Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ετοιμάζουν το νεο "φορολογικό ποινολόγιο"

Θυμάστε την φοροκάρτα; Θυμάστε τους λόγους για τους οποίους η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία διασύνδεσαν κάθε βάση δεδομένων, είτε αυτή ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες και μαγαζιά είτε σε υπουργεία, οργανισμούς, υπηρεσίες και ΔΕΚΟ; Θυμάστε πόσες φορές τόσο οι ντόπιοι αρμοστές όσο και η Λαγκάρντ και οι άλλοι των ξένων επικυριάρχων μας μίλησαν για "πόλεμο εναντίοντης φοροδιαφυγής"; Ποιάς όμως φοροδιαφυγής. Όχι φυσικά εκείνων που είτε ως συνδαιτημόνες, είτε ως εταίροι,είτε ως εργολάβοι υπηρετούν το σύστημα, αλλά εκείνων που ανήκουν σε αυτή την τάξη των δουλοπαροίκων δηλαδή στον λαό. Μετά λοιπόν την αποτυχία της διάδοσης της φοροκάρτας, το πρόβλημα θα λυθεί εύκολα μιας και απο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μας δώσουν τη νέα ταυτότητα η οποία κατά πάσα βεβαιότητα θα περιεχει τα πάντα θα είναι δηλαδή αυτπό που είχε ονομάσει ο Παπανδρέου ως "κάρτα του πολίτη". Δείτε ποιές θα είναι οι πρώτες τιμωρίες στους ηλεκτρονικά πλέον ελεγχόμενους δουλοπάροικους - πολίτες:
Σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 1% έως 10% επί του φόρου που δεν πληρώθηκε, ανάλογα με την παράβαση, θα ανέρχεται το πρόστιμο το οποίο θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις μη καταβληθέντων φόρων.

Αυτό προβλέπει το νέο ποινολόγιο που επεξεργάζονται ήδη τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από τις εντολές του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάνη, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει...
το σύστημα κατά της φοροδιαφυγής ώστε να υπάρξουν και ουσιαστικότερα αποτελέσματα.

Το πρόστιμο δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού, παρά μόνο σε περιπτώσεις οικειοθελούς συμμόρφωσης, ενώ σε περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων θα υπάρχει ειδικό πρόστιμο.

Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αλλά και τις μειώσεις εισοδημάτων που έχουν υποστεί όλοι οι φορολογούμενοι, μελετά να δώσει τη δυνατότητα τα πρόστιμα που βεβαιώνονται:

* να καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ εκτός της τελευταίας.

* κατά την εμπρόθεσμη καταβολή των προστίμων, εφάπαξ ή σε δόσεις, να παρέχεται έκπτωση 60% για την εφάπαξ καταβολή, 40% για την καταβολή σε δόσεις, για κάθε δόση, εκτός της πρώτης για την οποία δεν παρέχεται έκπτωση.

* οι φορολογούμενοι που θα καταβάλλουν το σύνολο των προστίμων θα επιβραβεύονται, αφού θα επιστρέφεται το 30% του προστίμου που έχουν καταβάλει.

Στόχος της κίνησης αυτής, όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του υφυπουργού, Γ. Μαυραγάνη, είναι να υπάρξει η δυνατότητα ακόμη και το κίνητρο στους φορολογούμενους να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σχεδιάζεται έως το τέλος του 2012 να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα από το συγκεκριμένο μέτωπο και ειδικότερα σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής για ποσά πάνω από ένα όριο ανά έτος.

Παράλληλα, στόχος είναι η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου μέσο ΓΓΠΣ το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος.

Παράλληλα, με σκοπό τη διενέργεια γρήγορων και στοχευόμενων ελέγχων με βάση επιλογή από την επεξεργασία στοιχείων του προφίλ του φορολογουμένου, ενοποιούνται οι μηχανισμοί φορολογικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

Στους μεσοπρόθεσμους στόχους είναι η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό του Φοροεισπρακτικού Μηχανισμού.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι με βάση τα στοιχεία της ΓΓΠΣ μέχρι σήμερα ένας στους δύο φορολογούμενους δεν έχει υποβάλει δήλωση ενώ χθες δόθηκε παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως και 31/07/12



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]