Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρασκηνιακές κινήσεις με επίκεντρο την Ελλάδα

Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης
Πολιτικός Επιστήμων

Το ελληνικό στοίχημα, οι προθέσεις Ρωσίας-Κίνας, η συνήθης υπονομευτική ετοιμότητα των Η.Π.Α. και η… «ρωσική» ρουλέτα των Τούρκων…

Βάσει των τελευταίων εξελίξεων η Ελλάδα προσπαθεί να ελιχθεί ανάμεσα σε μεγάλα συμφέροντα και παρασκηνιακά τεκταινόμενα. Οι μέρες είναι γενικά κρίσιμες, καθότι ο «πόλεμος» συμφερόντων φουντώνει με επίκεντρο την μικρή αλλά χρήσιμη χώρα μας.

Η Κίνα βλέπει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στις αγορές της Ευρώπης, επιθυμώντας να διακινήσει και να προωθήσει τα προϊόντα κατά βάση μέσω του λιμανιού του Πειραιά αλλά και των ελληνικών σιδηροδρόμων, τους οποίους διεκδικούν επίσης Γαλλία και Ρωσία. Βέβαια η αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά βάζει σε σκέψεις κάποιους Ευρωπαίους, μιας και θα εκτοπιστεί κυρίως το λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία.

Η Ρωσία επιθυμεί διακαώς, τουλάχιστον την ΔΕΠΑ, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της στο ενεργειακό «παιχνίδι» της περιοχής. Επιπλέον θέλει, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σ’ ένα -κόντρα στις διεκδικήσεις της Άγκυρας- ελληνικό Αιγαίο, το οποίο οδηγεί στην σημαντική για τα ρωσικά συμφέροντα Συρία.

Από το ό,τι στις στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποιήσεις εμπλέκονται εταιρείες κρατικών συμφερόντων των δύο προαναφερθεισών χωρών (COSCO, GAZPROM), προκύπτει η γεωπολιτική σημαντικότητα της Ελλάδας για «Αρκούδα» και Δράκο», γεγονός που εκ των πραγμάτων ενισχύει την θέση της οικονομικά καθημαγμένης χώρας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, εφόσον οι ιθύνοντες κινηθούν προσεκτικά.

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι κατηγορούνται πλέον ανοιχτά για την υπονομευτική πολιτική τους απέναντι στην Ευρώπη, έβλεπαν και βλέπουν την Ελλάδα ως δική τους περιοχή, άσχετα εάν τα τελευταία χρόνια οι Γερμανοί δηλώνουν δυναμικά παρόν στα της πατρίδας μας. Η σύγκλιση ορισμένων συμφερόντων μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Γερμανίας σε γεωοικονομικό επίπεδο (συναλλαγές όχι με δολάριο, ενέργεια, εμπόριο κτλ.) έχει «πονοκεφαλιάσει» την άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Η κατά τα φαινόμενα θετική έκβαση στο deal για την πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους δεν αρέσει καθόλου στην Ουάσινγκτον, την οποία η Αθήνα προσπαθεί να κατευνάσει μέσω της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν, όπου επί τάπητος τέθηκε η προώθηση της επιλογής του αγωγού TAP έναντι του Nabucco West που παρακάμπτει την Ελλάδα.

Πέραν τούτου, ίσως επιχειρηθεί, η εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την αμερικανικών συμφερόντων αζερική SOCAR, κάτι που, όπως είχα γράψει, θα μείωνε ενδεχόμενα τις δυτικές αντιδράσεις περί ρωσικού μονοπωλίου στον ελλαδικό χώρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί δεν θα κινηθούν κατά τα ειωθότα παρασκηνιακά, προκειμένου να ανατρέψουν δεδομένα. Ήδη παραδοσιακές φιλοαμερικανικές φωνές στην Ελλάδα προσπαθούν να επηρεάσουν με έντεχνο τρόπο την ελληνική κοινή γνώμη από διάφορα πόστα, στα οποία βρίσκονται.

Στην Ουάσινγκτον έχουν αποφασίσει να παίξουν το χαρτί της Τουρκίας αφενός γιατί αποτελεί τον συνδετικό της κρίκο με τους Σουνίτες μουσουλμάνους της Μέσης Ανατολής, αφετέρου γιατί αποτελεί ανέκαθεν τον μπαμπούλα-απειλή, έτσι ώστε να φοβάται η Αθήνα, όταν αποφασίζει να σηκώσει κεφάλι.

Εντούτοις, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα για την Άγκυρα. Η επιθυμία αναβίωσης της οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μεταξύ των άλλων περιοχών, στις χώρες της Μέσης Ανατολής, υπονομεύει την εθνική κυριαρχία κρατών σαν την Συρία, προκαλώντας αναταραχή στον γύρο χώρο, η οποία ενοχλεί έντονα την Ρωσία. Οι Τούρκοι επιχειρούν να τα έχουν με όλους καλά (Κούρδους, Ισραηλινούς-μετά την «συγγνώμη»-, Παλαιστίνιους, Αλεβίτες -αν και μάχονται τον αλεβίτη Άσαντ, κτλ.), μολονότι στην ουσία λειτουργούν για τα δικά τους συμφέροντα, συνδυάζοντάς τα, όσο μπορούν, με τις «ντιρεκτίβες» των φίλων Αμερικανών, κάτι που τους «ξεμπροστιάζει» στα μάτια των μουσουλμάνων, των οποίων διεκδικούν την κηδεμονία.

Στο τέλος θα μείνουν μάλλον χωρίς συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή, με πιθανή διάλυση τους τουρκικού κράτους με τα μύρια όσα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, και τους Αμερικανούς να συμβιβάζονται αναγκαστικά με τον ρου των γεγονότων.

