Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η "γεωπολιτική χρεοκοπία" και οι κίνδυνοι ασφαλείας μιας εξόδου από την ΕΕ

Του Ιωάννη Μιχαλέτου

Μια ενδεχόμενη «ρήξη» με την Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά σημαίνει «ρήξη» με ολόκληρο τον πλανήτη. Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, η Ελλάδα τελεί υπό μια ιδιόμορφη «γεωπολιτική χρεοκοπία» στα πλαίσια της οποίας μια ενδεχόμενη «ρήξη» με την ΕΕ θα ισοδυναμούσε με «ρήξη» με ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δηλαδή όλο το λεγόμενο βόρειο ημισφαίριο δεν αποδέχεται τις θέσεις της Ελλάδας. Ο καθένας, για διαφορετικούς λόγους , με λιγότερο ή περισσότερο διπλωματικό τρόπο, έχει τηρήσει αποστάσεις από την σχεδόν «συγκρουσιακή» πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση. Η Κίνα και η Ρωσία, παρά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο εσωτερικό, απέρριψαν οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα συστήνοντας στην ελληνική πλευρά ότι είναι αναγκαία η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Η Κίνα μάλιστα ξεκαθάρισε ότι μόνο αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε επενδύσεις στην χώρα μας.

Το «Κούγκι» επομένως σε μια συγκυρία στην οποία η Ελλάδα «κατάφερε» να μείνει χωρίς συμμάχους και στήριξη σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία του ελληνισμού.

Μια αυτοχειρία η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα ακολουθούσε την τύχη χωρών όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία, δηλαδή στο διαμελισμό της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Εδώ καθοριστικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για μια πλήρη και ουσιαστική ανάλυση με αυξημένο βαθμό προβλεπτικότητας των απειλών ασφαλείας, είναι ο συνδυασμός της οικονομικής με την γεωπολιτική χρεοκοπία και τον αρνητικά επιβαρυμένο, μη φιλικό (αν όχι εχθρικό) εξωτερικό μας περίγυρο, που βρίσκεται σε αναβρασμό και συνοπτικά περιγράφεται ως εξής:

Πρώτον, από μια Αλβανία που επίσημα δια στόματος του Πρωθυπουργού της, μίλησε ανοιχτά για το όνειρο της Μ.Αλβανίας. Την ίδια ώρα, ξένοι εμπειρογνώμονες με αφορμή την κρίση που ξέσπασε στα Σκόπια πριν ένα μήνα (μετά από ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων Αλβανών και Σκοπιανών αστυνομικών) μιλούν για επερχόμενη διάσπαση των Σκοπίων ή γενίκευση της κρίσης και την πρόκληση εμφύλιας σύρραξης σε μια περιοχή που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απέχει μόλις 45 λεπτά από την Θεσσαλονίκη.

Δεύτερον, από μια Βουλγαρία που άλλαξε τη στάση της προς τις ελληνικές θέσεις. Η Βουλγαρία παραδοσιακά στήριζε, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια, την Ελλάδα σε όλες τις αποφάσεις της. Πλέον ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός πλειοδοτεί στην αρνητική κριτική εις βάρος της Ελλάδος σε όλα τα διεθνή φόρα. Η Βουλγαρία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εμπορικό και γεωπολιτικό εταίρο της χώρας μας και η μεταστροφή της στάσης της προς την Ελλάδα, αποτελεί σημαντική ήττα της ελληνικής διπλωματίας.

Τρίτον, έχουμε την Τουρκία που δεν χρειάζεται να αναλυθεί τι κίνδυνοι υπάρχουν και πώς μπορεί αυτοί να εξελιχθούν στο μέλλον.

Τέταρτον, πολύ κοντά μας, έχουμε μια λεγόμενη ασύμμετρη απειλή, αυτή του Ισλαμικού Κράτους. Το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι κράτος.

Είναι μια οργάνωση που πολεμά στη Συρία και στο Ιράκ και μέσα από δίκτυα και διακλαδώσεις πολλών μικρότερων ομάδων, έχει εξαπλώσει την δράση της στην Αίγυπτο και στην Λιβύη. Στη Λιβύη ουσιαστικά ελέγχουν το 1/3 της χώρας, δηλαδή οι τζιχαντιστές έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη.

