Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η παρακμή του σύγχρονου κόσμου και η ιδιωτικοποίηση του νερού...

Γράφει ο Γιώργος Σταφυλάς

Πώς μπορείτε να αγοράζετε ή να πουλάτε τον ουρανό – τη ζέστη της γης; Για μας μοιάζει παράξενο. Η δροσιά του αγέρα ή το άφρισμα του νερού ωστόσο δε μας ανήκουν. Πώς μπορείτε να τα αγοράσετε από μας;

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε έναν απολίτιστο άγριο που δεν καταλάβαινε τους τρόπους των Λευκών. Είναι λόγια του ινδιάνου αρχηγού Σιάτλ (εξ ου και η ομώνυμη πόλη στις βορειοδυτικές ΗΠΑ) σε απάντησή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν του ζητήθηκε από την κυβέρνηση να πουλήσει την γή του, δηλαδή τα δάση, τα ποτάμια, τις πηγές και τους τάφους των προγόνων του...
Τα λόγια αυτά αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο το πόσο ξένη ήταν η ιδέα της αγοραπωλησίας της γης, του νερού και κάθε φυσικού πόρου στους ερυθρόδερμους, αλλά και σε κάθε παραδοσιακό άνθρωπο.

Ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος όμως έχοντας απομακρυνθεί από την γη, την τροφό κάθε ζωντανού οργανισμού, απομακρύνεται παράλληλα και από τον δημιουργό της γης και κάθε ζωής, τον Θεό η την φύση, όπως προτιμάει κανείς.
Το πνεύμα από-ιεροποίησης της ζωής και της απομάκρυνσης του άνθρωπου από τις παραδοσιακές άξιες, φαίνεται ξεκάθαρα στα παρακάτω λόγια του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Νestle»:
''Το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι ένα τρόφιμο όπως τα άλλα και πρέπει να έχει αξία στην αγορά!''
Παρακάτω στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της «Νestle» επιτίθεται στην ιδέα ότι η φύση είναι αγαθή και υπεραμύνεται των υβριδικών (γενετικά τροποποιημένων ) προϊόντων…!
Ποια σύγκριση μπορεί να γίνει με τα λόγια του γέρου ινδιάνου αρχηγού;
Με τα λόγια του γέρου ινδιάνου θα συμφωνούσε κάθε άνθρωπος από την Τασμανία ως την Βόρειο πόλο, κάθε άνθρωπος που ακόμα έχει ένα χωριό να λέει πατρίδα και βλέπει πως μεγαλώνει ένα φυτό και πως βγαίνει από το χώμα ένα σκουλήκι.
Με τα λόγια του προέδρου της «Νestle» όμως θα συμφωνήσει κάθε χαρτογιακάς, κάθε golden boy των χρηματαγορών, που θα δουν πίσω από την ιδέα της ιδιωτικοποίησης του νερού μια ευκαιρία για να πουλήσουν μετοχές!!!

Η εταιρεία «Νestle», είναι γνωστή σε όλους μας από τους κολοσσούς στον χώρο των τροφίμων και ένας από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές νερού παγκοσμίως.
Έχει κάθε λόγο ο πρόεδρός της να θέλει την ιδιωτικοποίηση των πηγών νερού παγκοσμίως. Κάθε ποτήρι νερού που θα πίνουμε για να ξεδιψάσουμε θα είναι κέρδος γι αυτόν!
Το μέτρο της ιδιωτικοποίησης των υδάτων και των εταιρειών διανομής του νερού όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε δίψα. Είπαν το νερό νεράκι και στην Χιλή και στην Αργεντινή και σε κάθε χώρα της Λατινικής Αμερικής ή της Αφρικής, ό,που εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση.
Για τους φονταμενταλιστές των αγορών, όμως, αποτελεί ιερή παρακαταθήκη των ιδεολογικών του ταγών (Φρίντμαν, Χάγιεκ κ.α.) να μην αφήσουν στα χέρια του κράτους τίποτα ώσπου όλη η εξουσία και όλες οι πηγές πλούτου να έχουν περάσει στα χέρια ολίγων εταιρειών!
Και τελικά αυτό δεν είναι η παγκοσμιοποίηση;
Αυτό δεν εννοούν όταν λένε για την κυριαρχία των αγορών επί της πολιτικής;
Όταν θα έχουν όλα πουληθεί όμως θα είναι πολύ αργά για να τρώμε χαρτιά. Κάποτε κάποιοι θα ανακαλύψουν ότι τα χαρτιά που αγοράζουν και πουλάνε δεν τρώγονται δυστυχώς!

