Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σόρος: Το ευρώ επιβίωσε – Η ΕΕ πεθαίνει

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζ. Σόρος κάνει λόγο για Πύρρειο Νίκη της Γερμανίας στη μάχη κατά της ευρωκρίσης. Η Ε.Ε. έχει αλλάξει πολύ από τον αρχικό της σκοπό. Δεν είναι πλέον μία εθελοντική ένωση κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών, καταγγέλλει.
«Τώρα που η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει, η Γερμανία αναδεικνύεται νικητής. Πρόκειται, όμως, για Πύρρειο Νίκη, που θα ήταν καλύτερα να έχει αποφευχθεί» 
δήλωσε κατηγορηματικά ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος μιλώντας στο Κίελο.

Ο επενδυτής, γνωστός και ως «δολοφόνος της στερλίνας» για το περιβόητο σορτάρισμα που έκανε το 1992 εναντίον του βρετανικού νομίσματος, εδώ και καιρό επικρίνει τους χειρισμούς της καγκελαρίου Μέρκελ για την κρίση της ευρωζώνης.
«Η κρίση της ευρωζώνης έχει τώρα τελειώσει. Αυτό έγινε επίσημα με τις εκλογές στη Γερμανία, όπου οι κανόνες διακυβέρνησης του ευρώ δεν συζητήθηκαν καν. Το σύστημα που προέκυψε από την κρίση, όμως, δεν είναι διόλου ικανοποιητικό. Οι επικρατέστεροι οικονομολόγοι θα το χαρακτήριζαν εξισορρόπηση σε χαμηλότερα επίπεδα. Εγώ θεωρώ ότι απέχουμε πολύ από μία εξισορροπημένη κατάσταση. Η κρίση του ευρώ έχει ήδη μεταμορφώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάτι ριζικά διαφορετικό από τον αρχικό της στόχο. Η Ε.Ε. επρόκειτο να είναι μία εθελοντική ένωση κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών που παραδίδουν μέρος της κυριαρχίας τους για το κοινό καλό. Αυτό, όμως, μετατράπηκε σε μία σχέση μεταξύ πιστωτών και οφειλετών που εκ φύσεως είναι υποχρεωτική και άνιση. Όταν μία χώρα οφειλέτις αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι πιστώτριες έχουν το πάνω χέρι. Οι κανόνες που υιοθετήθηκαν απλώς διαιωνίζουν αυτήν την κατάσταση. Αυτό, όμως, είναι πολιτικά μη αποδεκτό και έχει τη δύναμη να καταστρέψει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο οι πιστωτές είναι σε θέση να αποτρέψουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να το κάνουν» 
δήλωσε ο κ. Σόρος.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στον ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας που είναι απρόθυμη χώρα να αναλάβει. Συνέκρινε τη σημερινή Γερμανία με τις ΗΠΑ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ουάσιγκτον με το Σχέδιο Μάρσαλ ουσιαστικά ανέλαβε ηγετικό ρόλο στον ελεύθερο δημοκρατικό κόσμο. Το σημερινό Βερολίνο, όμως, δεν ακολουθεί αυτό το παράδειγμα.
«Μόνο η Γερμανία μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία γιατί είναι η χώρα με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση και βρίσκεται στο τιμόνι. Δεν είναι εύκολο να παραδεχθείς και να διορθώσεις τα λάθη σου. Εάν η Γερμανία το κάνει, τότε θα κερδίσει τη διαρκή ευγνωμοσύνη της υπόλοιπης Ευρώπης. Εάν όχι, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Η Γερμανία έχει προκαλέσει έναν εφιάλτη που τα θύματα της ισχύουσας πολιτικής ζουν και στο ξύπνιο τους» 
σημείωσε ο κ. Σόρος.

Πηγή Euro2day

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ασε ρε μουμια τα μουμιστικα .
    Απλα τελειωσε η δουλεια που την στησατε την πορνη ΕΕ και τωρα πατε σε αλλα κολπα .
    Αλλα ειμαστε και εμεις εδω . Και εμεις θα σας χαλασουμε την σουπα .
    Το λαθος σας ηταν οτι βαλατε σουργελα να μας λενε οτι δεν ειμαστε Εθνος . Οτι ειμαστε μαζεματα και φασιστες .
    Εμεις ομως εχουμε στο κεντρο της φιλοσοφιας μας τον Ανθρωπο . Ναι αυτα τα γκο'ι'μς....
    Εμεις ειμαστε που γεννησαμε την Δημοκρατια . Οχι την αγγλοσαξωνικη μπουρδοκρατια σας .
    Εμεις σας σταματουσαμε ΑΙΩΝΕΣ τωρα . Εμεις θα σας σταματησουμε και παλι . Εστω και ΕΝΑΣ να μεινει .
    Διοτι εχουμε Χριστο .Εχουμε το ΦΩΣ .
    Εσεις εχετε χαρτια και νομιζεται οτι τα χαρτια σας θα σας σωσουν .
    Τα δε δουλικα σας , LET YOU DOWN !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]