Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι θα γίνει μετά το «όχι»

Ο Τσίπρας θα πάρει το «όχι» και θα κλείσει πολύ σύντομα συμφωνία με τους δανειστές, κάπως λιγότερο κακή από το τελεσίγραφό τους

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Αν το «όχι» επικρατήσει στο μεθαυριανό δημοψήφισμα, τι πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα; Τίποτα δραματικό, είναι η απάντηση. Ο πρωθυπουργός, έχοντας πάρει το «όχι» που ζήτησε από τον ελληνικό λαό, θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί με τους Γερμανούς μια νέα συμφωνία. Μια συμφωνία που θα είναι σε κάποια σημεία κάπως λιγότερο κακή από την αποκρουστική τελευταία πρόταση των δανειστών. Τίποτα περισσότερο. Ανεκτή δεν πρόκειται να είναι για τον λαό μας η συμφωνία αυτή, αφού έτσι κι αλλιώς θα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη άθλια οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών. Ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής ως προς το ότι ερμηνεύει το «όχι» ως βήμα συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Στο διάγγελμά του της Τετάρτης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Το "όχι" δεν αποτελεί απλώς ένα σύνθημα. Είναι αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία που στοχεύουμε να υπογραφεί αμέσως μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής» δήλωσε ευθέως με ιδιαίτερη έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας. «Το "όχι" δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη» ξεκαθάρισε. «Εγώ προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία» του δημοψηφίσματος, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο πρωθυπουργός.

Το «όχι» δηλαδή ισοδυναμεί με συνέχιση οπωσδήποτε των διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία, ει δυνατόν αμέσως, κατά την επιδίωξη του Ελληνα πρωθυπουργού. «"Οχι" σημαίνει ισχυρή πίεση για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία που θα δίνει λύση στο χρέος. Δεν θα το εκτινάζει, δεν θα υπονομεύει στο διηνεκές την προσπάθειά μας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. "Οχι" σημαίνει πίεση ισχυρή για μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη που θα κατανέμει τα βάρη στους έχοντες και όχι στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για να πει και κάτι αριστερό. Ωραία, λοιπόν, πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Είναι όμως αυτό εφικτό; Υπάρχει προθυμία και από την άλλη πλευρά να συνεχιστούν οι συζητήσεις ή αυτό θα παραμείνει ανεκπλήρωτος πόθος του πρωθυπουργού; Βεβαίως και υπάρχει η διάθεση διαπραγματεύσεων από τη Δευτέρα, είναι η απάντηση. Εκφράστηκε μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ: «Η πόρτα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν και παραμένει ανοικτή» δήλωσε η καγκελάριος. Διευκρίνισε, φυσικά, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασής του για την Ελλάδα, ότι "πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα βοήθειας» - δηλαδή για νέο Μνημόνιο.

Ο Γάλλος σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο βεβαίως κανένας δεν ακούει από τους Ευρωπαίους ηγέτες, με δεδομένο ότι ο Ολάντ έχει καταβαραθρώσει με την πολιτική του το κύρος της Γαλλίας, δήλωσε ότι αυτός θέλει συμφωνία πριν από την Κυριακή. Πιο σκληρός ήταν στις διατυπώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωομάδας των υπουργών Οικονομικών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, της απόρριψης των προηγούμενων προτάσεων, της απόφασης για δημοψήφισμα και την προτροπή της κυβέρνησης προς τους πολίτες για "όχι", η βασική μας απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών» είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Μέχρι την Κυριακή δεν θα υπάρξουν συζητήσεις είτε στην Ευρωομάδα είτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Απλώς θα περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή και θα το λάβουμε υπόψη μας» πρόσθεσε. Η Γερμανία και η Γαλλία είναι έτοιμες δηλαδή να συνεχίσουν από τη Δευτέρα η πρώτη και αμέσως η δεύτερη τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση συμφωνίας.

Το δήλωσαν ήδη οι ανώτατοι ηγέτες τους, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ. Το δημοψήφισμα, όμως, αν σε αυτό νικήσει το «όχι» θα σηματοδοτήσει την αλλαγή συσχετισμών στο πολιτικό πεδίο. Ηδη διερράγησαν οι σχέσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν πλήρωσε την Τρίτη τη δόση του 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η χώρα μας πλέει πλησίστια προς τη διάρρηξη των δεσμών της και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, στις 20 Ιουλίου, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ, αν μέχρι τότε, σε 15 μέρες μετά την Κυριακή του δημοψηφίσματος, δεν έχει βρεθεί λύση. Δεν θα πληρώσει γιατί απλούστατα δεν έχει τα λεφτά αυτά. Οπως δεν έχει και τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να δώσει στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου. Το πρώτο «κανόνι» προς το ΔΝΤ έσκασε - και θα σκάσουν κι άλλα προς το ΔΝΤ. Δόση και «κανόνι»! Αν σκάσουν τα "κανόνια" και προς την ΕΚΤ, οι Γερμανοί θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν - κι από πίσω τους οι Γάλλοι! Μετά το δημοψήφισμα, αν νικήσει το «όχι», θα τρέχουν αυτοί...

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οτι γίνει και με το ναι αλλα απο άλλο μονοπάτι ....
    ΑΕΙ δρόμο ρε ολοι σας καταστρεψατε αληταραδες την ομορφότερη Πατριδα .
    Δελαστίκ ....όια η μορφη , τοιαδε και η ψυχη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]