Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η θέση της Γερμανίας για τη βιωσιμότητα και το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Αποκαλυπτικότατος γίνεται ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, σχετικά με την αποκάλυψη των wikileaks σύμφωνα με την οποία με δόλο επιβλήθηκε η καταστροφή στην Ελλάδα, και το πειστήριο αυτό θέτει ενώπιον εγκληματικών ευθυνών τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με δημοσίευμα του ο κ. Δημήτρης Καμμένος αναφέρεται στην χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη βιωσιμότητα (DSA) του ελληνικού χρέους όπου το Ταμείο «βλέπει» ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Κομισιόν για το χρέος, αποτελεί το πειστήριο του εγκλήματος εις βάρος της πατρίδας μας, αλλά και το βασικό «κατηγορητήριο» εναντίον των θεσμών για την καταστροφή που της επέβαλαν με δόλο, όπως αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα με την ταυτόχρονη αποκάλυψη των wikileaks.

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο που δημοσιεύει το Wikileaks, η σύγκρουση μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε (ήδη από το 2011), τελικά δεν ήταν μία απλή παραφιλολογία. Ο Βόλφαγνκ Σόιμπλε επέμενε σθεναρά εντός του υπουργικού συμβουλίου ότι έπρεπε να γίνει κούρεμα χρέους στην Ελλάδα, ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ προσπαθούσε να τον συγκρατήσει καθώς ήδη πίστευε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ακόμη και με ένα "κούρεμα". Σε αυτήν την συνάντηση είχαν πάρει μέρος και ο Μπαρόζο, ο οποίος υποστήριζε και εκείνος μία πιο ήπιας προσέγγισης, ο τότε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλωντ Τρισέ που ήταν σταθερά αντίθετος και η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που ήταν αναποφάσιστη σχετικά με το θέμα. Ο Σόιμπλε φέρεται να διαφωνούσε με την Μέρκελ και για την επιμονή του να σταλθούν τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να ελέγχουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ η Μέρκελ ήθελε και επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ).

Με βάση τα παραπάνω η Γερμανία πλέον δεν μπορεί παρά να υποστηρίξει - επιβάλει το κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς πλέον και το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση αυτή.

Και ερωτώνται οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος:
Γνώριζατε κύριοι η όχι την πραγματικότητα σχετικά με τη θέση για το χρέος μας από την κυρία Μέρκελ και τον κύρι Σόιμπλε, όπως την αποκαλύπτω σημερα;
Πως διαδηλώνατε υπέρ της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ αυτοί δήλωναν το αντίθετο;
Σας καλώ να πάρετε θέση δημόσια. Σήμερα. Να απαιτήσετε μαζί μας πλέον την αναδιάρθρωση χρέους σε βιώσιμα επίπεδα για τον ελληνικό λαό.

Tο αποκαλυπτικό wikileak

Η μετάφρασή του:

Συζητώντας την ελληνική οικονομική κρίση με την προσωπική της βοηθό στις 11 Οκτωβρίου (2011), η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ισχυρίστηκε ότι ήταν σε σύγχυση ως προς το ποιά επιλογή - ένα άλλο κούρεμα ή μεταφορά κεφαλαίων - θα ήταν καλύτερη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. (Ο όρος "κούρεμα" αναφέρεται στις απώλειες τις οποίες οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν επί της τρέχουσας καθαρής αξίας των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονταν στην κατοχή τους). Ο φόβος της Μέρκελ ήταν ότι η Αθήνα δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα προβλήματά της, ακόμη και με ένα επιπλέον κούρεμα, δεδομένου ότι δεν θα είναι σε θέση να χειριστεί το υπόλοιπο του χρέους της. Επιπλέον, αμφέβαλλε στο ότι η αποστολή οικονομικών εμπειρογνωμόνων προς την Ελλάδα θα ήταν μεγάλη βοήθεια στο να πετύχει να θέσει το εκεί χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό έλεγχο.

Εντός του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και μόνο συνέχισε να υποστηρίζει σθενάρα ένα άλλο κούρεμα, παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να τον χαλιναγωγήσει, ενώ η Γαλλία και η Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρουσιάστηκαν ότι είναι υπέρ μιας πιο ήπιας προσέγγισης. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλωντ Τρισέ ήταν σταθερά αντίθετος με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να εμφανίζεται ως αναποφάσιστη σχετικά με το θέμα. Τέλος, η Μέρκελ ήταν πεπεισμένη ότι πρέπει να ληφθεί δράση ώστε να θεσπιστεί φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ). Με τον τρόπο αυτό το επόμενο έτος, αξιολόγησε ότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη κάποιας ισορροπίας στην ανακούφιση των τραπεζών. Με βάση τα παραπάνω, οι Γερμανοί πίστευαν ότι η πίεση μπορεί να μεταφερθεί στην αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση για να συμβάλλουν στην καθιέρωση ενός ΦΧΣ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]