Σε αυτό το ασταθές και επικίνδυνο περιβάλλον και σε μια χώρα που αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση, η απομόνωση από συμμάχους θέτει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, τόσο από το εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Η εμπειρία των γειτονικών βαλκανικών κρατών αποτελεί έναν οδικό χάρτη της «παρακμής» που μπορεί να οδηγηθεί το ελληνικό κράτος: ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας κάθε είδους, ένοπλες συρράξεις, ανάδυση μιας νέας τάξης ολιγαρχών μαφιόζων και συμμοριών που θα ελέγχουν διάφορες περιοχές, έξαρση της διαφθοράς, ανθρωπιστική κρίση.

Στο όνομα της τελευταίας μάλιστα, μπορεί να αναπτυχθεί ένας είδος διπλωματίας που να φέρει αντιμέτωπο το ελληνικό κράτος με μια συγκεκαλυμμένη προώθηση της επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής άλλων κρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να αναλυθεί για παράδειγμα η πρόσφατη δήλωση του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Νταβούντογλου για παροχή οποιαδήποτε βοήθειας στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Ως έμπειρος διπλωμάτης και θεωρητικός του νέοθωμανισμού, ενδεχομένως να εκμεταλεύοταν την ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και με το πρόσχημα αυτό, να έθετε θέμα ειδικής βοήθειας της Τουρκίας προς τους μουσουλμάνους της Θράκης. Η Τουρκία άλλωστε ασκεί μια τέτοιου είδους πολιτική και έχει πάγιες πιστώσεις ανά μήνα για τους μουσουλμάνους των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Αλβανίας και της Βοσνίας λόγω των πολέμων που έχουν υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια.

Η Ελλάδα λοιπόν μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό δίλημμα, για το αν δηλαδή δεχτεί να ανοίξει τα σύνορά της για τα τουρκικά φορτηγά που θα μεταφέρουν εκτός από φάρμακα και τρόφιμα και…. εικόνες από τους μουσουλμάνους της Θράκης διαμέσου των ΜΜΕ της γείτονας χώρας. Σε περίπτωση που η χώρα μας αρνηθεί την παροχή μιας τέτοιας βοήθειας, τότε είναι εύκολο να υπονοηθεί τι θα γίνει μετά.

Από την άλλη μεριά, όταν διαλύεται το βιοτικό επίπεδο μιας κοινωνίας δημιουργούνται φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό οι οποίες αποτελούν πόλο προσέγγισης αλλότριων δυνάμεων. Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται λοιπόν σε επίπεδο ασφάλειας είναι πολλοί και το πιο βασικό που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι χωρίς συμμάχους η επιλογή της «ρήξης» οδηγεί σε προδιαγεγραμμένη ήττα με απώλειες μη αναστρέψιμες.

Ήδη υπάρχουν συνέπειες με την έννοια ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας έχει συρρικνωθεί.

Το Μνημόνιο, προφανώς δεν ήταν ούτε ευλογία ούτε λύση αλλά όταν έχεις μια κακή λύση δεν την αντικαθιστάς με την χειρότερη λύση.
Ειδικά όταν αυτή οδηγεί σε δυσβάσταχτες εθνικές και γεωπολιτικές απώλειες.

Συνέντευξη του Ιωάννη Μιχαλέτου στο Flash News της Κρήτης και την Ελένη Ζουμαδάκη

"Στην Ελλάδα παγίως λαμβάνονται παρορμητικές αποφάσεις και γίνονται σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τι άλλο μπορεί να συμβεί" σημειώνει ο Αναλυτής σε θέματα ασφαλείας κ.Γιάννης Μιχαλέτος σχολιάζοντας τις γεωπολιτικές διαστάσεις της κρίσης και μιας πιθανής εξόδου από την ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο κ. Μιχαλέτος περιγράφει την σημερινή θέση της Ελλάδας στις διεθνείς σχέσεις, ως μια κατάσταση περίπου "γεωπολιτικής χρεοκοπίας" καθώς η χώρα έχει μείνει χωρίς συμμάχους σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.
Γι αυτό κυρίως όπως σημειώνει ο κ. Μιχαλέτος η "ρήξη" ισοδυναμεί σαν να κάνουμε πόλεμο με όλο τον κόσμο.

Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες σε θέματα ασφάλειας ήδη, λόγω του κλεισίματος των τραπεζών και της επιβολής capital control;

Σε εσωτερικό επίπεδο ασφάλειας αυξάνεται κατακόρυφα ο φόρτος της αστυνομίας γιατί πρέπει να αστυνομεύει τα ΑΤΜ, τις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες, «στόχοι» δηλαδή που παλιότερα δεν χρειαζόντουσαν ιδιαίτερη φύλαξη. Δεδομένων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα - παράνομη μετανάστευση, οργανωμένο έγκλημα, «εγκληματικότητα του δρόμου» - αυτό επιβαρύνει τα μέγιστα την ελληνική αστυνομία: σε ανθρωποώρες, σε χρήμα που δεν υπάρχει και βεβαίως αφήνει αφύλακτες πάρα πολλές γειτονιές και περιοχές της περιφέρειας.

Πώς συνδέεται ένα πιθανό ενδεχόμενο χρεοκοπίας με την εγκληματικότητα;

Έχουμε την εμπειρία των γειτονικών βαλκανικών κρατών. Όταν υπάρξει χρεοκοπία θα γίνει καταρχάς το λεγόμενο κούρεμα ή κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων. Είτε επειδή θα χρεοκοπήσουν οι τράπεζες είτε γιατί το κράτος θα χρειαστεί συναλλαγματικά αποθέματα οπότε θα δεσμεύσει όλα τα χρήματα. Αυτομάτως δημιουργείται λαθρεμπόριο συναλλάγματος στην Ελλάδα, όπως είχε γίνει σε όλα τα κράτη που αντιμετώπισαν την ίδια κατάσταση και στην Λατινική Αμερική. Λαθρεμπόριο συναλλάγματος θα είναι η πρώτη φάση ενδυνάμωσης της μαφίας στην Ελλάδα.

Η δεύτερη φάση θα προκύψει από την εξαθλίωση των μισθωτών και των συνταξιούχων, που θα επιφέρει: κατακόρυφη αύξηση της πορνείας, αύξηση των ατόμων που είναι απελπισμένοι ψυχολογικά και θα στραφούν προς το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα ντόμινο εξελίξεων που έχει παρατηρηθεί σε όλα τα κράτη που έχουν αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα, συμμοριών στους δρόμους, ολιγαρχών μαφιόζων και μια παράλληλη οικονομία εγκληματική η οποία γίνεται πανίσχυρη και εξαγοράζει μετά τους πτωχευμένους αστυνομικούς, την εφορία τα πάντα. Αυτά τα έχουν δει όλοι όσοι Έλληνες έχουν συναλλαγές με τα Βαλκάνια, τα βλέπουν και σήμερα.
Όταν δεν έχεις πραγματική οικονομία και την διαλύεις με μια κίνηση μετά και με δεδομένο ότι η οικονομία δεν πεθαίνει ποτέ, οι γιάπηδες που όλοι μισούν θα αντικατασταθούν με τους πιστολάδες.

Υπάρχει μια άποψη που είχε εκφραστεί και από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, ότι μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, μια χρεοκοπία εντός του ευρώ. Αυτό τι συνέπειες μπορεί να έχει;

Το θέμα είναι ότι εμείς χρωστάμε με υπογραφές των προηγούμενων κυβερνήσεων ενυπόθηκα διμερή διακρατικά δάνεια. Οι σημαντικές λέξεις είναι η λέξη «ενυπόθηκο» και η λέξη «διακρατικό». Αυτά τα δάνεια είναι στη διακρατική ευχέρεια των κρατών που έδωσαν αν τα διαγράψουν ή όχι. Αν τα διαγράψουν φυσικά μπορεί να γίνει αυτό που λέει ο κ. Βαρουφάκης. Αν όμως δεν τα διαγράψουν και από την πλευρά δεν πληρωθούν, τότε μπορεί να προχωρήσουν σε διακρατικές κυρώσεις. Διακρατικές κυρώσεις με απλά λόγια είναι εμπάργκο. Δεν έχεις τουρισμό, σε κόβουν από το ευρωσύστημα διατραπεζικών συναλλαγών και πεθαίνεις μέσα σε διάστημα 10 – 15 ημερών. Δεν θα μπορείς να κάνεις, εισαγωγές – εξαγωγές και μετά πλέον είσαι στο έλεος τους. Δεν νομίζω όμως ότι θα μας διαγράψουν τα χρέη.

Ο υπουργός οικονομικών έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις προβλέψεις που έχει κάνει, όχι μόνο ως Υπουργός Οικονομικών αλλά και σε όσα βιβλία έχει γράψει από τα μέσα της δεκαετίας του '90 μέχρι τώρα, όλα έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις του. Συνεπώς αν ο ίδιος εργαζόταν σε μια ιδιωτική εταιρεία θα είχε απολυθεί. Δεν έχει πετύχει καμία πρόβλεψη.

