Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιρανική ετοιμασία για μεγάλες κρίσεις με την Αμερική

Η απαγόρευση της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές του φιλοαμερικανού υποψήφιου Ραφσανζανί σημαίνει ότι η Τεχεράνη παίρνει θέσεις μάχης


Πολιτική «πυρηνική βόμβα» η είδηση που ήρθε από την Τεχεράνη: το Συμβούλιο των Φρουρών απαγόρευσε στον Αγιατολάχ Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί και πρώην πρόεδρο του Ιράν να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τις 14 Ιουνίου! Αυτό που καθιστά την είδηση «εκρηκτική» δεν είναι αυτή καθ' αυτή η απαγόρευση της υποψηφιότητας του Ραφσανζανί. Ουδείς άλλωστε θεωρεί το Ιράν δημοκρατική χώρα, όπου ο κάθε πολιτικός μπορεί να εκφέρει όποια γνώμη θέλει και να κρίνεται γι' αυτή από τον λαό. Αλλού βρίσκεται το τεράστιο ζήτημα.

Το Συμβούλιο των Φρουρών κρίνει μόνο στη βάση του αν είναι πιστός μουσουλμάνος ο κάθε υποψήφιος και αν είναι πιστός στο καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας ή όχι. Ο Ραφσανζανί όμως μπορεί να είναι φιλοαμερικανός, αλλά είναι αγιατολάχ - δηλαδή ανήκει στην ανώτατη βαθμίδα των σιιτών κληρικών και κορυφαίων μελετητών του Κορανίου! Πώς γίνεται να εκλαμβάνεται ως... μη επαρκώς πιστός μουσουλμάνος; Επιπροσθέτως, ο Ραφσανζανί διετέλεσε πρόεδρος του Ιράν. Είναι βαρύτατη η κατ' ουσίαν κατηγορία ότι δεν είναι πιστός στο ισλαμικό καθεστώς, το οποίο υποτίθεται ότι υπηρέτησε από τη θέση του δεύτερου τη τάξει αξιώματος, του προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο υστερεί μόνο εκείνου του Ηγέτη της Επανάστασης. Πώς είναι δυνατόν κάποιος που διετέλεσε πρόεδρος να θεωρείται σήμερα μη... πιστός στο καθεστώς; Πόσω μάλλον που ο Ραφσανζανί υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής επανάστασης του 1979. Εχει τεράστια πολιτική σημασία η απαγόρευση συμμετοχής του Ραφσανζανί στις εκλογές και μάλιστα υπ' αυτό το πρίσμα.

Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε πλήρως το να κινητοποιηθεί το καθεστώς και να δώσει τη μάχη ώστε να μην εκλεγεί πρόεδρος ο Ραφσανζανί, με κίνδυνο να προσπαθήσει να υποτάξει το Ιράν στις ΗΠΑ. Το να προβάλει όμως βέτο το καθεστώς στην υποψηφιότητά του υποδηλώνει σοβαρότερα πράγματα και δυσοίωνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σημαίνει ότι η ιρανική ηγεσία προετοιμάζεται για μείζονες αντιπαραθέσεις, κρίσεις και συγκρούσεις με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, θέλει να ελέγχει κάθε αρμό εξουσίας με απολύτως δικούς της ανθρώπους. Η Τεχεράνη δηλαδή δείχνει ότι εκτιμά πως βρίσκεται σε φάση όπου όχι απλώς δεν μπορεί να ανεχθεί τον Ραφσανζανί πρόεδρο, αλλά δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε καν έναν ηττημένο στις εκλογές Ραφσανζανί, ο οποίος να διαμαρτύρεται με διαδηλώσεις για την ήττα του. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το πρόσθετο γεγονός ότι το Συμβούλιο των Φρουρών απέρριψε την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές και του... συμπέθερου (κυριολεκτικά!) του Αχμαντινετζάντ, μιας ιδιόρρυθμης, εκκεντρικής και θρησκόληπτης προσωπικότητας ονόματι Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαεΐ.

Παρόλο που ο νυν πρόεδρος του Ιράν είναι αυτός που προωθούσε την υποψηφιότητα του συμπεθέρου του (γιος του έχει νυμφευθεί κόρη του Αχμαντινετζάντ), ο Μασαεΐ είναι μάλλον φαιδρή προσωπικότητα, που σε καμιά περίπτωση δεν θα εκλεγόταν πρόεδρος. Το γεγονός όμως ότι το καθεστώς τον πέταξε κι αυτόν εκτός εκλογών, σηματοδοτεί την επιθυμία της ιρανικής ηγεσίας να εκλεγεί πάση θυσία με ισχυρό ποσοστό ο εκλεκτός της, ο Σαΐντ Τζαλιλί, ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Ο Αλί - Ακμπάρ Βελαγιατί, πρώην υπουργός Εξωτερικών, και ο εν ενεργεία δήμαρχος της Τεχεράνης, Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ, είναι δύο σοβαροί υποψήφιοι πλήρως αφοσιωμένοι στον Χαμενεΐ, τον Ηγέτη της Επανάστασης. Οκτώ είναι τελικά οι προεδρικοί υποψήφιοι. Το καθεστώς επέτρεψε να συμμετάσχουν στις εκλογές ως υποψήφιοι και δύο ασήμαντοι εκπρόσωποι των φιλοαμερικανικών δυνάμεων, που αποκλείεται να εκλεγούν. Πρόκειται για τον πρώην διαπραγματευτή του Ιράν στα πυρηνικά Χασάν Ροχανί, άνθρωπο του Ραφσανζανί, και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μοχαμάντ - Ρεζά Αρέφ, άνθρωπο του επίσης αμερικανόφιλου πρώην προέδρου Χαταμί.

Με τους υποψηφίους αυτούς η Τεχεράνη προσπαθεί να διασώσει ένα επίχρισμα δημοκρατικότητας στις εκλογές της 14ης Ιουνίου. Χθες πάντως ήταν διασκεδαστική η προσπάθεια των Αμερικανών να κρύψουν την απογοήτευσή τους για τον αποκλεισμό από τις εκλογές του Ραφσανζανί, στον οποίο στήριζαν τις όποιες ελπίδες τους.

Ενώ π.χ. οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου είχαν τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ τους το φυσιολογικότατο «Απαγορεύτηκε στον Ραφσανζανί η συμμετοχή στις εκλογές του Ιράν», οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» είχαν ένα τεράστιο, πεντάστηλο ρεπορτάζ για τον παγκοσμίως... εντελώς άγνωστο συμπέθερο Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαεΐ, με τίτλο «Πέφτει η εκλογική αυλαία για τον σύμμαχο του Αχμαντινετζάντ»! Πολιτική φαρσοκωμωδία...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]