Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Μητροπολίτης Σιατίστης δείχνει πώς αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή

Σε ένα αμήχανο δημοσιογραφικο-πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή και προχωρά σε παλινωδίες με το αντίθετο αποτέλεσμα(!), ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος προσφέρει μία εναλλακτική. 

Διαβάστε την απάντησή του στην ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.

Νέο “κατηγορώ” του Μητροπολίτη Σιατίστης κατά Χρυσής Αυγής:

“Δεν συμβιβάζεται η ορθόδοξη πίστη με τις απόψεις και τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής”.

Κόλαφος για τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής αποτελεί η απάντηση του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Χρυσή Αυγή.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου.

“Διάβασα με πολλή προσοχή το Δελτίο Τύπου της Χρυσής Αυγής το οποίο αφορά στο πρόσφατο κείμενο μου και θέλω να παρατηρήσω τα κάτωθι.

Είναι ένα κείμενο ήρεμο, πολύ μελετημένο, αλλά και πολύ αποκαλυπτικό. Τώρα μπορώ να είμαι απολύτως βέβαιος για την ορθότητα και την αναγκαιότητα της παρεμβάσεως μου.

Τονίζεται στο κείμενο και μάλιστα δύο φορές ότι “η Χρυσή Αυγή στηρίζει την ορθοδοξία σαν απαραίτητο συστατικό της εθνικής μας ταυτότητας”. Το πρώτο όμως ερώτημα που γεννιέται είναι για το ποιά “Ορθοδοξία” μιλάει η Χρυσή Αυγή; Για την ορθοδοξία της εκκλησίας ή για την “ορθοδοξία” τη δική Της;

Βασικό περιεχόμενο της εκκλησίας είναι η αγάπη. Είναι πολύ χαρακτηριστικές μερικές επισημάνσεις από το Ευαγγελικό κείμενο:

Ο Θεός είναι αγάπη!

Εφόσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων ΕΜΟΙ εποιήσατε!

Ήμουν ΞΕΝΟΣ και συνηγάγετέ με!

Είδες τον αδελφό σου, είδες Κύριον τον Θεόν σου!

Ο Άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης Ο Θεολόγος δεν μας αφήνει περιθώρια ψευδαισθήσεων: “Αυτός που λέει ότι αγαπά τον Θεό και μισεί τον αδελφό του είναι ψεύτης! Πώς μπορείς να αγαπάς τον Θεό που δεν τον είδες και να κακοποιείς τον αδελφό σου που τον βλέπεις καθημερινά; “(Α Καθολ. Ιωάννου δ, 20).

Αυτά και πολλά άλλα συνιστούν την ορθοδοξία του Ευαγγελίου. Η πιο χαρακτηριστική διαφοροποίηση του παλαιού από το νέο κόσμο εκφράζεται με τα λόγια του Χριστού: “ηκούσατε ότι ερρέθη τοις αρχαίοις: αγαπήσεις τον πλησίον σου και μισήσεις τον εχθρόν σου. Εγώ δε λέγω υμίν, αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς, καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς και προσεύχεσθε υπέρ των επηρεαζόντων υμάς και διωκόντων υμάς” (Ματθ. Ε 43-44).

Το ερώτημα λοιπόν το απλό και καίριο προς κάθε κατεύθυνση είναι ποιά σχέση έχουν όλα αυτά με τις πρακτικές και τις συμπεριφορές της Χ.Α; Έχει καμμία σχέση η “ορθοδοξία” της Χ.Α με την πίστη, το βίωμα και την ορθοδοξία του Ευαγγελίου; Είναι ευθέως αντίστροφες και αλληλοαποκλειόμενες.
Η παρέμβαση μου λοιπόν ήτο άκρως απαραίτητη διότι οριοθετούσε την αληθινή ευαγγελική αλήθεια από την πλάνη και αποκάλυπτε το γιατί δεν συμβιβάζεται η ορθόδοξη πίστη με τις απόψεις και τις πρακτικές της Χ.Α.

