Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αίγυπτος - Από την άνοιξη στον χειμώνα

Στο "κόκκινο" είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, απορρίπτει το τελεσίγραφο του στρατού για την παραίτησή του. Παραιτήθηκε όμως ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, την ώρα που ο στρατός έχει προειδοποιήσει με επέμβαση, εάν η κυβέρνηση και οι αντίπαλοί της δεν καταφέρουν να λάβουν υπόψη την επιθυμία του λαού. Αυτή την ώρα χιλιάδες διαδηλωτές είναι στους δρόμους σε όλη την Αίγυπτο, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Μόρσι. Οι αντίπαλοι του προέδρου, τον κατηγορούν ότι τοποθετεί τα συμφέροντα της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" πάνω από αυτά της χώρας. Θυμίζουμε πως ο Μόρσι έγινε ο πρώτος ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου στις 30 Ιουνίου 2012, κερδίζοντας τις εκλογές μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου του 2011.

Στο Κάιρο εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές θέλουν επέμβαση του στρατού για να μπει τέλος στην διακυβέρνηση Μόρσι. Ο επικεφαλής της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" Μοχάμεν αλ-Μπιταζί, σε αντιπαρισπασμό καλεί τους υποστηρικτές του Μόρσι να ξεχυθούν στους δρόμους και να γεμίσουν τις πλατείες, σε ένδειξη στήριξης του προέδρου.

Βρίσκεται λοιπόν η Αίγυπτος πολύ κοντά σε εμφύλιο;
Υπάρχουν αναφορές για ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στο Σουέζ και αλλού, τη νύχτα της Δευτέρας.

Θυμίζουμε πως ο Μόρσι υποσχέθηκε στον λαό δημοκρατία, ως πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στη χώρα του. Και δεσμεύτηκε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων. Εξήγγειλε και πλάνο αναγέννησης της χώρας, το οποίο κατάρτισε η "Μουσουλμανική Αδελφότητα". Μόλις λίγους μήνες μετά την εκλογή του όμως, απένειμε στον εαυτό του απεριόριστες εξουσίες, ακόμη και το δικαίωμα να νομοθετεί χωρίς να λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι επέτρεψε στους ισλαμιστές να μονοπωλήσουν την πολιτική σκηνή και ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του για κοινωνική δικαιοσύνη.

Και τώρα, είναι αντιμέτωπος με την οργή εκατομμυρίων Αιγυπτίων...

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]