Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ωμή πρόκληση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, μέσα στην Κομοτηνή

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και η κυβέρνηση της χώρας, με τους συγκυβερνώντες Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, επέτρεψαν την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελληνική Θράκη, γνωρίζοντας πως θα εξελιχθεί σε μία "φιέστα τουρκισμού" εντός του Ελληνικού εδάφους. Τα μαζικά μέσα εξαθλίωσης δεν ασχολήθηκαν με την επίσκεψη του τούρκου αξιωματούχου στην Ελληνική Θράκη και αποσιώπησαν (πλήρως) τα όσα διεμήνυσε ο εκλεκτός των Νταβούτογλου και Ερντογάν προς τους "ομογενείς" και τα "αδέρφια" του, τα οποία ήταν ευθείες παρεμβάσεις στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Μέχρι και σήμερα (15/12/2014) δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση και κανένα διάβημα από την ελληνική κυβέρνηση προς την Άγκυρα. Προφανώς, για τους κυβερνώντες την χώρα, τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου δεν αποτελούν αντικείμενο ενασχόλησής τους, αφού πρώτιστο μέλημά τους είναι η συνέχιση της παραμονής τους στους θώκους εξουσίας. Παντί τρόπω και πάση θυσία...

Ο λόγος του Τσαβούσογλου στην "Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής"

Αξιότιμα αδέρφια μου, ομογενείς μου!

Η επιθυμία μας από την γείτονα και φίλη Ελλάδα, είναι η συζήτηση και ρύθμιση των υπαρχόντων μεταξύ των δύο χωρών θεμάτων. Μέσω διαλόγου, με αμοιβαία κατανόηση και λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων των δύο χωρών. Αλλά η μεγαλύτερη μας επιθυμία από την Ελλάδα, είναι να αποδώσει τα δικαιώματα των ομογενών μας της τουρκομουσουλμανικής μειονότητας που διαβούν στην Ελλάδα και ειδικότερα στην δυτική Θράκη. Αυτό καταρχήν είναι ένα αίτημα ανθρωπισμού. Αποτελεί καταρχήν μια εκπλήρωση νόμου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό είναι κάτι που το παρακολουθούμε και πάντα θα παρακολουθούμε. Κάτι που θα συνεχίσουμε να το θέτουμε κάθε φορά στο ανώτατο επίπεδο. Aυτό είναι κάτι που το έθεσε και σε ανώτατο επίπεδο ο αξιότιμος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου τα χαιρετίσματα θα ήθελα να σας μεταφέρω. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας μας ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας, που μετά από πολλά χρόνια επισκέφτηκε την περιοχή σας.

Εμείς την περασμένη εβδομάδα μετά από την συνεδρίαση στην Αθήνα, επιστρέψαμε στην Τουρκία και τον κύριο πρωθυπουργό μας τον περίμεναν συναντήσεις και συνεδριάσεις. Αλλά τον επόμενο χρόνο ο κύριος πρωθυπουργός μας θα σας επισκεφτεί. Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του.

Εσείς είστε γέφυρες ειρήνης και φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή την λογική έχουμε εμείς. Κατά τον ίδιο τρόπο και οι ορθόδοξοι Ρωμιοί που ζούνε στην Τουρκία αποτελούνε γέφυρες ειρήνης και φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Εμείς σήμερα σχεδόν έχουμε κάνει επιστράτευση για την απόδοση των δικαιωμάτων των διάφορων θρησκευτικών μειονοτήτων και όχι μόνο για την ορθόδοξη ρωμαίικη εκκλησία. Αποδίδουμε πίσω τις βακουφικές περιουσίες. Αποδίδουμε δικαιώματα. Παράσχουμε κάθε είδους βοήθεια. Αλλά δυστυχώς ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία υπάρχει μια αντίστροφη πορεία, το χάσμα δηλαδή διευρύνεται. Όταν εμείς τα κάνουμε αυτά, φυσικά δεν λέμε να υπάρξει αμοιβαιότητα. Διότι εκείνοι είναι πολίτες μας. Αλλά η Ελλάδα με τους νόμους που ψηφίζει και τα μέτρα, πράττει ακριβώς τα αντίθετα. Αυτό είναι αδικία. Ενδεχομένως σε διάφορες πολιτικές να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό το σεβόμαστε. Αλλά δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ). Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο ΕΔΑΔ και είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τις αποφάσεις τους. Και βλέπουμε πως εδώ και αρκετά χρόνια, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Αυτό δεν είναι μια στάση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Το θέμα αυτό το παρακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε. Πρέπει να το παρακολουθούμε και σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΔΑΔ, αλλά και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όταν ένας κόσμος λέει πως ¨εγώ είμαι Τούρκος¨, δεν μπορεί να του λέτε ¨όχι δεν είσαι Τούρκος¨. Παλιότερα και στην Τουρκία υπήρχαν τέτοια προβλήματα. Αλλά στην νέα Τουρκία, ¨εγώ είμαι Τούρκος¨ λένε αυτοί που αισθάνονται έτσι. Όποιος αισθάνεται Κούρδος μπορεί να πει ¨Εγώ είμαι Κούρδος¨. Μπορεί να μιλά την γλώσσα του, υπάρχουν τηλεοράσεις και υπάρχουν εφημερίδες. Μπορεί κάποιος να δηλώσει πως είναι Άραβας. Μπορεί να δηλώσει πως είμαι Τσερκέζος.

