Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευρώπη - Αργεντινή, βίοι παράλληλοι


Το Δεκέμβριο του 2001, η μεσαία τάξη του Μπουένος Άιρες βγήκε στους δρόμους - ενώ οι αναταραχές σε ολόκληρη την Αργεντινή, ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Λίγο αργότερα η χώρα χρεοκόπησε, απελευθερώνοντας το νόμισμα της από το δολάριο.

Το ΑΕΠ της Αργεντινής, τα τρία τελευταία χρόνια πριν από το ξέσπασμα των κοινωνικών αναταραχών, είχε μειωθεί κατά 8% - ενώ, έως το τέλος του 2013, το ΑΕΠ της Ιταλίας και της Πορτογαλίας υπολογίζεται να περιορισθεί, συνολικά μετά το ξεκίνημα της κρίσης, κατά 8%, της Ισπανίας κατά 6% και της Ελλάδας κατά 23%.

Την ίδια εποχή, η ανεργία στην Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο - με αποτελέσματα που δεν είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Παράλληλα, το μεταναστευτικό πρόβλημα, ειδικά μετά τα γεγονότα της Σουηδίας, αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ηπείρου μας. Τέλος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε εξαιρετικά επικίνδυνη θέση - απειλώντας να χρησιμοποιήσουν τις καταθέσεις των πελατών τους για να διασωθούν.

Οι πολιτικοί της Ευρώπης λοιπόν, οι οποίοι εφησυχάζουν γνωρίζοντας ότι, η πλειοψηφία των πολιτών των χωρών της Ευρωζώνης τάσσεται υπέρ του ευρώ, δεν θα έπρεπε να ξεχνούν πως οι αργεντινοί ήταν επίσης υπέρ της σύνδεσης του νομίσματος τους με το δολάριο - έως εκείνη τη στιγμή, όπου η κατάσταση άλλαξε ριζικά.

Σε μία δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε το Δεκέμβριο του 2001, ελάχιστες ημέρες πριν ξεσπάσουν οι αναταραχές και χρεοκοπήσει η χώρα, το 62% των πολιτών της Αργεντινής ήταν υπέρ του δολαρίου - όπως επίσης οι Ισπανοί και οι Έλληνες σήμερα, οι οποίοι τάσσονται με ανάλογα ποσοστά υπέρ του ευρώ.

Το Δεκέμβριο του 2001 ο υπουργός οικονομικών της Αργεντινής έλεγε ότι, η σύνδεση του πέζο με το δολάριο θα παρέμενε σταθερή, αφού τυχόν απελευθέρωση του πέζο θα ήταν καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας του. Ένα μήνα αργότερα, το νόμισμα είχε απελευθερωθεί και η χώρα είχε χρεοκοπήσει.

Όποιος λοιπόν θεωρεί σήμερα ότι, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποχώρησης κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη, κάνει μεγάλο λάθος, πόσο μάλλον όταν το τέλος του κοινού νομίσματος, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, είναι πολύ πιο κοντά, από όσο νομίζουμε.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]