Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολιτικές αναγκαιότητες...


Γράφει ο Κλεισθένης


Η κρίση που βιώνουμε είναι εκτός πολλών άλλων και αποτέλεσμα του στρεβλού πολιτικού μας συστήματος. Σε λίγο χρόνο θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα. 
Περιμένει κανείς ουσιαστικές αλλαγές;
 
 
 Το πολιτικό σύστημα είναι ανεξέλεγκτο, το σύνταγμα, ο θεμελιώδης κανόνας λειτουργίας του πολιτεύματος, είναι αναχρονιστικό, φτιαγμένο για να εξυπηρετεί το φαύλο πολιτικό σύστημα και παραβιάζεται σχεδόν καθημερινά. 
Δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που να αποτρέπουν την παραβίασή του.
 
 
Τα κόμματα έχουν χάσει την ιδεολογική τους ταυτότητα και δεν έχουν εσωτερική δημοκρατική λειτουργία.
 
 
Οι πολίτες μην έχοντας εμπιστοσύνη στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό και τις πολιτικές δομές, βρίσκονται σε σύγχυση με αποτέλεσμα να μην έχουν πολιτικά αντανακλαστικά.
 
 
 Αφού ζούμε σε αστικό καθεστώς με κοινοβουλευτικό αντιπροσωπευτικό σύστημα, ας το βελτιώσουμε τουλάχιστον.  Είναι προς όφελος όλων μας.
 
 
Επειδή η κατάσταση οδεύει απ' το κακό στο χειρότερο, έχουμε ανάγκη δομικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα.
 

1η  Συντακτική βουλή για ψήφιση ενός σύγχρονου, δημοκρατικού και σαφώς διατυπωμένου συντάγματος έτσι ώστε ούτε να παρερμηνεύεται ούτε να παραβιάζεται.
 
 
Οι θεσμοί που θα προβλέπονται απ' το νέο σύνταγμα πρέπει να έχουν την δυνατότητα ελέγχου των κυβερνόντων, των πολιτικών κομμάτων και να εγγυώνται την πιστή τήρηση του συντάγματος.
 

2η Τα κόμματα πρέπει να επανατοποθετηθούν στον πολιτικό χάρτη έτσι ώστε ο πολίτης να γνωρίζει τις βασικές ιδεολογικοπολιτικές απόψεις τους.
 
 
Υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. 
 
Η πολυδιάσπαση των ιδεολογικών τάσεων με αφορμή κάποιες μικροδιαφωνίες ή αρχηγισμούς δεν προσφέρει στον πλουραλισμό αλλά δημιουργεί ένα αδύναμο πολιτικό σύστημα προκαλώντας σύγχυση.
 

Το κλασσικό πολιτικό σύστημα διαθέτει τρεις κατά βάση πυλώνες, την δεξιά, το κέντρο και την αριστερά.
 
 
Η ύπαρξη διαφορετικότητας μέσα στα πλαίσια των τριών πυλώνων είναι χρήσιμη αλλά δεν μπορεί για μη ουσιώδεις λόγους να δημιουργούνται φράξιες μέσα στα κόμματα ή να αποχωρεί ένα κομμάτι τους για τον σχηματισμό ξεχωριστού κόμματος.
 
  Η ιδεολογική αντιπαράθεση μπορεί κάλλιστα να γίνεται μέσα στα κόμματα, η πλειοψηφία ενεργεί και η μειοψηφία ελέγχει και αντιπροτείνει, ίσως σε άλλο πολιτικό χρόνο η μειοψηφία γίνει πλειοψηφία.
 
  Μπορεί να φαίνεται δημοκρατικώτερο και ότι προσφέρει στην πολυφωνία αλλά η δημιουργία κομμάτων με βάση κάποια επιμέρους πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα προβλήματα δεν προσφέρει, απλά πολυδιασπά το εκλογικό σώμα σε μικρά-μικρά κομμάτια χωρίς καμένα ουσιαστικό όφελος.
 
  Ένα κόμμα για να έχει λόγο ύπαρξης πρέπει να απαντά στο σύνολο των προβλημάτων και όχι μόνο σε επιμέρους.
 

3η Πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν ότι, οι αλλαγές που γίνονται ερρήμην τους, δεν είναι για δικό τους καλό, εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. 
Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, τόσο στην κατάρτιση και ψήφιση του νέου συντάγματος, όσο και στον έλεγχο και εκδημοκρατισμό των κομμάτων είναι απαραίτητη.
 

Μπορεί η πολιτεία μας να λειτουργεί με αντιπροσωπευτικό σύστημα αλλά έχουμε όλοι υποχρέωση και συμφέρον να ελέγχουμε κάθε 'μέρα τόσο τους κυβερνόντες όσο και τα κόμματα.
 

Με όσα προανέφερα μπορεί να μην βγούμε, εξαιτίας τους, απ' την κρίση αλλά σίγουρα δεν θα ξαναβρεθούμε σε τόσο άσχημες καταστάσεις σαν την σημερινή.
 
Όσο ζούμε ελπίζουμε.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]