Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Κομφούκιος στο κομφούζιο

«Διάλεξε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δεν θα ξαναχρειαστεί να δουλέψεις στη ζωή σου» είπε ο φιλόσοφος, που αγνοούσε τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα...
Σαν σήμερα γεννήθηκε, το 550 π.Χ., ο Κομφούκιος (κατά κόσμον Κονγκ Φούτζι ή Κ'ουνγκ-φου-τζου - στα ελληνικά σημαίνει «Διδάσκαλος Κονγκ»). Πέθανε το 479 π.Χ. Ηταν ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους που είχαν για πατρίδα τους τη χώρα που προσβάλλουμε όποτε αποκαλούμε «Κινέζο» τον Σημίτη.
Οσα είπε επηρέασαν πολύ την ασιατική αυτοκρατορία, την οποία βλέπουμε να ανατέλλει στον παγκόσμιο ορίζοντα. Και οι Δυτικοί ισχυρίζονται ότι τα λόγια του τους έχουν επηρεάσει, αλλά φουμάρουν και τον εαυτό τους και τους άλλους. Με τις ανατολικές φιλοσοφίες καταπιάνονται όταν τους καταλαμβάνουν άγχη πολυτελείας. Δηλαδή, όταν η τσέπη είναι γεμάτη και ο χρόνος αδειανός από ενδιαφέροντα. Ενίοτε, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί καταναλωτές προπαγάνδας αρχίζουν και ασχολούνται με την Ασία όταν τους περισσεύουν κιλά - εκτός από χρήματα και χρόνο. Πλακώνουν τα τσάγια, τις υπερτροφές και τα τάι τσι και τις φιλοσοφίες, κι έπειτα χλαπακιάζουν τον άμπακο με ήσυχη τη συνείδησή τους.

Ωστόσο, παρά τη συνήθη ελαφρότητα, προχειρότητα και υποκρισία, που καλύπτονται πίσω από το όψιμο ενδιαφέρον πολλών για τη φιλοσοφία (ή, έστω, την ανατολίτικη θυμοσοφία), καλό είναι να υπενθυμιστούν στο κοινό μερικές φράσεις του Κομφούκιου που έχουν και αναφορά στις τρέχουσες εξελίξεις. Πού ξέρετε; Μπορεί έως την επόμενη έκλειψη υπερπανσελήνου (το 2033) να φιλοτιμηθεί κάποιος από τους κυβερνώντες να εφαρμόσει έστω μία από τις διδαχές:
1) «Σε μια χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι ντροπή».
2) «Ο ανώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τη δικαιοσύνη. Ο κατώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τα συμφέροντά του».
3) «Ο άριστος πάνω απ' όλα θέτει τη δικαιοσύνη. Ο άριστος, που είναι γενναίος και δεν είναι δίκαιος, θα στασιάσει. Ο μικρός άνθρωπος, που είναι γενναίος και δεν είναι δίκαιος, θα κλέψει».

Και το καλύτερο ρητό για το φινάλε: «Οταν έρθει η ευημερία, μην τη χρησιμοποιήσεις όλη».

Παναγιώτης Λιάκος
Πηγή "Δημοκρατία"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]