Άπαξ και η Ελλάδα προχωρήσει την παρούσα πολυδιάστατη πολιτική και κλείσει, εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές συγκυρίες, συμφωνίες σ’ αυτό το πνεύμα, θα εξασφαλίσει ενεργή ουδετερότητα και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που ούτως ή άλλως ταιριάζουν σε μια χώρα με τόσα ανεκμετάλλευτα ατού. Αφού οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται που γίνονται, ας γίνουν έξυπνα και όχι μονόπλευρα.

Οι επόμενοι μήνες είναι πάντως κρίσιμοι για την Ελλάδα από πολλές απόψεις, καθώς στο παρασκήνιο η πατρίδα μας αποτελεί για πολλούς το μήλο της έριδος… 

Πηγή Πυγμή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

  1. Δηλαδη , δεν ειμαστε υπο κατοχη και μπορουμε να αποφασισουμε για κατι τις ;
    Ο...Σαμαρας και CIA μπορουν να αποφασισουν που θα χαρισουν την περιουσια μας ;
    Και εγω ο ηλιθιος που πιστευα οτι ειναι μαριονετες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει σχέση με Σαμαρά, απλά οι συγκυρίες τα έχουν φέρει έτσι! Τα συμφέροντα είναι πολλά και η σύγκορυσή τους έχει δώσει περιθώρια ελιγμών στην Ελλάδα. Σωστή στρατηγική είναι να διαβλέπεις τι γίνεται και να κινείσαι ανάλογα. Ο Σαμαράς εννοείται δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ούτε είναι αυτός που θα φέρει την αλλαγή. Αλλά από George χίλιες φορές! Υπό κατοχή είσαι από την μέρα που έφτιαξαν το υποτιθέμενο ελληνικό κράτος. Κάποιες συγκυρίες έφερναν ορισμένα θετικά κατά καιρούς. Έτσι γίνεται και τώρα!

      Διαγραφή
  2. Βγήκαμε στον πλειστηριασμό με την αλυσίδα στο λαιμό και πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι που αποτελούμε περιζήτητο εμπόρευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν βγηκαμε σε κανενα πλειστηριασμο .
    ΟΛΑ αυτα που κανουν τα τελευταια 40 χρονια ειναι παρανομα και δεν εχουν καμια ισχυ . Το ξερουν και γι'αυτο το σχεδιο ειναι Εθνοκτονια .
    Ειναι παρανομοι διοτι ΠΟΤΕ δεν ειπαν την αληθεια προεκλογικα .
    Με ψευδη μας "κυβερνουσαν" υπακουοντας ΟΛΟΙ τους , δεξιοι και αριστεροι και τα διαφορα αλλα υβριδια του πολιτικου εκτρωματος , σε ξενους , καταστρεφοντας την Χωρα ΜΑΣ με τις "πολιτικες" των.
    Ειναι παρανομοι διοτι εκρυψαν την Αληθεια για τα πλουτοι μας και τις δυνατοτητες της ευλογημενη Πατριδα μας .
    Ειναι εφιαλτες το λιγοτερο , διοτι τουτοι ειναι διαρκειας .
    Ξερουν οτι η Αληθεια εχει γινει γνωστη σε πολλους και οτι οι φυλακες εχουν γνωση .
    Δεν θα σταματησουν , αλλα και δεν θα προλαβουν . Υπαρχη και ο ΘΕΟΣ .
    Αλλα συν Αθηνα και χειρα κινει . Διοτι η ΝΕΜΕΣΙΣ ειναι εδω για ολους ΜΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να τους προλάβει η Θεία Δίκη, γιατί το έγκλημά τους ξεπερνάει την ανθρώπινη δικαιοσύνη.

      Διαγραφή
  4. Skaste gia ti emeis eimaste h pita gia rosia amerikh kina germania opote kante tis papies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εσυ εισαι πιτα να σε φανε .
      Εμεις ειμαστε Ελληνες.

      Διαγραφή
  5. Τα γεγονοτα θα ειχαν ηδη εξελιχθει πολυ πιο γρηγορα ΑΝ οι Αμερικανοι δεν φοβοντουσαν αυτα που τους διαμηνυει το ειδικο τμημα της CIA-NSA, οτι δηλαδη οι Ορθοδοξες προφητειες ειναι αλανθαστες στην Ιστορια και οτι η Ελλαδα ειναι εκεινη που θα επικρατησει τελικα! Οσο και να ειναι κυνικοι και ληστρικοι "πλανηταρχες", υπολογιζουν οτι υπαρχει "κατι" που δεν μπορουν να τα βαλουν μαζι του....και αυτο το "κατι" το διαθετει η μικρη Ελλαδιτσα.
    Πριν μερικα χρονια μου ελεγε καποιος μεγαλοσχημος Αμερικανος οτι: εσας σας προστατευουν οι τοσοι Αγιοι που εχετε, τι φοβαστε;
    Εγω προσθετω: "συν Αθηνα και χειρα κινει" ας κανουμε και μεις μια προσπαθεια να γινουμε καλυτεροι γιατι φανηκε καθαρα οτι η ευμαρεια δεν μας εκανε καθολου καλυτερους. Μαλλον αρπαγες και ατομιστες μας εκανε. Αφου λοιπον εστειλε ο Θεος την παιδαγωγια της φτωχειας, ας τη εκμεταλλευτουμε να προσθεσουμε λιγη ευσπλαχνια και ενδιαφερον για τον πλησιον και για τα υπολοιπα εχει ο Θεος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]