους-αποτέλεσματος για την ανάληψη επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλος αριθμός ενεργειών επικεντρώθηκε σε «εύκολους στόχους» όπως οι Τούρκοι αστυνομικοί είτε εκτός υπηρεσίας είτε κατά την διάρκεια επέμβασης σε περιστατικά (τροχαία κλπ). Με το τρόπο αυτό, το ΡΚΚ έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να αναλάβει σημαντικό ρίσκο όπως θα ήταν η συνέχιση του ορεινού αγώνα με το χειμώνα να πλησιάζει και τα προβλήματα στη διοικητική μέριμνα από τα πλήγματα της Τουρκικής Αεροπορίας στα στρατόπεδα του βορείου Ιράκ.

3. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξαν την πόλη του Kobane σε σύμβολο της κουρδικής αντίστασης και κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στη διεθνή εικόνα της Τουρκίας. Η επιβολή καθεστώτος στρατιωτικού νόμου στις κουρδικές πόλεις από τον Αύγουστο του 2015 εκτιμάται πως επηρέασε πληθυσμό της τάξης των 1.300.000 και η επέκταση των συγκρούσεων στο εσωτερικό τους αποτελούσε μονόδρομο για να συγκεντρωθούν τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, όπως άλλωστε συνέβη.

4. Η επέκταση των συγκρούσεων σε αστικό έδαφος δεν υποδείχθηκε μόνο από επιχειρησιακές παραμέτρους αλλά αποτέλεσε μέρος μιας στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή για την προστασία των κεκτημένων στη βόρεια Συρία. Με απλά λόγια, ο πόλεμος στα αστικά κέντρα του τουρκικού Κουρδιστάν αποτελεί προέκταση του πολέμου στην Συρία. Η ματαίωση των τουρκικών σχεδίων για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας σε συριακό έδαφος επέβαλε την ανάληψη επιχειρήσεων στις συνοικίες και τις πόλεις προκειμένου να βυθιστούν στο χάος, να καθηλωθούν οι τουρκικές δυνάμεις εντός επικρατείας και να προστατευθεί ο υπό εκκόλαψη «Κουρδικός Διάδρομος».

Στιγμιότυπα από κάμερα ασφαλείας στο Hakkari με δύο μέλη του ΡΚΚ πριν επιτεθούν σε τοπικό αστυνομικό τμήμα στις 4 Αυγούστου 2015

O ανταρτοπολέμος των Κούρδων σε αστικό έδαφος

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις συγκρούσεις εντός των πόλεων είχαν αναμφίβολα τα μέλη του ΥDG-H, τα οποία υπό την καθοδήγηση του ΡΚΚ, σχημάτισαν τις λεγόμενες Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (ΥPS). Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για νεαρούς έως 20 ετών που συγκροτούν πυρήνες των 20-50 ατόμων για την προστασία των συνοικιών τους. Τα μέλη των YPS έλαβαν ιδεολογική καθοδήγηση και στοιχειώδη εκπαίδευση στο χειρισμό όπλων και εκρηκτικών από κλιμάκια ανταρτών του ΡΚΚ που μετέβησαν στις γειτονιές των κουρδικών πόλεων ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός φέρεται πως εκπαιδεύτηκε στα στρατόπεδα στην οροσειρά Qandil του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η πρώτη εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής καταγράφηκε στη Cizre στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015, όταν σημειώθηκε επέμβαση αποκλειστικά από δυνάμεις της Τουρκικής Αστυνομίας. Η επιχείρηση θεωρήθηκε επιτυχής καθώς μετά από 8 ημέρες συγκρούσεων σκοτώθηκαν συνολικά 21 κάτοικοι (προφανώς και μέλη των YPS), χωρίς να τραυματιστεί κανένας αστυνομικός. [3] Ένα έγγραφο του περιφερειάρχη του Şırnak, Ali İhsan Su, που διαβιβάστηκε προς το υπουργείο Εσωτερικών μετά τη βομβιστική επίθεση στο Suruç είναι ακρούντως διαφωτιστικό για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η τάξη μεγέθους των αστυνομικών δυνάμεων που σταθμεύουν μόνιμα στις κουρδικές περιοχές. Σύμφωνα με αυτό, ο περιφερειαρχής του Şırnak (επαρχίας που βρίσκεται στο τριεθνές Τουρκίας-Ιράκ-Ιράν και έχει συνολικό πληθυσμό 430.000) αιτείται ενισχύσεων καθώς διαθέτει:
  • 3.566 αστυνομικούς που εργάζονται σε 12ωρες βάρδιες. Απαιτούνται ενισχύσεις τουλάχιστον 2.000, συμπεριλαμβανόμενων 100 στις Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης και 700 των Ειδικών Δυνάμεων (Polis Özel Harekat: PÖH).
  • 6 τεθωρακισμένοι φορτωτές-εκσκαφείς, εκ των οποίων οι 4 έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
  • 37 υδροβόλα οχήματα (Toplumsal Olaylara Müdahale Araçlarının: ΤΟΜΑ), εκ των οποίων τα 5 είχαν διατεθεί ως ενισχύσεις από άλλες επαρχίες.
  • 28 τεθωρακισμένα Cobra, εκ των οποίων τα 20 είχαν διατεθεί ως ενισχύσεις από άλλες επαρχίες.
  • 3 τεθωρακισμένα Ejder με συνολικές ανάγκες για 20 οχήματα.
  • 122 τεθωρακισμένα Shorland, εκ των οποίων τα 37 είχαν διατεθεί ως ενισχύσεις ενώ το σύνολο των οχημάτων εμφανίζεται προβληματικό. Ανάγκες για 170 νέας κατασκευής.
  • Aνάγκες για 60 οχήματα Ford Ranger.
  • 1 ελικόπτερο και 1 σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους για κάλυψη των πόλεων Cizre, Silopi, İdil και Merkez. Ανάγκες για τουλάχιστον 3 ΜΕΑ. [5]
Πυροδότηση εκρηκτικών σε παγιδευμένο οδόφραγμα στη Cizre του Şırnak στις 9 Αυγούστου 2015. Εικόνα από Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) της Τουρκικής Αστυνομίας

