Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρόβες κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο

Το αντιτορπιλικό «Smetlivi» περνά τα στενά του Βοσπόρου κατευθυνόμενο προς την Συρία.

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο με την ταυτόχρονη παρουσία Ρωσικών, Τουρκικών, Βρετανικών και Ισραηλινών δυνάμεων πλησίον την σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο πόλεμο Συρίας.

Πριν από δυο εικοσιτετράωρα τα έμφορτα Ρώσικα αρματαγωγά Ν.Filchenkov (κλάσης Alligator/Project 1171) και Tsesar Kunikov (κλάσης Ropucha-I /Project 775) και τα ρυμουλκά Shakhtar και Okhtensy εξήλθαν από Δαρδανέλια και διερχόμενα νοτίως της Ίμβρου, αγκυροβόλησαν ανοιχτά της Λήμνου, σε διεθνή ύδατα, εν αναμονή της συνοδείας τους που δεν είναι άλλη από το αντιτορπιλικό Smetlivi, τελευταίο πλοίο της κλάσης Kashin Mod. Το τελευταίο απέπλευσε από τον ναύσταθμο της Σεβαστούπουλης το πρωί της Τρίτης, πέρασε τα στενά του Βοσπόρου την επόμενη ημέρα και συνάντησε τα αποβατικά ανοιχτά της Λήμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι είχαν ενημερώσει τις Ελληνικές αρχές σχετικά με την είσοδό των πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο.

Το αντιτορπιλικό Smetlivi που εκσυγχρονίστηκε την περίοδο 1990-95, με βλήματα ναυτικής κρούσης SS-N-25 Switchblade και σύστημα εντοπισμού υποβρυχίων MNK-300, δεν είναι άγνωστο στην περιοχή καθώς τον περασμένο Απρίλιο-Μάιο περιπολούσε ανοιχτά της ρωσική ναυτικής βάσης στην Ταρτούς της Συρίας.

Ένας δεύτερος αποβατικός στολίσκος αποτελούμενος από πλοία του Βορείου και του Βαλτικού στόλου, το αντιτορπιλικό Аdmiral Chabalenko κλάσης Udaloy, τα αποβατικά Aleksander Otrakovskiy, Kondopoga και Georgiy Pobedonosets (κλάσης Ropucha-I /Project 775), το πετρελαιοφόρο Sergey Osipov και το βοηθητικό Nikolay Chiker, απέπλευσε από την ναυτική βάση του Σεβερομόρσκ επίσης κατευθυνόμενος προς την Συρία. Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν την προετοιμασία και άλλων ναυτικών μονάδων, γεγονός που κάνει την συγκεκριμένη κινητοποίηση μια απο τις μεγαλύτερες για το Ρωσικό ναυτικό τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας "πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης θάλασσας κατευθύνονται προς προς σημείο συνάντησης με πολεμικά του Βορείου στόλου και του στόλου της Βαλτικής. Ο κύριος σκοπός του ταξιδιού του μεικτού αυτού στολίσκου [‘gruppirovka’ στα Ρώσικα] είναι οι ασκήσεις υπό κοινή διοίκηση".

Θα πρέπει να θεωρείται σχετικά ασφαλής υπόθεση η παρουσία ισχυρής δύναμης Πεζοναυτών επί των πέντε Ρωσικών αρματαγωγών, με αποστολή την προστασία του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της Ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς. Στο διπλωματικό πεδίο τώρα, Ρωσικές πηγές έκαναν γνωστό πως δεν θα υποστηρίξουν ψήφισμα του ΟΗΕ που θέτει θέμα κυρώσεων εναντίον της Συρίας, ενώ ο Vyacheslav Dzirkaln, υποδιευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας δήλωσε από την διεθνή αεροπορική έκθεση του Farnborough ότι το Ρωσικό Ναυτικό θα προστατεύσει τα Ρωσικά εμπορικά πλοία σε περίπτωση εμπάργκο εναντίον της Συρίας...

Και ενώ ισχυρή δύναμη του Ρωσικού Ναυτικού κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ανακοίνωσε την διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων στην περιοχή, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ διεξάγει αεροπορική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας...

Πιο συγκεκριμένα οι Τούρκοι εξέδωσαν ΝΑVTEX με την οποία δεσμεύουν παρανόμως σήμερα και αύριο περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας για την διαξαγωγή αεροναυτικής άσκησης με πραγματικά πυρά. Η εν λόγω περιοχή εκτείνεται στα χρυσοφόρα οικόπεδα 12,9,8 της Κυπριακής ΑΟΖ.


Την ίδια στιγμή το Ισραήλ διεξάγει από την Τρίτη πολυήμερη αεροναυτική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας , με την άδεια των Κυπριακών αρχών..Πριν από μερικές ημέρες (18/6) ισχυρή αεροπορική δύναμη του Ισραήλ είχε ασκηθεί ξανά εντός του Κυπρικού FIR. Στην άσκηση εκείνη συμμετείχαν περί τα 30 μαχητικά F-16Ι Sufa και F-15Ι Ra’am, πέντε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος η άσκηση περιελάμβανε πλήθος σεναρίων όπως εκτέλεση εναέριου ανεφοδιασμού, αποστολές εναέριας περιπολίας μάχης (CAP) και προσβολές στόχων σε προσομειωμένο περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου.

Οι Βρετανοί προχωρούν και αυτοί σε κοινές ασκήσεις με το Ισραηλινό Ναυτικό, σε περιοχή πλησίον των βρετανικών βάσεων, άσκησεις για τις οποίες εξασφάλισαν την έγκριση της Λευκωσίας.


Oι τελευταίες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την Ουάσιγκτον, η οποία στέλνει εσπευσμένα τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον στη Λευκωσία.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]