Κοιτώντας τώρα προς το εξωτερικό. Αναφερθήκατε πριν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο ασφάλειας στο εσωτερικό - Όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας που τίθεται από το εξωτερικό;

Στον εξωτερικό περίγυρο, έχουμε τους τελευταίους μήνες, ένα πολύ μεγάλο αναβρασμό.

Πρώτον, η Αλβανία, επίσημα δια του Πρωθυπουργού της, μίλησε για το όνειρο της Μ.Αλβανίας. Επίσης πριν ένα μήνα είχαμε τα γεγονότα στα Σκόπια, όπου υπήρξε τεράστια κρίση όταν ξέσπασε μάχη μεταξύ ενόπλων Αλβανών και Σκοπιανών αστυνομικών. Όλοι οι ξένοι εμπειρογνώμονες πλειοδοτούν πότε το κράτος αυτός θα διασπαστεί ή θα μπει σε μια εμφύλια σύρραξη. Πρέπει να σημειωθεί ότι απέχει μόλις 45 λεπτά με αυτοκίνητο από την Θεσσαλονίκη.

Δεύτερον, έχουμε την αλλαγή στην στάση της Βουλγαρίας. Η Βουλγαρία παραδοσιακά στήριζε την Ελλάδα, τουλάχιστον τα 40 χρόνια σε όλες τις αποφάσεις της. Πλέον ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, πλειοδοτεί στην αρνητική κριτική εις βάρος της Ελλάδος σε όλα τα διεθνή φόρα, τελευταία φορά αυτό έγινε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, πριν από μερικές ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλγαρία, που είναι πολύ σημαντικός εταίρος της Ελλάδας και εμπορικός και γεωπολιτικός, αρχίζει πλέον και τηρεί μια στάση, δεν θα έλεγα αρνητική αλλά σίγουρα όχι φιλική.

Τρίτον έχουμε την Τουρκία που εκεί δεν χρειάζεται να αναλυθεί ιδιαίτερα τι κίνδυνοι υπάρχουν και τι μπορεί να υπάρξουν
Τέταρτον έχουμε μια λεγόμενη ασύμμετρη απειλή, αυτή του Ισλαμικού Κράτους. Το Ισλαμικό Κράτος καταρχήν δεν είναι κράτος. Είναι μια οργάνωση που πολεμά στη Συρία και στο Ιράκ και από εκεί και πέρα με μια διακλάδωση πολλών μικρότερων ομάδων, που δρουν στην Αίγυπτο και στην Λιβύη. Στη δε Λιβύη ουσιαστικά ελέγχουν το 1/3 της χώρας.

Μάλιστα, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κρήτη. Η Ντέρνα και τα περίχωρα της Βεγγάζης ελέγχονται πλέον απολύτως από τις ομάδες που στηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος. Είναι οι πιο κοντινές περιοχές της Λιβύης προς την Κρήτη. Με ένα zodiac φουσκωτό και δύο μηχανές σε 8 ώρες έχουν φτάσει στα Σφακιά. Θεωρητικά αν υπάρξει οικονομική κατάρρευση του ελληνικού κράτους και δεν μπορούν να κάνουν περιπολίες τα σκάφη του λιμενικού, ακόμα και αυτοί οι αντάρτες της Λιβύης, οι Ισλαμιστές, θα μπορούσαν να κάνουν κινήσεις προς την Κρήτη.
Όλα αυτά τα ενδεχόμενα δεν είναι για να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο αλλά σε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος, πρώτα λαμβάνεις υπόψη σου τι αρνητικό μπορεί να γίνει και μετά κάνεις τις υπόλοιπες κινήσεις.

Στην Ελλάδα παγίως λαμβάνονται παρορμητικές αποφάσεις και γίνονται σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τι άλλο μπορεί να συμβεί.

Να επιμείνουμε λίγο στην Τουρκία καθώς πριν από λίγες ημέρες η Αυγή δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Ο Νταβούντογλου επειδή είναι έμπειρος διπλωμάτης και φυσικά θεωρητικός του νεοθωμανισμού, σε τι αποσκοπεί; Ότι αν υπάρξει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, τους πρώτους που θα φροντίσει να εφοδιάσει με τρόφιμα, φάρμακα κτλ. θα είναι την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει πάγιες πιστώσεις ανά μήνα στους μουσουλμάνους των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Αλβανίας και της Βοσνίας λόγω των πολέμων που έχουν υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια.