Tεθωρακισμένος εκσκαφέας-φορτωτής της Τουρκικής Αστυνομίας στις φλόγες μετά από καταδρομική ενέργεια Κούρδων στο Silvan στις 13 Αυγούστου 2015. Τα οχήματα χρησιμοποιούνται για την άρση των οδοφραγμάτων και ως εκ τούτου βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των YPS

Τεθωρακισμένα οχήματα Cobra και Ural της Τουρκικής Αστυνομίας στη Cizre

Mέλη των YPS στο Sur, την παλαιά πόλη του Diyarbakir, στις 6 Νοεμβρίου 2015. Οι Κούρδοι μαχητές ανέστειλαν τη μονομερή κατάπαυση πυρός μία ημέρα μετά τη δήλωση του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan πως θα τους «εξαϋλώσει» και ενισχύθηκαν με εμπειροπόλεμο προσωπικό του ΡΚΚ και των YPG

Στις 2 Οκτωβρίου 2015 ακολούθησε εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση με τη συμμετοχή αρμάτων μάχης και πυροβολικού στη πόλη Silvan του Diyarbakır ενώ το Νοέμβριο κορυφώθηκαν οι αεροπορικές προσβολές στόχων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. [4]

Με την έναρξη του χειμώνα παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση απωλειών του τουρκικού προσωπικού στις αστικές περιοχές, η οποία αποδίδεται στην απόφαση του ΡΚΚ να συνδράμει τις ομάδες των YPS με έμπειρους μαχητές. Αν και δεν υπάρχουν κάποιες αξιόπιστες αναφορές, τα στοιχεία δείχνουν μια αυξητική τάση και συνδυαστική χρήση IEDs και ελεύθερων σκοπευτών από την πλευρά των Κούρδων ανταρτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, έως 8 ελεύθεροι σκοπευτές των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) κατέφθασαν από τη βόρεια Συρία στο Sur, οι οποίοι ευθύνονται για τουλάχιστον 12 από τις 34 επιβεβαιωμένες απώλειες τουρκικού προσωπικού στην παλαιά πόλη του Diyarbakır από τις 2 Δεκέμβριου, όταν επιβλήθηκε εκ νέου απαγόρευση κυκλοφορίας. Πάντως οι αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ περί μισθοφόρων ελεύθερων σκοπευτών σερβικής καταγωγής διαψεύστηκαν επίσημα. Μόνο στο Sur ενεπλάκησαν 200 Κούρδοι αντάρτες με περίπου 2.000 Τούρκους στρατιωτικούς και αστυνομικούς, η πλειοψηφία των οποίων αποτελούσε προσωπικό των ειδικών δυνάμεων της Χωροφυλακής (Jandarma Özel Harekat: JÖH) και της Αστυνομίας (Polis Özel Harekat: PÖH).

Αστυνομικό όχημα Akrep σέρνει στους δρόμους του Şırnak το πτώμα του Hacı Lokman Birlik, αδελφού της Leyla Birlik, υψηλόβαθμου στελέχους του HDP, στις 2 Οκτωβρίου 2015

Στέλεχος της 2η Ταξιαρχίας Καταδρομών επιτηρεί την πόλη της Cizre στις 23 Ιανουαρίου 2016

Δεξιά με σκουρόχρωμες παραλλαγές, στελέχη των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας (Polis Özel Harekat: PÖH) επιχειρούν από κοινού με τις ειδικές δυνάμεις Χωροφυλακής (Jandarma Özel Harekat: JÖH) υπό την προστασία άρματος μάχης Μ60Α3 του Τουρκικού Στρατού και τεθωρακισμένου οχήματος Cobra της Χωροφυλακής

