Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βλέπουν δάκτυλο του ΝΑΤΟ σε Τουρκία και Κύπρο

Του Κώστα Βενιζέλου 
 
Η ψυχρότητα που δημιουργήθηκε μεταξύ Άγκυρας και της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για τους πρόσφατους διορισμούς, προκάλεσε διάφορους συνειρμούς παραπέμποντας ακόμη και στο Κυπριακό. Οι αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα του ΝΑΤΟ και η απομάκρυνση Τούρκου πρέσβη ήταν η αφορμή. Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών αναγκάσθηκε αργά χθες να εκδώσει δήλωση, με την οποία επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο δίνοντας τη δική του εκδοχή (η δήλωση δίπλα).

Η δήλωση έγινε και με αφορμή δημοσιεύματα στην Τουρκία, πως Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ αύξησαν την πίεση προς την ε/κ πλευρά ώστε πρώτα να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και να αφήσουν για πιο μετά την ενασχόληση με το φυσικό αέριο. Ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών, Λεβέντ Γκιουμρουκτσιού, έσπευσε να αναφέρει πως δεν υπάρχει σχέση της Συμμαχίας με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα δημοσιεύματα φέρουν τη Λευκωσία να είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις κινήσεις αυτές.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο, αλλά και των εξελίξεων στο πεδίο του φυσικού αερίου, στο παρασκήνιο υπάρχει έντονη κινητικότητα. Οι Αγγλοαμερικανοί με προσεκτικές κινήσεις επιχειρούν να δημιουργήσουν κινητικότητα και να προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε μέχρι τους πρώτους μήνες του 2014 το τοπίο να ξεκαθαρίσει. Είτε με λύση του Κυπριακού είτε χωρίς συμφωνία. Είναι δε σαφές πως εκείνο που ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση είναι η δημιουργία σταθερότητας ώστε να επικεντρωθούν στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Συνεπώς τους ενδιαφέρει να «καθαρίσει» το τοπίο στο Κυπριακό.

Πάντως, αρκούντως καθησυχαστικοί είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό ενόψει των συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Καθησυχαστικοί είναι και για το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Σ.Α. για την ανανέωση της θητείας της Δύναμης για έξι ακόμη μήνες. Είναι προφανές πως δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν προβλήματα και να προκαλέσουν αντιδράσεις λόγω κάποιων διατυπώσεων και να χαλάσει το πάρτι που ετοιμάζουν.

Οι Βρετανοί που έχουν την ευθύνη να συντάσσουν το προσχέδιο του ψηφίσματος, διαβεβαιώνουν πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Τούτο προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού πρέσβη στη Λευκωσία.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών, Λεβέντ Γκιουμρουκτσιού, αναγκάσθηκε χθες να εκδώσει ανακοίνωση για τις σχέσεις της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ.Η δήλωση αναφέρει πως «παρατηρείται ότι τις τελευταίες μέρες δημοσιεύονται στον Τύπο μας λανθασμένες ειδήσεις βασιζόμενες σε ελλιπείς πληροφορίες, σχετικά με τον διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όσον αφορά στα καθήκοντα που ανατέθηκαν σε Πρέσβη της χώρας μας που είναι από τους βοηθούς γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στις εν λόγω ειδήσεις αναφέρεται ο ισχυρισμός ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ A. Rasmussen απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον βοηθό του, πρέσβη Χουσεΐν Ντιριέζ. Η πληροφορία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο Πρέσβης Ντιριέζ επελέγη από τον Γενικό Γραμματέα στα συγκεκριμένα καθήκοντα το 2010 για μια τριετή περίοδο, και η διάρκεια της θητείας του συμπληρώνεται στις 3 Οκτωβρίου του 2013.

Ο πρέσβης Χουσεΐν Ντιριέζ με τη λήξη των καθηκόντων του στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, προβλέπεται να διοριστεί και πάλι ως πρέσβης στο εξωτερικό. Πέραν αυτού, για τη θέση που θα εκκενωθεί από τον πρέσβη Ντιριέζ υποδείχτηκαν υποψήφιοι και από ορισμένους άλλους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας και στους διορισμούς που έγιναν στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ επιδεικνύεται ισορροπημένη και δίκαιη εκπροσώπηση των συμμαχικών χωρών.

Στη Γραμματεία, ασκούν καθήκοντα ακόμα τριάντα οκτώ Τούρκοι πολίτες σε διάφορα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, αντίθετα με τους ισχυρισμούς στις διάφορες ειδήσεις, το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου»», εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]