Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

FAZ: Η Τουρκία επιδεινώνει την προσφυγική κρίση

Μέρος του προβλήματος της προσφυγικής κρίσης, χαρακτηρίζει την Τουρκία, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν η Άγκυρα ήταν έτοιμη να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες θα ήθελαν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, αφού η Άγκυρα δεν τους προσφέρει καμία προοπτική.

Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας. Παρόλα αυτά ακόμη κι αν η Άγκυρα λάμβανε τα απαραίτητα χρήματα για να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της, κυρίως στο Αιγαίο, αυτό δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Ακόμη κι αν η Άγκυρα ήταν έτοιμη να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, αυτό δεν θα άλλαζε την αποφασιστικότητα των προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη.

Διότι για να αλλάξει κάτι ριζικά, θα πρέπει η Τουρκία να βελτιώσει νομικά και ουσιαστικά την κατάσταση των προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο έδαφός της, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Αυτό όμως δεν το θέλει η Άγκυρα. Βάσει μάλιστα της τουρκικής νομοθεσίας άσυλο στη χώρα μπορούν να ζητήσουν μόνο Ευρωπαίοι.

Εφόσον λοιπόν δεν προσφέρει προοπτική στους χιλιάδες μετανάστες από τα γειτονικά κράτη, οι περισσότεροι θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς εκεί δεν έχουν καμία πιθανότητα να γίνουν κάποια στιγμή ισότιμοι Τούρκοι πολίτες.

Στην Τουρκία είναι επισήμως καταγεγραμμένοι 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες, αν και ο πραγματικός τους αριθμός εκτιμάται στα 2 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι από αυτούς, και συγκεκριμένα περισσότεροι από το 80% των Σύρων, δεν ζουν στις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στις περιφέρειες πολλών τουρκικών πόλεων, αλλά απλώς αφήνονται στην τύχη τους.

Η πλειονότητα των Σύρων προσφύγων ζει σε δύσκολες και συχνά απάνθρωπες συνθήκες σε πάρκα, σε ερειπωμένα σπίτια είτε σε μισοκατεστραμμένα διαμερίσματα για τα οποία πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, όποιος θέλει να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πώς μπορεί να υποστηριχθεί η χώρα του και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε θέματα όπως η προστασία των συνόρων ή πολιτική επιστροφής των προσφύγων.

Το σημαντικότερο ζήτημα, σύμφωνα με τη FAZ, είναι αν η Τουρκία είναι έτοιμη να θεωρηθεί χώρα υποδοχής προσφύγων και να αντιμετωπιστεί ανάλογα. Όμως μπορεί κανείς πραγματικά να συζητήσει με τον Ερντογάν, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος της Δύσης.

Αν η Άγκυρα συνεχίσει την επιθετική της πολιτική απέναντι στους Κούρδους, η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμη προσφυγικό κύμα, το οποίο θα αποτελείται από την εν λόγω μειονότητα.

Ο τουρκικός στρατός δεν πολεμά κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), αλλά εναντίον όλων των Κούρδων στο σύνολό τους, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Αν η κατάσταση συνεχίσει να οξύνεται, τελικά η Ευρώπη θα πρέπει να συνομιλήσει για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης με έναν άνδρα, οι πολιτικές του οποίου απειλούν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα προσφύγων, καταλήγει η FAZ.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]