Δια της πλαγίας οδού, τώρα ρητορικά, αλλά και - ελπίζω να μην γίνει - δια της ευθείας οδού το επόμενο διάστημα θα επικαλεστούν ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και ότι πρέπει να στείλουν φορτηγά με φάρμακα και τρόφιμα. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ άσχημη φάση γιατί αν όντως υπάρχει εκεί ανθρωπιστική κρίση δεν μπορείς να πεις δεν θέλω να τρόφιμα που μου δίνεις. Τότε κατευθείαν είναι πολύ εύκολο να υπονοηθεί το τι θα γίνει μετά.

Η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε ένα δίλημμα: ανοίγω τα σύνορα να έρθουν φορτηγά του τουρκικού κράτους και να δίνουν τρόφιμα και να βγάζουν λήψεις με βίντεο τα τουρκικά κανάλια ή δεν το αφήνω. Ότι και να κάνεις είσαι χαμένος. Η Τουρκία έχει πάρα πολύ έξυπνη διπλωματία. Λένε κάτι που εμφανίζεται ως αθώο και φιλικό αλλά ο σκοπός δεν είναι αυτός. Αν ήθελαν να βοηθήσουν οι Τούρκοι την Ελλάδα θα το είχαν κάνει εδώ και χρόνια και από ότι ξέρουμε οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο εξακολουθούν και γίνονται. Δεν τίθεται θέμα φιλίας της Τουρκίας είναι ένα πετραδάκι για να στήσεις μετά το επιχείρημα ότι χρειάζονται τρόφιμα και φάρμακα οι μειονότητες στην Θράκη. Φυσικά και στην Κω και στην Ρόδο όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να μιλάει ανοιχτά ότι υπάρχει μειονότητα, στο Ανατολικό Αιγαίο δηλαδή.

Σε ευρύτερο στρατηγικό επίπεδο, που βρίσκεται η Ελλάδα;

Αυτή τη στιγμή όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή αυτό΄που λέμε όλο το βόρειο ημισφαίριο, δεν αποδέχονται τις θέσεις της Ελλάδας. Ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, είτε απότομο είτε φιλικό, ουσιαστικά μας λέει μην προχωράτε στις κινήσεις που κάνετε.

Είναι πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία από το 1830 που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος, που δεν έχουμε ούτε ένα σύμμαχο. Το 1941 λόγου χάρη, που πολλοί το αναφέρουν τώρα τελευταία, είχαμε σύμμαχο την Βρετανική Αυτοκρατορία, την Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.

Τώρα επομένως λέτε ότι έχουμε μείνει τελείως μόνοι και το να κάνουμε την περιβόητη «ρήξη» με εντυπωσιακό τρόπο είναι παντελώς ανεδαφική, με δεδομένους και τους κινδύνους που έχουμε γύρω μας

Δεν κάνουμε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνουμε ρήξη με όλον τον πλανήτη. Η Κίνα και η Ρωσία δεν αποδέχτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και η Κίνα βγήκε ευθέως και είπε θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ γιατί μόνο έτσι θα επενδύσουμε. Δεν μπορούν να πουν και κάτι άλλο, δηλαδή οπωσδήποτε μην κάνεις ρήξη, διπλωματικά είναι πολύ σαφείς. Άλλες χώρες. Είχε πάει αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών πριν ένα μήνα στο Ιράν, να ζητήσει έστω κάποια βοήθεια με την έννοια εκπτώσεων στο πετρέλαιο αν και εφόσον αρθεί το εμπάργκο και η ιρανική κυβέρνηση γελούσε. Με την έννοια ότι έχουν εμπάργκο και δεν μπορούν να βοηθήσουν και δεύτερον έχουν τόσα άλλα προβλήματα που το τελευταίο που θα ήθελαν είναι να εμπλακούν με την Ελλάδα. Οι Ισραηλινοί έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει σταθερή στο ευρώ.

Συνεπώς για πρώτη φορά από το 1830 δεν έχουμε κάποιον να μας στηρίξει. Ούτε διπλωματικά, ούτε οικονομικά. Άρα αυτοί που αναφέρουν το Κούγκι ή οτιδήποτε άλλο, ούτε αυτό αληθεύει γιατί το Κούγκι δεν ήταν η ανατίναξη όλου του ελληνισμού αλλά μιας ομάδας εγκλωβισμένων. Ο ελληνισμός ουδέποτε αυτοκτόνησε.

