Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φορολογική καταιγίδα μέχρι το τέλος της χρονιάς

Δεκαπέντε «εφιαλτικές» ημέρες περιμένουν τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία θα πρέπει μέχρι το τέλος της χρονιάς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν μια σειρά από φόρους και άλλες υποχρεώσεις. 

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει 1,138 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας και άλλα 1,310 εκατ. ευρώ από τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών έως το τέλος του 2014. Δηλαδή σχεδόν 2,5 δις ευρώ στις τελευταίες ημέρες του 2014.

Στο... ημερολόγιο της εφορίας έως το τέλος του χρόνου είναι η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι έχουν εκκρεμότητες με τις προηγούμενες, μπορούν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

Ως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, διαφορετικά ακολουθεί πρόστιμο ισόποσο των τελών. Οι τράπεζες προσφέρουν διευκολύνσεις με άτοκες δόσεις, 3 έως 8, για την εξόφλησή τους, ανάλογα με το κάθε «πακέτο».

Ακόμη περίπου 1.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει ως το τέλος του τρέχοντος έτους να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών οικονομικού έτους 2014 (συναλλαγές-τιμολόγια 2013). Όσοι ξεχάσουν και δεν υποβάλουν ενώ οφείλουν θα επιβαρυνθούν με πολύ υψηλό πρόστιμο 1.200 ευρώ.

Επιπλέον, ως τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να εξοφλήσουν τη 2η δόση οι περίπου 30.000 που οφειλέτες του Δημοσίου που εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση χρεών. Το χρόνο που απομένει ως τα τέλη του χρόνου έχουν στη διάθεσή τους όσοι θέλουν να καταθέσουν πινακίδες ώστε να αποφύγουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015 και το τεκμήριο διαβίωσης στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν το 2016.

Τέλος, έως τις 19 Δεκεμβρίου έχουν προθεσμία όσοι πρέπει να κάνουν τροποποιημένες δηλώσεις Ε9 για να πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ και ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να κάνουν διακοπή εργασιών οι επαγγελματίες που θέλουν να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ του 2015.

Σύμφωνα με το Mega, στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός, έτσι ώστε η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου να μην φέρει χαλάρωση ούτε στις πληρωμές αλλά ούτε και στις ελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες ούτως ή άλλως καλούνται να πετύχουν πολύ φιλόδοξους στόχους ως το τέλος του έτους κι ενώ η φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων έχει χτυπήσει "κόκκινο".
Μέσα σε αυτόν το μήνα θα πρέπει να εισπραχθούν 8,4 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 5,5 δισ ευρώ είναι φορολογικά έσοδα. Ωστόσο ήδη παρατηρούνται... αρρυθμίες, όπως αποτυπώνεται στην "τρύπα" των 650 εκατ. ευρώ, με πιο ανησυχητικό σημάδι την επιβράδυνση των πληρωμών του ΕΝΦΙΑ το Νοέμβριο, ενώ συνεχίζουν να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης βενζίνης και πετρελαίου, θα τονώσει και τα έσοδα από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καυσίμων. Το υπουργείο Οικονομικών είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τις εφορίες και για να υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της νέας ρύθμισης οφειλών, αφού πέρα από τις ανάσες στον προϋπολογισμό, η μαζική ανταπόκριση των φορολογούμενων εκτιμάται ότι μπορεί να αμβλύνει τις πιέσεις της τρόικας για πρόβλεψη κριτηρίων υπαγωγής.

Ως τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 75.000 αιτήσεις, για ρύθμιση οφειλών 850 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από την πρώτη δόση που έχουν καταβάλει αυτοί οι οφειλέτες ανέρχονται στα 35 εκατ. ευρώ.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]