Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «Μπαρμπαρός» στα ανοικτά της Λάρνακας ενώ εμφανίζονται και F-16

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Η Άγκυρα κινητοποιείται διπλωματικά ασκώντας πιέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο για «επανέναρξη των συνομιλιών» το συντομότερο ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει τις προκλήσεις από αέρος και θαλάσσης. Αυτή η τακτική στοχεύει να στριμώξει Αθήνα και Λευκωσία ενώ φαίνεται να έχουν στήριξη και από τρίτους. 

Πρώτο, σε διπλωματικό επίπεδο τόσο ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου, που προωθεί τη γνωστή φόρμουλα συνδιαχείρισης των κυπριακών υδρογονανθράκων όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ανέλαβε την «προσέγγιση με την Αθήνα», φαίνεται να κερδίζουν φίλους στο διεθνές πεδίο για τις πρωτοβουλίες τους.
Ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην τουρκική Μιλιέτ, πέραν από τα επικοινωνιακά τερτίπια έχει επαναφέρει πιεστικά και το θέμα του χρονοδιαγράμματος. Ζητά την επανέναρξη των συνομιλιών και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Μετά από αυτό, όπως εξήγησε, «εμείς, στο τέλος θα συναντηθούμε όλοι μαζί και θα λύσουμε αυτή την υπόθεση με τα Ηνωμένα Έθνη». Με αυτό το τελευταίο παραπέμπει σε μια συνάντηση, τετραμερή ή πενταμερή για να «κλειδώσει» η συμφωνία. Είναι προφανές και από τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, πως μεθοδευμένα επανέρχεται «ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων» ενός μύθου, που κατά καιρούς θυμάται η Τουρκία.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «υπάρχει και η στήριξη και το ενδιαφέρον μερικών χωρών όπως είναι οι ΗΠΑ. Εμείς δεν ενοχλούμαστε από αυτό. Είναι σημαντική η στήριξη όλων όσοι προσεγγίζουν αυτή την υπόθεση εποικοδομητικά. Και η ΕΕ κάνει το συμβουλευτικό της καθήκον. Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι απευθείας πλευρά στις διαπραγματεύσεις επειδή η ε/κ πλευρά είναι μέλος της και η ‘’ΤΔΒΚ’’ δεν είναι. Εδώ υπάρχει μια ανισότητα. Γι αυτό τον λόγο εκείνοι ας προσφέρουν τις συμβουλές τους πάντοτε, να βοηθούν και να ενθαρρύνουν».

Δεύτερο, στο πεδίο της προβολής της στρατιωτικής ισχύος, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παραμένει στην περιοχή( χθες ανοικτά της Λάρνακας), παρόλο που έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες. Είναι προφανές πως θα παραμείνει μέχρι τη λήξη της Navtex, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος Δεκεμβρίου.
Τι θα πράξει στη συνέχεια η Άγκυρα με το πλοίο είναι μια εξέλιξη που θα φανεί από τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν υπήρξαν προ ημερών και παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά F-16. Μια κίνηση που συνδέεται με την τακτική διατήρησης της έντασης από πλευράς της Άγκυρας.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο ΜΕΒΛΟΥΤ Τσαβούσογλου ανέφερε πως «είναι φανερό ότι και οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στα αποθέματα στην περιοχή της Κύπρου, αυτό άλλωστε δεν το αρνείται ούτε η ε/κ πλευρά». Αλλά δεν υπάρχει ένα σχήμα που να θέσει υπό εγγύηση τα δικαιώματά τους, είπε. «Προτείναμε μια ειδική επιτροπή, ακόμη και μια ιδιωτική εταιρεία. Να ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία και να κάνει εκείνη τις εργασίες. Ακόμη και να εγγυηθεί τα δικαιώματα μια διεθνής οργάνωση»,ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«ΜΑΣΙΑΛΑ, ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ»
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Υπουργός, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πριν πάει στην Θεσσαλονίκη είπε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν «αύριο θα συναντηθώ με τον Βενιζέλο». «Μάσιαλα, κάνετε την μια συνάντηση μετά την άλλη, βλέπεστε πολύ συχνά», του είπε, ο Τούρκος Πρόεδρος. «Συναντηθήκαμε στην Άγκυρα, στη Νέα Υόρκη, στις διεθνείς συναντήσεις και οι επαφές είναι εποικοδομητικές». «Βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει γίνει περισσότερο ενεργή. Ειδικότερα, στο Κυπριακό συμπεριφερόταν διστακτικά, ίσως και λίγο λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων. Είναι ευαίσθητο θέμα. Παρέμενε σιωπηλή. Όμως μετά τις τελευταίες περιπτώσεις γεωτρήσεων η Ελλάδα άρχισε να γίνεται με μιας ενεργή», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ…» ΤΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Για το τηλεφώνημά του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χάρηκε πολύ που τον πήρε. Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε χαιρετίσματα στον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. “Αστειευτήκαμε και λίγο. Εμείς είμαστε και προσωπικοί φίλοι. Όταν απάντησε το τηλέφωνο είπε: "αγαπητέ μου φίλε. Εσύ θα γίνεις καλά μετά την εγχείριση, ανανεώθηκες. Οι επιδόσεις σου θα αυξηθούν και θα είσαι άδικα ασυναγώνιστος στις διαπραγματεύσεις", του είπα. Γέλασε πολύ, αστειευτήκαμε έτσι. Αυτή την ανθρώπινη πλευρά δεν πρέπει να την αφήσουμε. Και στην Ελλάδα βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανασφάλεια”, είπε.

Πηγή "Φιλελεύθερος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]