Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Manlio Dinucci: Ο Θεός να μας φυλάει από "φίλους"


Του Manlio Dinucci
για το ιστολόγιο Voltaire Network
14 Ιουλίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους


Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Αίγυπτο, το διεθνές πρότυπο επιχειρήσεων αλλαγής καθεστώτος μέσω της "Αραβικής Άνοιξης". Ο ενθουσιασμός με τον οποίο τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν προωθήσει την "επανάσταση" της Αιγύπτου αρκεί για να εγείρει σοβαρές αμφιβολίες ως προς την πραγματική της αποστολή. Στην πραγματικότητα, η "κοσμοκρατορία" θεώρησε ότι οι Άραβες ήταν ώριμοι για την εγκαθίδρυση του πιο αποτελεσματικού κοινωνικού μηχανισμού ελέγχου στον κόσμο σήμερα: του εναλλασσόμενου δικομματικού συστήματος.

Ο πρώτος που συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Mόρσι, ήταν ο πρόεδρος Ομπάμα. Του έκανε μια "φιλική" κλήση, υποσχόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τη μετάβαση της Αιγύπτου στη δημοκρατία" και ότι σκοπεύουν "να προώθησουν τα κοινά συμφερόντά τους στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού". Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν "να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Αιγύπτου, παραμένοντας σε στενή επικοινωνία τους επόμενους μήνες".

Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γυρίζουν την πλάτη τους στη στρατιωτική κάστα, το στήριγμα της επιρροής τους στην Αίγυπτο εδώ και πάνω από 30 χρόνια, για να αγκαλιάσουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που μέχρι πρότινος θεωρούσαν εχθρική; Ασφαλώς και όχι.

Αμέσως μετά τον Μόρσι, ο Ομπάμα κάλεσε τον στρατηγό Αχμέντ Σαφίκ, τον υποψήφιο για την προεδρία από την πλευρά των στρατιωτικών, ενθαρρύνοντάς τον επίσης να συνεχίσει την πολιτική δέσμευση του "για την προώθηση της δημοκρατικής διαδικασίας". Μια δέσμευση που έδειξε ότι τιμά ο στρατός μέσω της διάλυσης του Κοινοβουλίου. Χάρη στην άκρως σημαντική στήριξη της Ουάσινγκτον, "η στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο", δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποτελεί "ένα σημαντικό πυλώνα των διμερών σχέσεων".

Η αμυντική "βοήθεια" που λαμβάνει η Αίγυπτος από τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολάρια περίπου ετησίως. Απολαμβάνει επίσης ένα προνόμιο του οποίου χαίρουν ελάχιστες χώρες: οι καταθέσεις αυτών των ποσών γίνονται σε λογαριασμό της Federal Reserve Bank στη Νέα Υόρκη, όπου παράγουν σημαντικό τόκο. Αυτό συντελεί στην αύξηση της αγοραστικής ισχύος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, των οποίων ο κατάλογος αγορών από την αμερικανική στρατιωτική αγορά περιλαμβάνει τεθωρακισμένα M1A1 Abrams (τα οποία κατασκευάζονται εν μέρει στην Αίγυπτο), μαχητικά F-16, ελικόπτερα Απάτσι και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Επιπλέον, το Πεντάγωνο στέλλει στην Αίγυπτο όσα όπλα του περισσέψουν, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Σε αντάλλαγμα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην Αίγυπτο, η οποία φιλοξενεί κάθε δύο χρόνια τη στρατιωτική άσκηση Bright Star, τη μεγαλύτερη στην περιοχή.

Εξίσου γενναιόδωρη είναι η "οικονομική βοήθεια" από την Ουάσιγκτον Η Αίγυπτος διέρχεται κρίση: το δημόσιο έλλειμμα αυξήθηκε σε 25 δισ. δολάρια και το εξωτερικό χρέος σε 34, ενώ τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν μειωθεί από 36 δισ. το 2011 σε 15 δισ, το 2012. Έχουμε, επομένως, ένα κλασικό παράδειγμα "φιλικής" χειρονομίας για μια παράταση "φιλίας" από μέρους των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει διαθέσει 2 δισ. δολάρια για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, κυρίως στην Αίγυπτο. Πρόκειται να γίνουν και άλλες αμερικανικές επενδύσεις, οι οποίες θα διευκολυνθούν από το Κάιρο, σε αντάλλαγμα για 1 δισ. δολάρια που θα διαθέσουν οι Αμερικανοί για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της χώρας. Η Αίγυπτος θα λάβει επιπλέον δάνειο 1 δισ. δολαρίων, εγγυημένο από τις ΗΠΑ, προκειμένου "να ανακτήσει την χαμένη πρόσβασή της στις κεφαλαιαγορές". Επίσης, χάρη και πάλι στις ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι διατεθειμένο να συνάψει σύμβαση δανεισμού με την Αίγυπτο. Παράλληλα, η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο θα εγκαινιάσει νέα προγράμματα με σκοπό να "βοηθήσει" νέους Αιγύπτιους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν ή να αναπτύξουν τις δικές τους δραστηριότητες.

Είναι σαφές, επομένως, ότι η Ουάσιγκτον έχει ακουμπήσει όλα τα τραπουλόχαρτά της στο τραπέζι:

1) οικονομικά, προκειμένου να πνίξει την εγχώρια αιγυπτιακή οικονομία και να προωθήσει μια φιλοαμερικανική εταιρική κάστα,

2) πολιτικά, με σκοπό να προσφέρει στην Αίγυπτο μια βιτρίνα δημοκρατικής διακυβέρνησης από πολιτικούς που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την επιρροή των ΗΠΑ στη χώρα, και

3) στρατιωτικά, για να διασφαλίσει ένα πραξικόπημα, σε περίπτωση που τα άλλα τραπουλόχαρτα δεν "πιάσουν".

Ωστόσο, ένα άλλο εμπόδιο εξακολουθεί να παραμένει: μια δημοσκόπηση δείχνει ότι, μέσα σε 10 μήνες, το ποσοστό των Αιγυπτίων που είναι εναντίον της "στήριξης" των ΗΠΑ αυξήθηκε από 52% σε 82%.


*O Manlio Dinucci στο Ας Μιλήσουμε Επιτέλους:


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]