Άρμα μάχης Μ60Α3 σε σχολείο στη Cizre στα τέλη Ιανουρίου 2016. Οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα σχολεία και τα νοσοκομεία της περιοχής ως κέντρα διοίκησης και ανεφοδιασμού

Εκκαθάριση οικίας από Τούρκους αστυνομικούς με πολιτικά στη Cizre

Η ανάληψη νέων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στις αρχές του έτους επέβαλε την ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, διατέθηκαν πυροτεχνουργοί των SAS/SAT του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για την εξουδετέρων των IEDs, 200 στελέχη της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı: ÖKΚ), εκ των οποίων καταγράφηκαν 3 επιβεβαιωμένες απώλειες, καθώς και προσωπικό της 1ης και 2ης Ταξιαρχίας Καταδρομών. Συνολικά, το άμεσα εμπλεκόμενο προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Τουρκικής Αστυνομίας στις επιχειρήσεις ξεπέρασε τις 10.000 με καταγεγραμμένες απώλειες 280 έως 300, χωρίς σε αυτούς να περιλαμβάνονται οι μισθοφόροι «φύλακες χωριών».

Bάση επίσημων στοιχείων, από τους 28 συνολικά στρατιωτικούς και αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στο τουρκικό Κουρδιστάν το μήνα Δεκέμβριο, οι απώλειες αυξήθηκαν σε 49 τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών στις 14 Φεβρουαρίου, απομακρύνθηκαν 2.040 οδοφράγματα, εξουδετερώθηκαν 2.313 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανικοί (Improvised Explosive Devices: IED) και κατασχέθηκαν συνολικά 830 τυφέκια και πολυβόλα διαφόρων τύπων, 47 φορητοί αντιαρματικοί εκτοξευτές RPG-7 με 645 ρουκέτες, 431 χειροβομβίδες και 98.650 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων


Σύμφωνα με καταγγελία του επικεφαλής του HDP, οι τουρκικές αρχές έκαψαν περί τους 70 έως 90 ανθρώπους που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε υπόγειο κτιρίου κατά την τελική φάση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, οι αρχές διασκόρπισαν τα πτώματα στους δρόμους και τα κατεστραμμένα σπίτια σαν να βρίσκονταν ήδη εκεί προκειμένου να αποκρύψουν την ενέργειά τους

«Ο Erdoğan είχε πει ότι θα μας τελειώσει μέχρι το χειμώνα. Τώρα ο χειμώνας τελειώνει… Λένε ότι κερδίζουν νίκες. Η ίδια ιστορία εδώ και χρόνια», δήλωσε πρόσφατα ο Durkan Kalkan, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΡΚΚ ενώ γνωστός για τη δράση του Αντιστράτηγος ε.α. Engin Alan σημειώνει με νόημα: «Η Σιλόπη τελείωσε, η Cizre τελείωσε. Έτσι δεν είναι; ΟΧΙ! Να σας το πω εγώ. Δεν τελείωσε τίποτε. Τώρα μόλις αρχίζει. Η άνοιξη έρχεται. Οψόμεθα».

Tελικά, στις 16 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη İdil με σκοπό τη σύλληψη «των μελών της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης» και την άρση των οδοφραγμάτων και ορυγμάτων που έχουν παγιδευτεί με εκρητικά. O πόλεμος συνεχίζεται…

Πηγή e-amyna

Σημειώσεις:
[1] Metin Gurcan, PKK’s IED attacks catch Turkish military off guard, http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/09/turkey-pkk-clashes-new-dynamic-improvised-explosive-devices.html
[2] Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από την έναρξη της ένοπλης δράσης του ΡΚΚ στις 15 Αυγούστου 1984 έως και τις 5 Αυγούστου 2012 σκοτώθηκαν συνολικά 6.205 αξιωματικοί και οπλίτες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
[3] Οι τουρκικές αρχές θεωρούν ως υπόπτους όλους όσους μετακινούνται κατά το διάστημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και ως εκ τούτου καταγράφονται ως «απώλειες τρομοκρατών», ακόμα και αν σκοτώνονται άοπλοι ή δεν φαίνονται να σχετίζονται με τις YPS.
[4] http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/369999/Vali_Bey_in_ordusu.html
[5] Σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχηγού της Τουρκικής Αεροπορίας, Πτεράρχου Abidin Ünal, από τις 23 Ιουλίου έως τις αρχές Οκτωβρίου είχαν χρησιμοποιηθεί πάνω από 2.000 βόμβες για την προσβολή 1.200 στόχων. Για την αναπλήρωση του απόθεματος βομβών, η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ ειδοποίησε στις 29 Oκτωβρίου το Κογκρέσο για πιθανό πρόγραμμα προμήθειας 1.000 JDAM από την Τουρκία με διαδικασίες Στρατιωτικής Πώλησης Εξωτερικού (FMS) και συνολικό εκτιμώμενο κόστος $70 εκατ. http://www.gazetevatan.com/org-abidin-unal-bugun-turk-hava-kuvvetleri-aslinda-savasiyor-870757-gundem/


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]