Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκκαθαριστικά-σοκ για 4.000.000 νοικοκυριά! - 1.700€ κατά μέσο όρο πληρώνει κάθε Έλληνας!

Περίπου 4.000.000 νοικοκυριά αναμένεται, τελικά, να χρεωθούν με τα υπέρογκα «χαράτσια» των φετινών φορολογικών δηλώσεων, τα οποία -ως επί το πλείστον- είναι τετραψήφια!...

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει πλέον από νεότερα στοιχεία για την πορεία εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους, τα οποία δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι που θα παραλάβουν φέτος από το υπουργείο Οικονομικών χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα θα αντιστοιχούν στο 70% περίπου του συνόλου των 5,7 εκατομμυρίων νοικοκυριών που αναμένεται να υποβάλουν φέτος δήλωση!

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε χθες ταχυδρομικά μια ακόμη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων, την 4η κατά σειρά. Παραλήπτες των νέων αυτών ειδοποιητηρίων θα είναι 533.897 φορολογούμενοι, από τους οποίους 371.224, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 69,53% του συνόλου, αναμένεται να παραλάβουν χρεωστικά σημειώματα. Καθένας απ’ αυτούς θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο 1.667,76 ευρώ φόρο, καθώς το συνολικό ποσό το οποίο τους καταλογίστηκε ανέρχεται σε 619,11 εκατ. ευρώ! Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα σε τρεις δόσεις, την πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να την εξοφλήσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου, τη δεύτερη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και την τρίτη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Από τους υπόλοιπους φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα της 4ης αυτής παρτίδας, μόλις 44.931 (που αντιστοιχούν στο 8,42% του συνόλου) θα κληθούν να εισπράξουν επιστροφές φόρου, οι οποίες ανέρχονται σε 22,97 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι 117.742 θα λάβουν σημειώματα που θα αναγράφουν μηδενικά ποσά φόρου.

Όπως γίνεται πλέον αντιληπτό από τα στατιστικά στοιχεία της 4ης αποστολής των φετινών εκκαθαριστικών, το ποσοστό των φορολογουμένων που παραλαμβάνουν χρεωστικά σημειώματα αγγίζει ήδη το 70%, ενώ στις προηγούμενες 3 αποστολές ήταν χαμηλότερο του 67% (ανερχόταν σε 66,68%). Έτσι, από τα στοιχεία για τις πρώτες 4 αποστολές εκκαθαριστικών σημειωμάτων προκύπτει ότι το ποσοστό των φορολογουμένων που παραλαμβάνουν χρεωστικά ειδοποιητήρια έχει ανέβει ήδη στο 67,5%. Η ανοδική τάση του ποσοστού των παραληπτών χρεωστικών εκκαθαριστικών δείχνει ότι, έως το τέλος της διαδικασίας επεξεργασίας των φετινών φορολογικών δηλώσεων, το ποσοστό των νοικοκυριών που θα έχει κληθεί να πληρώσει τους υπέρογκους φόρους των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα έχει φθάσει στο 70% του συνόλου όσων θα έχουν υποβάλει δήλωση! Αν ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που αναμένεται να υποβάλουν φέτος δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα είναι περίπου 5,7 εκατομμύρια, τότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα νοικοκυριά τα οποία θα χρεωθούν φέτος με τα υπέρογκα χαράτσια των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα είναι περίπου 4 εκατομμύρια!

Η δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της αισχρής φοροληστείας που μεθόδευσε πέρυσι το καλοκαίρι εις βάρος των Ελλήνων πολιτών η τότε κυβέρνηση. Οι 7 στους 10 φορολογούμενους θα κληθούν φέτος να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρων, παρά τη σημαντική μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, μόνο και μόνο επειδή κατά το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου 2011, κατά το οποίο κυβέρνησε τη χώρα μας το ΠΑΣΟΚ, νομοθετήθηκαν απάνθρωπα φορομπηχτικά μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται τώρα και προβλέπουν:

-Τη μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας!

-Περικοπές στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των τριτέκνων και των πολυτέκνων κατά 10.000-11.500 ευρώ!

-Μείωση ακόμη και στο αφορολόγητο ποσό για τους ανάπηρους.

-Αυξήσεις στους συντελεστές φόρου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα!

-Αυξήσεις-φωτιά κατά 33%-70% στα τεκμήρια για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα.

-Περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, φροντιστήρια, στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές και ιατρική περίθαλψη!

-Την ένταξη δύο ακόμη χαρατσιών στο φετινό εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος. Πολλά από τα φετινά εκκαθαριστικά περιλαμβάνουν, εκτός από το φόρο για τα εισοδήματα του 2011, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σε όσους εμφανίζουν για το 2011 ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, και το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 400-500 ευρώ και επιβαρύνει όσους άσκησαν πέρυσι ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα. Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία της ΓΓΠΣ από τις 4 αποστολές των πρώτων 1.937.343 φετινών δηλώσεων:

1) Μέχρι στιγμής, το 67,5% των φορολογουμένων παραλαμβάνει χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, ενώ πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων αντιστοιχούσαν σε ποσοστό μόλις 20%! Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι πέρυσι είχαν επιστροφή φόρου φέτος υποχρεώνονται να πληρώσουν επιπλέον φόρο με την εκκαθάριση της δήλωσής τους. Μάλιστα, οι φόροι οι οποίοι επιβαρύνουν φέτος τους περισσότερους φορολογούμενους εκτοξεύονται στα ύψη, παρά το γεγονός ότι τα δηλωθέντα εισοδήματά τους για το 2011 εμφανίζονται μέχρι στιγμής μειωμένα κατά 10%!

2) Ο καθαρός φόρος που περιμένει να βάλει στα ταμεία του το Δημόσιο από τα πρώτα 1.937.343 εκκαθαριστικά τα οποία έχουν ταχυδρομηθεί ανέρχεται σε 1,93 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ήδη υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ που εισπράχθηκε πέρυσι από την εκκαθάριση του συνόλου των 5,7 εκατ. φορολογικών δηλώσεων!

3) Καθένας από τους 1.307.068 παραλήπτες των πρώτων χρεωστικών εκκαθαριστικών θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο 1.547,39 ευρώ επιπλέον φόρο.

4) Από το 1,93 δισ. ευρώ, που βεβαιώθηκαν για είσπραξη από το Δημόσιο, τα 1,422 δισ. ευρώ είναι φόρος εισοδήματος, τα 438,7 εκατ. ευρώ είναι ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τα 69,9 εκατ. ευρώ είναι τέλος επιτηδεύματος.

Γιώργος Παλαιτσάκης, εφημ. "Ελεύθερος Τύπος"



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]