Εδώ όμως υπάρχει και ένα ζήτημα πέραν του οικονομικού. Ένα ηθικό ζήτημα.
Που αρχίζει και που τελειώνει η ανάπτυξη;
Ο άνθρωπος είναι για να υπηρετεί την οικονομία ή η οικονομία τον άνθρωπο;
Στο μυαλό κάθε παραδοσιακού ανθρώπου η απάντηση θα ήταν αυτονόητη.
Στον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο όμως δεν είναι. Ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος συζητάει κατά πόσο είναι ωφέλιμο και συμφέρον η ιδιωτικοποίηση του νερού των θαλασσών, των δασών και γιατί όχι και του αέρα κάποια στιγμή. Δεν έχει τα πνευματικά αντανακλαστικά να απαντήσει - τι είναι αυτά που λέτε;- διότι έχει περάσει αιώνες κάτω από τους οποίους διδάχθηκε ότι η φύση είναι ένα εργαλείο για τον άνθρωπο και πως ο άνθρωπος είναι κάτι έξω και πάνω από την φύση, όπως και ο θεός είναι κάτι έξω και πάνω από το κόσμο.
Ναι, εδώ μιλάμε για την βιβλική κοσμοθέαση, που θέλει έναν θεό ξένο και απόκοσμο, έξω από τον κόσμο και κατά συνέπεια και τον άνθρωπο ως εικόνα του, το ίδιο ξένο από την φύση.
Αυτή ακριβώς η ιδέα, η οποία είναι καθαρή τρέλα, διότι ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και δεν μπορεί να ζήσει έξω από αυτή, αυτή ακριβώς η ιδέα βρίσκεται στην βάση της από-ιεροποίησης της ζωής και της παρακμής του σημερινού σύγχρονου κόσμου...


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ψηφίστε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού για να κάνει πίσω η Commission!
    H κυβέρνηση σκοπίμως αποκρύπτει τη δυνατότητα του κόσμου να εναντιωθεί με ψηφοφορία στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, γιατί έχει προαποφασίσει το ξεπούλημα!
    850.000 Γερμανοί καταψήφισαν την ιδιωτικοποίηση του νερού και μόνον 719 Έλληνες!!!
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ, εδώ:
    ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ!
    http://www.awakengr.com/2013/05/blog-post_8959.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως θα πρέπει να γίνονται συντονισμένες οι κινήσεις, γιατί τρέχει και άλλη συγκέντρωση υπογραφών ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ:
      http://www.avaaz.org/en/petition/SAVE_GREEK_WATER_FROM_PRIVATIZATION_SOSTE_TO_NERO_APO_TEN_IDIOTIKOPOIESE

      όπου έχουν συγκεντρωθεί 23.900 υπογραφές. Οι καιροί είναι κρίσιμοι και απαιτούν συντονισμένες ενέργειες.

      Διαγραφή
    2. Γιατι αν ψηφισουμε θα σταματησουμε τους κατακτητες ;
      Θα υπακουσουν οι...αντιπροσωποι μας ;
      Δεν μας ανηκει πλεον η Πατριδα μας . Αλλιως θα τους σταματησουμε .
      Με μετανοια - προσευχη - αντισταση .
      Αντισταση ειρηνικη . Πανελλαδικη αποχη και κοψιμο καθε επαφης με το κατοχικο συστημα-κοινοβουλευτικο εκτρωμα .

      Μαλλον τελευταν η μη καλως ζην .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]