Δηλαδή μια τέτοια επιλογή ισοδυναμεί με αυτοκτονία;

Είναι αυτοκτονία η οποία με μαθηματική ακρίβεια, και με βάση μελέτες που έχω κάνει ιδιαίτερα για την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας και πολλών άλλων κρατών, θα οδηγήσει σε διαμελισμό της Ελλάδος, σε μεσοπρόθεσμα διάστημα.

Όταν διαλύεται το βιοτικό επίπεδο μιας κοινωνίας δημιουργούνται φυγόκεντρες τάσεις (Έλληνες που βάζουν τα χρήματα πάνω από όλα). Όταν αυτές τις φυγόκεντρες τάσεις δεν μπορείς να τις σταματήσεις αλλά τις τροφοδοτείς και με διχαστικά διλήμματα, ορισμένες ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα σε περιφερειακά κέντρα, θα τύχουν της προσέγγισης από αλλότριες δυνάμεις. Η Τουρκία είναι κλασσικό παράδειγμα το τι θα επιδιώκει να κάνει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προσεγγίζοντας τοπικούς επιχειρηματίες κτλ. Αν δουν ότι το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να τους χρηματοδοτήσει θα στραφούν σε άλλα κράτη. Αυτό έχει γίνει στην ελληνική ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων, πάρα πολλές φορές, από την εποχή του Εφιάλτη.

Δημιουργούνται κίνδυνοι σε πάρα πολλά επίπεδα. Και το πιο βασικό ποιο είναι; Αν δεν έχεις κάποιον σύμμαχο δεν μπορείς να προχωρήσεις σε κινήσεις ρήξης γιατί πέρα ότι είναι δεδομένο ότι θα χάσεις, το σημαντικό είναι ότι θα χάσεις σε τέτοιο βαθμό που θα είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση.
Δεν είναι ότι θα χάσεις οικονομικά και μετά θα μπορέσεις να ανακάμψεις, θα χάσεις δια παντός.

Ήδη υπάρχουν συνέπειες με την έννοια ότι ο γεωπολιτικός ρόλος συρρικνώνεται. Το Μνημόνιο, προφανώς δεν ήταν ούτε ευλογία ούτε λύση αλλά όταν έχεις μια κακή λύση δεν την αντικαθιστάς με την χειρότερη λύση. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος για να αντέξει μακροπρόθεσμα πρέπει να κερδίσει χρόνο και να αναδιοργανωθεί πλήρως.

Αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρχει θέληση. Δηλαδή στην πραγματικότητα αν δεν υπάρχει ρήξη με την ΕΕ, υπογραφεί μια συμφωνία αλλά το ελληνικό κράτος εξακολουθήσει να λειτουργεί όπως λειτουργεί τώρα, στην ουσία αυτά που θα γινόντουσαν φέτος θα αναβληθούν και θα γίνουν σε πέντε χρόνια. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Η θέση μας μέσα στο ΝΑΤΟ, δεν αποτελεί μια σημαντική εγγύηση ασφάλειας, ότι εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να αντιμετωπίσουμε μεγάλες απειλές από γείτονες χώρες;

Δεν υπάρχει πλέον Ψυχρός Πόλεμος. Το ΝΑΤΟ έχει μετασχηματιστεί και έχει γίνει μια πολύ ασαφής και εκτεταμένη συμμαχία στην οποία υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα. Για παράδειγμα η Λιθουανία ζητά στην ουσία ένα ψυχρό πόλεμο με την Ρωσία και την ίδια στιγμή η Ιταλία κλείνει πολύ μεγάλες δουλειές με την Ρωσία και αμυντικές. Άρα λοιπόν το ΝΑΤΟ είναι ένας πολιτικός οργανισμός και όχι πλέον στρατιωτική συμμαχία. Το πιο κλασσικό παράδειγμα είναι ότι εμείς με την Τουρκία είμαστε στο ΝΑΤΟ εδώ και 40 χρόνια και έχουμε βρεθεί πολλές φορές λίγο πριν τον πόλεμο.

Αλλά εγώ δεν αναφέρομαι σε συμβατικό πόλεμο που μπορεί να επέμβει το ΝΑΤΟ. Αναφέρομαι σε μια αυτοχειρία των Ελλήνων, η οποία από μόνοι τους θα την προκαλέσουν. Το ΝΑΤΟ δεν θα προλάβει να το σταματήσει με κανένα τρόπο.

Πηγή FlashNews 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]