Οδύσσεια για 5.000 καθηγητές
Σε αχαρτογράφητα νερά θα κληθούν να «κολυμπήσουν» χιλιάδες καθηγητές από την επόμενη διδακτική χρονιά, οι οποίοι θα μετακινηθούν υποχρεωτικά σε δημοτικά σχολεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό. Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο τελικός αριθμός των καθηγητών που θα «γίνουν» δάσκαλοι, λαμβάνοντας μετάταξη από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν τους 5.000.
Με τις υποχρεωτικές μετακινήσεις θα στελεχωθούν, κυρίως, ολοήμερα δημοτικά σχολεία, δεδομένου ότι στο επόμενο έτος θα αυξηθούν από 960 σε 1.281, δηλαδή θα λειτουργήσουν επιπλέον 321. Σημειώνεται ότι οι μετατάξεις αφορούν ειδικότητες που μπορούν να αποσπαστούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή γυμναστές και καθηγητές ξένων γλωσσών, καλλιτεχνικών και πληροφορικής. Σε αυτές, άλλωστε, καταγράφεται και το υψηλότερο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Τονίζουν, ακόμα, ότι όσοι καθηγητές κληθούν να μετακινηθούν στα δημοτικά θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν τρεις σχολικές μονάδες στις οποίες επιθυμούν να ενταχθούν. Από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ότι στόχος είναι οι εκπαιδευτικοί να μετακινηθούν σε όμορο σχολείο ή σε όμορο δήμο και μόνον αν αυτό δεν καθίσταται δυνατό να μεταταγούν σε σχολείο εντός του νόμου. Αν ούτε αυτό μπορεί να συμβεί, τότε αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί κάποιος καθηγητής να μεταφερθεί εκτός του νομού όπου διδάσκει.
Οσον αφορά τις αποδοχές των εκπαιδευτικών που θα μεταταγούν, αυτές δεν θα επηρεαστούν λόγω της υπαγωγής τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγνωρίζονται τα χρόνια προϋπηρεσίας τους και θα τοποθετούνται στην αντίστοιχη κλίμακα λαμβάνοντας τον ίδιο μισθό με αυτόν που θα έπαιρναν και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. «Αγκάθια», ωστόσο, αποτελούν για τους καθηγητές η διαθεσιμότητα στην οποία θα τίθενται και το διδακτικό ωράριο που θα πρέπει να καλύψουν.
Ειδικότερα, όσοι καθηγητές μετατάσσονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα βρίσκονται, για διαδικαστικούς λόγους, σε διαθεσιμότητα για περίπου έναν μήνα, χωρίς να αποκλείεται το διάστημα αυτό να είναι μεγαλύτερο και θα αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους. Ενστάσεις υπάρχουν και στο θέμα του ωραρίου, καθώς οι καθηγητές θα κληθούν να εργαστούν περισσότερες ώρες βάσει του ωραρίου των δασκάλων, το οποίο ξεκινά από τις 24 ώρες (νεοδιόριστοι) εβδομαδιαίως και φτάνει τις 21 (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας). Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές ξεκινούν πλέον από τις 22 ώρες διδασκαλίας (νεοδιόριστοι), οι οποίες μειώνονται έως και τις 16 ώρες.
Πηγές του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα θωρακίσει την εκπαιδευτική κοινότητα από τις απολύσεις. Το ίδιο τόνισε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας χθες με πενταμελή αντιπροσωπία των καθηγητών Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο κατά των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και των υποχρεωτικών μετακινήσεων. Αμέσως μετά έγιναν δεκτοί από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι «η κινητικότητα να γίνει εθελοντικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα διαφωνήσω, αν χρειαστεί να γίνει και υποχρεωτικά». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μετακινήσεις δεν αφορούν μόνο τους διδάσκοντες αλλά και τους εργαζομένους άλλων υπουργείων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...