Από την μια τώρα υπάρχει η Τουρκία που δεν είναι στην Ε.Ε. και κάνει αυτά τα ανοίγματα και από την άλλη η γείτονα και φίλη Ελλάδα που όντας μέλος της Ε.Ε. δεν τα σέβεται αυτά. Εμείς ως φίλοι πρέπει να τα λέμε αυτά ανοιχτά, να τα συζητάμε και να τα λύνουμε. Εάν υπάρχουν θέματα στο Αιγαίο να τα συζητήσουμε ειλικρινά. Να συζητήσουμε ανοιχτά το Κυπριακό. Το από πού προέρχεται το πρόβλημα, τι πρέπει να κάνουμε και τι ζητάμε για την επίλυση. Πως θα το λύσουμε; Μετέχουμε στην λύση ή όχι; Θα ζήσουμε μαζί ή όχι; Αυτά είναι κάτι που τα συζητάμε ειλικρινά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αλλά θέλουμε να ξέρετε το εξής. Εμείς ως Τουρκία πάντα βρισκόμαστε δίπλα σας και σας υποστηρίζουμε. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα σας και θα συνεργαστούμε μαζί σας γι αυτό σε κάθε πλατφόρμα. Αυτό είναι το πιο φυσικό δικό μας και δικό σας δικαίωμα. Αλλά βέβαια αγαπητά μου αδέρφια, διεκδικώντας τα δίκαια μας και εσείς να έχετε όμως ενότητα και ομοψυχία. Μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες. Oι δυσκολίες αυτές ξεπερνιούνται. Πάντοτε πρέπει να έχουμε ενότητα κι ομοψυχία απέναντι στις δυσκολίες. Πρέπει να αγωνιστούμε μέχρι το τέλος. Διότι είναι ανάγκη η διεκδίκηση και απόκτηση των δικαιωμάτων. Πως; Πρέπει να αναζητήσουμε τα δικαιώματα μας στο επίπεδο του δικαίου και στα πλαίσια των νόμων και των διεθνών στάνταρ.

Σήμερα επισκεφθήκαμε τον τάφο του αείμνηστου Σαδίκ Αχμέτ και προσευχηθήκαμε. Αυτός πέρασε πολλές δυσκολίες και τον έριξαν και στη φυλακή. Πηγαίνοντας στην φυλακή είχε δηλώσει : ¨Ξέρω γιατί οδηγούμαι στην φυλακή. Διότι είμαι Τούρκος. Εάν αυτό είναι έγκλημα, το ξαναλέω είμαι Τούρκος¨. Και ποτέ δεν μετάνιωσε για τον αγώνα του.

Φυσικά και πρέπει να είστε καλοί πολίτες και ενσωματωμένοι στην χώρα. Αλλά κανένας δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα να σας ζητά να υποχωρήσετε στα θέματα της θρησκείας και της γλώσσας σας, κανείς δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Κανείς δεν μπορεί να επιδιώκει να σας αφαιρέσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Και σε αυτό δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση. Εμείς όπως ανέφερα, όλα αυτά τα συζητάμε ανοιχτά με την φίλη και γείτονα Ελλάδα και τους αξιωματούχους. Όπως συζητάμε για αυτούς που είναι στην Τουρκία, έτσι μιλάμε ανοιχτά και για τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης.

Επιθυμώ να ξέρετε το εξής. Ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, ως ένας αδελφός σας, ένα από τα καθήκοντα μας μαζί με τους συναδέλφους μου, από τον υπουργό και τον υφυπουργό μέχρι τον κατώτερο διοικητικό υπάλληλο και από τον υπάλληλο του προξενείου μέχρι τον πρέσβη μας στην Ελλάδα και τους άλλους προξένους, είναι να είμαστε υπό τις εντολές σας και θα συνεχίσουμε πάντα να βρισκόμαστε δίπλα σας.

Με αυτά τα αισθήματα, σας ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον και την αγάπη που μας δείξατε. Εάν μου επιτρέπετε θα μεταφέρω τα χαιρετίσματα σας σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Αττάλεια. Αντίο, ο Αλλάχ μαζί σας.

Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί 13/12/2014
Πηγή "Τουρκικά Νέα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]