Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσεχώς συγκρότηση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής;

Ολοκληρωμένη πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο και την αστυνόμευση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν.

Το σχέδιο επεξεργάζεται ο Ελληνας επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε πρόσφατη, δημόσια δήλωσή του τόνισε ότι προωθείται η λειτουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής για την ενίσχυση και τη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων. Οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ωστόσο, αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε στην «Κ» ότι η αρχική, πρώτη επεξεργασία της πρότασης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Για το θέμα της κοινοτικής συνοριοφυλακής, εξάλλου, καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, πρόκειται να επισκεφθούν την ερχόμενη εβδομάδα την Ελλάδα ειδικοί απεσταλμένοι της Κομισιόν. Πάντως, το αρχικό εισηγητικό έγγραφο προβλέπει ότι η ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ε.Ε. θα συνεχιστεί και επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Επιπλέον, αποσαφηνίζει ότι στο νέο «σχήμα» ελέγχου των συνόρων θα μετέχουν και εκπρόσωποι των αρμοδίων εθνικών αρχών (δηλαδή της Αστυνομίας και του Λιμενικού).

Kαλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε ότι αρμοδιότητα της μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης θα είναι, μεταξύ άλλων, η εποπτεία των εθνικών μηχανισμών επιτήρησης συνόρων. Η ίδια πηγή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η μόνιμη δύναμη συνοριοφυλάκων να εμπλακεί όχι μόνο σε θέματα διαχείρισης παράτυπης μετανάστευσης, αλλά και γενικά αστυνόμευσης των συνόρων, δίωξης λαθρεμπορίου κ.ά. Γι’ αυτό εξάλλου στην υποβολή της τελικής πρότασης προς την Επιτροπή πρόκειται να μετάσχουν εκτός από τον κ. Αβραμόπουλο και άλλοι εμπλεκόμενοι επίτροποι.

Πάντως, καταβάλλεται προσπάθεια το σχέδιο να μην προσκρούσει σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί η συμμετοχή στην υλοποίησή του και άλλων οργανισμών, όπως του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο δεν εντάσσεται στις προθέσεις της Κομισιόν, αλλά και των αρμοδίων επιτρόπων.

Εξάλλου, αντίστοιχες προτάσεις - εισηγήσεις που διατυπώθηκαν στο παρελθόν και άγγιζαν θέματα εθνικής ασφάλειας τελικά δεν υλοποιήθηκαν. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στη λειτουργία της νέας δύναμης θα μετάσχει και ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex, δίχως όμως προς το παρόν να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος.

Πηγή εφημ. "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Εαν καταφέρουν - προλάβουν και φέρουν ξένα στρατεύματα , οι σκεπτόμενοι Ελληνοψυχοι στο βουνο .
    Μαλλον τελευταν η μη καλώς ζην .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]