Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία δεν εκδίδει το “βαθύ λαρύγγι” της CIA

Η Ρωσία επουδενί θα εκδώσει στις ΗΠΑ τον πράκτορα της CIA, Σνόουντεν, αλλά ταυτόχρονα δεν θα τον αφήσει να μείνει στο έδαφός της.
Η Μόσχα δεν θα εκδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ, επειδή εκεί αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της θανατικής ποινής. Παράλληλα όμως, ο Αμερικανός πράκτορας δεν θα παραμείνει στη Ρωσία. Ο ίδιος ανακάλεσε το αίτημά του, πληροφορούμενος τον όρο που έθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, να σταματήσει να βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα.

«1. Ο Σνόουντεν βρίσκεται στη ζώνη διέλευσης του αεροδρομίου Σερεμέτεβο και δεν έχει διέλθει τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 2. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας μας δεν έχουν συνεργαστεί ποτέ με τον Σνόουντεν, καθώς αυτός δεν είναι πράκτοράς τους, ενώ ούτε και τώρα συνεργάζονται μαζί του. 3. Ο ίδιος ο Σνόουντεν έχοντας ειλικρινή κίνητρα, θεωρεί τον εαυτό του υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγωνιστή για τα δημοκρατικά ιδεώδη και τις ανθρώπινες ελευθερίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ. 4. Οπως δήλωσε ο ίδιος «όποιος και αν είναι, η έκδοση και παράδοση του Σνόουντεν σε μια χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή, όπως στην προκειμένη περίπτωση οι ΗΠΑ, είναι αδύνατη. Πέραν τούτου, η Ρωσία δεν έχει εκδώσει ποτέ κανέναν, δεν εκδίδει, και δεν πρόκειται να εκδώσει. Οι περιπτώσεις που έχουν συμβεί, συνδέονταν με ανταλλαγές και όχι με έκδοση».

Το πιθανότερο είναι ο Σνόουντεν να βρει τελικά καταφύγιο στο έδαφος μιας τρίτης χώρας. Πρόσφατα, η ιστοσελίδα Wikileaks δημοσίευσε μια λίστα με 21 χώρες, από τις οποίες ο Αμερικανός ζήτησε άσυλο. Μερικά από τα κράτη ανακοίνωσαν ήδη ότι θα απορρίψουν το αίτημά του, και άλλα ότι θα το εξετάσουν. Η πιο κοινή αιτία απόρριψης που έχει ακουστεί όσον αφορά τον Σνόουντεν, είναι ότι τη δεδομένη στιγμή αυτός δεν βρίσκεται στο έδαφος των εν λόγω χωρών. Επομένως, η παραμονή του φυγά στο αεροδρόμιο της Μόσχας Σερεμέτεβο είναι πιθανό να παραταθεί. Υπάρχει και η πιθανότητα, προκειμένου να λυθεί το υφιστάμενο νομικό πρόβλημα, να λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα και να μπορέσει να εισέλθει στο έδαφος της Ρωσίας, δηλαδή να περάσει τον συνοριακό έλεγχο. Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανιστεί στην πρεσβεία οποιασδήποτε χώρας και να ζητήσει συγκεκριμένα «πολιτικό άσυλο».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant, ο διευθυντής του ανεξάρτητου ιδρύματος Κάρνεγκι της Μόσχας, Ντμίτρι Τρένιν, ανέφερε ότι «η εξέλιξη αυτής της ιστορίας απέδειξε ότι η μοναδική χώρα στο κόσμο που είναι ικανή να έρθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ όσον αφορά τη μελλοντική τύχη του αμερικανού φυγά, είναι η Ρωσία».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]