Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Aύξηση 32% στον προϋπολογισμό της ΜΙΤ! Και η ΕΥΠ...;


Η ασφάλεια μιάς χώρας αποτελεί το ύψιστο καθήκον οποιασδήποτε κυβέρνησης. Για να γίνει αυτό κατορθωτό για την περίπτωση κινδύνου εισβολής, υπάρχει ένας συντεταγμένος άρτια εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος στρατός, ενώ για να εξασφαλισθεί η εσωτερική ασφάλεια από άλλου είδους κινδύνους υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες ειδικά εντεταλμένες όπως είναι η Αστυνομία, η Αντιτρομοκρατική και η Κρατική Ασφάλεια. Όμως, είτε ο πιθανός κίνδυνος ελοχεύει εκτός ή εντός συνόρων, προκειμένου να αναγνωρισθεί έγκαιρα και να αναχαιτισθεί εγκαίρως, υπάρχουν οι υπηρεσίες πληροφοριών, που δρουν μυστικά και έχουν ένα μεγάλο πλέγμα τομέων ευθυνών για να μπορούν να ικανοποιούν ικανοποιητικά το πλέον βασικό της άμυνας, που δεν είναι άλλο από τις έγκυρες πληροφορίες.

Προκειμένουλοιπόν, γιαα να μπορεί μία υπηρεσία πληροφοριών να συλλέγει επαρκείς πληροφορίες, απαιτείται προσωπικό ειδικών προσόντων, με συνεχείς εκπαιδεύσεις, αλλά με βασικό γνώμονα την ικανότητα εύρεσης και απόσπασης της πληροφορίας. Αυτό γίνεται από επιλεγμένους ανθρώπους ειδικών ικανοτήτων, οι οποίοι κινούμενοι στην αφάνεια και με τεράστιους προσωπικούς κινδύνους δημιουργούν δίκτυα πληροφοριοδοτών. Τα δίκτυα αυτά λειτουργούν με χρηματικά κονδύλια, το ύψος των οποίων καθορίζει το πλήθος αλλά και την ποιότητα των συλλεγομένων πληροφοριών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Μανώλη Κωστίδη, περίεργα πράγματα συμβαίνουν με τον προϋπολογισμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT), αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης ο προϋπολογισμός της ΜΙΤ για το 2013 αυξάνεται κατά 32% σε 995.000.000 τουρκικές λίρες δηλαδή περίπου 400.000.000 Ευρώ.

Με την ραγδαία αυτή αύξηση ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν αποκτά μεγαλύτερο προϋπολογισμό και από το γραφείο του πρωθυπουργού Ερντογάν αλλά και από το τουρκικό Κοινοβούλιο που οι δαπάνες του θα παραμένουν σταθερές στις περίπου 773.000.000 τουρκικές λίρες.

Ο προϋπολογισμός του γραφείου του Ερντογάν ανέρχεται στις 769.000.000 τουρκικές λίρες δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια Ευρώ.
Όπως είναι λογικό δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος της ραγδαίας αύξησης των δαπανών της ΜΙΤ απλά φαίνεται πως ο Ερντογάν κάτι έχει στο μυαλό του.

Και πως να μην έχει κάτι στο μυαλό του ο τούρκος πρωθυπουργός, αφού οι "ήττες" της Τουρκίας είναι συνεχείς και υπάρχει ορατός κίνδυνος μετατροπής της από κράτος χωροφύλακα σε κράτος μηδενικού ενδιαφέροντος, λόγω των στρατιωτικών και διπλωματικών δραστηριοτήτων που έχουν αναπτύξει οι Κούρδοι, αλλά και λόγω της Συρίας, η οποία μετατράπηκε σε αγκάθι για το τουρκικό γόητρο, ενώ η συνομιλία που διέρρευσε μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε χώρα θεατή των εξελίξεων.

Φαίνεται πως η ΜΙΤ πάσχει τον τελευταίο διάστημα στον τομέα της άντλησης πληροφοριών. Και γι αυτό ο τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να ενισχύσει τα (έτσι κι αλλιώς υπέρογκα) κονδύλια της συγκεκριμένης υπηρεσίας, για να εξασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες για την κυβέρνησή του.

Το δικό μας ζητούμενο, όμως, δεν είναι η αύξηση των κονδυλίων της ΜΙΤ, αλλά η μείωση των κονδυλίων της ΕΥΠ, η οποία αργά και βασανιστικά (λόγω και της οικονομικής κρίσης της χώρας) αλλά και λόγω "ατυχημάτων" που συνέβησαν στα περιφερειακά δίκτυά της. Τώρα, το τι μπορεί να κάνει το υπάρχον προσωπικό της ΕΥΠ, με έναν προϋπολογισμό που είναι κατά πολύ μικρότερος του αριθμού αύξησης των κονδυλίων της ΜΙΤ, είναι κάτι που θα πρέπει να αναλογισθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εάν επιθυμεί να μην βρεθεί η Ελλάδα προ μεγάλων και δυσάρεστων εκπλήξεων (πέραν των οικονομικών)...


Τέλος, μία σύγκριση στα κρυφά κονδύλια των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας, Τουρκίας, Σκοπίων και Αλβανίας, είναι ενδεικτική του πως αντιλαμβάνονται οι εντός Ελλάδος υπεύθυνοι το τι σημαίνει πληροφορία μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος:


Το 2009


Ελλάδα: 4,5 εκατομμύρια ευρώ
Τουρκία: 480 εκατομμύρια ευρώ
Σκόπια: 16 εκατομμύρια ευρώ
Αλβανία: 12 ή 14 εκατομμύρια ευρώ


Για φέτος, με δεδομένη την οικονομική κρίση, είναι σαφές πως τα κονδύλια για την επιχειρησιακή δράση της ΕΥΠ έχουν γίνει ακόμη λιγότερα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ του 2009, η ΕΥΠ έδωσε 3 εκατομμύρια για μισθούς εξωτερικού, ενώ διαχειρίστηκε ΜΟΝΟ 1,5 εκατομμύρια για επιχειρήσεις και πληρωμές πληροφοριοδοτών. Είναι προφανές πως με αυτό το σκεπτικό, σε πολύ λίγο καιρό, η ΕΥΠ δεν θα μπορεί να πάρει πληροφορία ούτε από... εφημεριδοπώλη!


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν κάνουν, γιατί δεν τις κάνουν; Μήπως πρέπει να απαντηθεί αυτό το ερώτημα; Μήπως επειδή "έπεσαν" όλα τα κρίσιμα δίκτυα πληροφοριών, σε περισσότερες από μία χώρες;

      Διαγραφή
  2. Η ΕΥΠ έχει ειδικούς στο να διεισδύουν σε ηλεκτρονικά δίκτυα; Αν έχει, δε χρειάζονται πολλά λεφτά. Τα wikileaks δε χρειάστηκαν λεφτά για να ξεσκεπάσουν απόρρητες πληροφορίες.
    Θα μου πείτε, βεβαίως, πως εδώ στη μπανανία έχουμε υπουργούς σαν τον Χρυσοχοϊδη που θεωρούν τον υπολογιστή παράνομο αντικείμενο και τα βιντεοπαιχνίδια τζόγο!!!! Πώς να θεωρήσουμε το hacking μέσο συλλογής απόρρητων πληροφοριών... Και μη με απογοητεύσετε λέγοντας ότι είναι παράνομο, γιατί η κατασκοπεία είναι νόμιμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια χαρά λεφτά έχει η ΕΥΠ αλλά σε λάθος τσέπες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]