Δεν πολιτικολογώ λοιπόν απέναντι ενός oρισμένου κόμματος, όπως με κατηγορείτε, αλλά θεολογώ υπερασπιζόμενος την αληθινή ορθοδοξία. τα επιχειρήματά μου δεν τα αντλώ από την τοποθέτηση και τις αρχές ενός άλλου κόμματος, αλλά από το Ευαγγέλιο του Χριστού. το παραμύθι περί πολιτικολογίας καιρός να σταματήσει από όλους. Δεν πρόσεξαν άραγε οι συντάκτες του Δελτίου Τύπου ότι στο ίδιο το κείμενο ασκώ δριμύτατη κριτική και σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς; Ας διαβάσουν τουλάχιστον παλαιότερα κείμενα μου και θα το διαπιστώσουν.

Μία ακόμη παρατήρηση: η εκκλησία είναι του Χριστού και όχι του έθνους. Μια εθνική εκκλησία που μπορεί να μάχεται τα μέλη μιάς άλλης εκκλησίας λόγω του χρώματος των μελών της είναι μια αιρετική εκκλησία. Ο λόγος του Ευαγγελίου είναι σαφής “ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες γάρ ημείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού”.(Γαλάτ. 2, 28).

Είναι προτιμότερο να είσαι άθεος από το να μπερδεύεις ή να χρησιμοποιείς την πίστη και την εκκλησία για να παγιδεύσεις τους ανθρώπους.

Χαίρομαι που αποδοκιμάζετε τις απειλές και τις χυδαιολογίες οι οποίες άλλωστε δεν με φοβίζουν, αλλά εκθέτουν όσους τις εξακοντίζουν.

Βέβαια προσφέρετε και μία σημαντική είδηση. Ότι στις εκδηλώσεις συμμετείχατε προσκεκλημένοι από τους διοργανωτές. Είναι πλέον ευθύνη δική τους να απαντήσουν, αν το επιχείρημά σας είναι αληθές ή ψευδές.

Ασφαλώς έχετε κάθε δικαίωμα να έχετε τις απόψεις σας και ασφαλώς η εκκλησία του Χριστού έχει υποχρέωση να οριοθετεί την αλήθεια Της.”

Πηγή: Αντίβαρο
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. σεναριο αχαλινωτης φαντασιας...
    γινεται εισβολη εχθρων στην πατριδα.
    και παει ενας ορθοδοξος παπας να ενισχυσει τον ελληνικο στρατο.τι θα τους διαβασει απο το ευαγγελιο...
    ημουν ξενος και συνηγαγετε με...
    η
    μειζονα ταυτης αγαπην ουδεις εχει ινα τις την ψυχην αυτου θη υπερ των φιλων αυτου...
    περιμενουμε απο τους σεβασμιωτατους να θεσουν την ζωη τους ολη!!! υπερ του ορθοδοξου ποιμνιου τους,και οχι υπερ των εισβολεων....
    για τα κομματα δεν μιλω.τα κομματα φτιαχνονται με λεφτα και τα λεφτα σταυρωνουν τον Χριστο και τα αδελφια του,και πληρωνουν τον Ιουδα και τους φυλακες του ταφου.αυτοι που ειχαν φραγκα τοτε ,εχουν και τωρα ,και μισουν τους ελληνες...










    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα τριζουν τα κοκκαλα του Παπαφλεσσα και του Αθ. Διακου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε έχει μείνει και τίποτε να τρίξει πια, τους εξοντώσαμε εμείς με την αποβλάκωσή μας!

      Διαγραφή
  3. Δε θα σχολιάσω την αντιμετώπιση του ιεράρχη, αλλά θα κατηγορήσω την επιλεκτικότητα των γνωστών αλητών-ρουφιάνων στην προβολή όποιων δηλώσεων ιεραρχών τους αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί δεν ασχολήθηκαν με την απάντηση του Σεραφείμ στη Ρεπούση και τη Γιαννακάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Agie Ierarxa

    Exeis salepsei.

    An agapas tous lathro partous kai volepsou afou bgaleis ta rasa prota.

    Den axizeis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]