Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι πολίτες δεν θέλουν πόλεμο με την Συρία

  • Ποιός τους ρωτάει όμως, όταν στην Τουρκία τον λόγο έχουν οι αγάδες και οι μεγαλο-επιχειρηματίες, ενώ η πολιτική της στάση και θέση, καθώς και τα όρια στα οποία κινείται η εξωτερική πολιτικής της Άγκυρας ορίζονται αποκλειστικά και μόνο από την Ουάσινγκτον;

Βέβαια, η άποψη των τούρκων πολιτών θα είχε νόημα εάν η Τουρκία λειτουργούσε “δημοκρατικά”… Οι Τούρκοι πολιτικοί διεξάγουν έναν πόλεμο λέξεων με την Συρία, αλλά μια νέα ψηφοφορία παρουσιάζει ότι ο λαός της χώρας τίθεται ενάντια σε οποιουδήποτε είδους επέμβαση.

Το 18% των Τούρκων υποστηρίζουν τον ρόλο της χώρας ως πιθανό διαμεσολαβητή μεταξύ των αντικρουόμενων μερών στην Συρία (DAILY NEWS)

Μια μεγάλη πλειοψηφία της Τουρκικής κοινής γνώμης αντιτίθεται σε οποιουδήποτε είδους επέμβαση στο πόλεμο εναντίον της Συρίας , μια νέα μελέτη αποκάλυψε, παρά την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των κυβερνήσεων στην Αγκυρα και της Δαμασκού.
Η ψηφοφορία κατέδειξε ότι το 51% των ερωτηθέντων θέλουν η Τουρκία ναπ παραμείνει ‘’αμέτοχη ή αμερόληπτη’’ στην μετά -al-Assad εποχή στην Συρία. Η έρευνα έγινε εξ ονόματος της TNS-Τουρκίας για λογαριασμός του Κέντρου Οικονομίας και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM) σε σύνολο 1500 ερωτηθέντων σε 18 περιοχές . Οι ερωτηθέντες έπρεπε να απαντήσουν : “Τι είδους ρόλο θα έπρεπε να έχει η Τουρκία στην μετα-al-Assad περίοδο στη Συρία;”
Από αυτούς που ερωτήθηκαν το , 18% υποστήριξε το ρόλο της Τουρκίας ως μεσολαβητή μεταξύ των συγκρουόμενων μερών στην Συρία , ενώ το 7% υποστήριξε την ιδέα της Τουρκικής οικονομικής βοήθειας στην Συρία.

. Παράλληλα με αυτή την έρευνα , το κέντρο διεξήγαγε και μία μελέτη με την συμμετοχή 266 αναλυτών εξωτερικής πολιτικής  για να εξακριβώσουν τις διαφορές σχετικά με τις πολιτικές προτιμήσεις ανάμεσα στην κοινή γνώμη στο σύνολό της και των ειδικών.

Τα τελευταία έτεινα να δώσουν μεγαλύτερη υποστήριξη σε μια πολιτική “διαμεσολάβησης” με ποσοστό 36%. Η επιλογή της  “μη διαμεσολάβησης και αμεροληψίας ” ήταν η δεύτερη πιο ευνοημένη λαμβάνοντας 26% υποστήριξη.. Τέλος μια υποστηρικτή της Τουρκικής βοήθειας σε μια επερχόμενης ειρηνευτική δύναμη που θα υποστηριζόταν από UN ή ΝΑΤΟ έλαβε επίσης υψηλά ποσοστά στην ομάδα των ειδικών με μία βάση της τάξεως του 21%. Τα αποτελέσματα αυτά εμφανίζονται σε μία χρονική στιγμή μεγάλης έντασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Η ένταση αυτή κορυφώθηκε μετά από την δολοφονία 5 Τούρκων στην πόλη Akçakale 3/10 από Σύριο.

Μια παρόμοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο από το ίδιο κέντρο κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των Τούρκων δεν ήταν υπέρ της άμεσης στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στο Σύριο πρόεδρο Bashar al-Assad. Περίπου το 56.2% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά σε μια τέτοιου είδους επέμβαση , έναντι του 11.3% που θα ήθελαν να δουν μια εισβολή ..Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας από τον Γερμανικό Ταμείο Marshall τον Σεπτέμβριο , 57 % από αυτούς που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι η Τουρκία καλό θα ήταν να μην ανακατευτεί στρατιωτικά στην Συρία.

Η τελευταία έρευνα της EDAM επίσης κατέδειξε μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα μέρη.. Ανάμεσα στο κυβερνών AKP, 27 % ήταν υπέρ της “μεσολάβησης,” ενώ το 40 % του  AKP ήταν υπέρ της μη συμμετοχής και αμεροληψίας. Μεταξύ του εκλογικού σώματος του CHP στην επιλογή της   “μεσολάβησης ” υπέρ ήταν ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 6% ενώ στην “μη-μεσολάβηση” το ποσοστό ανέρχεται στο 60%. Το εκλογικό σώμα του κινήματος  MHP ήταν επίσης υπέρ της “μη-μεσολάβησης” επίσης με ένα ποσοστό της τάξεως του 60%. Η ίδια δε άποψη συγκέντρωσε το 83% από τους υποστηρικτές του κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας BDP.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]